Press "Enter" to skip to content

Det onda du gör…

En kvinna bakade bröd för sin familjs medlemmar och varje gång bakade hon ett extra bröd för hungriga förbipasserande. Hon lade det extra brödet vid fönstret för den som kom först och tog det.

Varje dag kom en puckelrygg och tog brödet. Men istället för att säga tack, mumlade han dessa ord: ”Det onda du gör stannar hos dig: Det goda du gör kommer tillbaka till dig!” Dag in och dag ut var det samma visa. Varje dag kom puckelryggen tillbaka, tog brödet och sade dessa ord.

Kvinnan kände sig irriterad: ”Inte ett ord av tacksamhet” sade hon till sig själv ”Varje dag kommer denna puckelrygg, mumlar dessa ord och inte ett tack ens, vad menar han med det egentligen”

En dag, när hon inte mådde så bra, bestämde hon sig för att göra sig av med honom.

Hon lade till gift i brödet som var till honom. När hon höll på att lägga det vid fönstret, så började hennes hand skaka. ”Vad är det jag håller på med??” frågade hon sig själv. Hon slängde bort brödet och bakade ett nytt bröd och lade detta vid fönstret. Som vanligt kom puckelryggen, tog brödet och sade samma sak igen: ”Det onda du gör stannar hos dig; Det goda du gör kommer tillbaka till dig”.

Han gick vidare utan att märka kampen som försiggick i kvinnans inre. Varje dag, när hon lade brödet vid fönstret, så brukade kvinnan be en bön för att hennes son, som farit långt borta för att finna sin lycka, att åter komma tillbaka till henne. Sedan flera månader hade hon inte hört något av honom, så hon bad för hans säkra återkomst.

Just denna kväll var det någon som knackade på dörren. När hon öppnade dörren, blev hon överraskad av att se sin son ståendes vid dörren. Han var smal och spinkig. Hans kläder var rivna, han var hungrig och svag.

När han såg sin mor sade han: ”Mor, det är ett mirakel att jag är här, medan jag var bara några kilometer härifrån, var jag så hungrig att jag svimmade. Jag skulle ha dött om det inte varit för en puckelryggig man som kom förbi. Jag bad honom om lite mat och han var så snäll att han gav mig ett helt bröd.

När han gav mig det brödet så sade han: ”Det här är vad jag äter varje dag, jag ska ge dig det för ditt behov är större än mitt”.

När modern hörde dessa ord, blev hon kritvit. Hon stödde sig vid dörren för stöd. Hon mindes att hon just denna dag hade förgiftat brödet som hon hade bakat. Hade hon inte slängt bort det, hade hennes son ätit av det, då insåg hon den puckelryggige mannens ord.

Det onda du gör, stannar hos dig; Det goda du gör, kommer tillbaka till dig.

Gör gott, så det återkommer till dig…

One Comment

  1. Ali
    Ali 27 december 2010

    Klockrent bror 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *