Press "Enter" to skip to content

Bahrain

Bahrain hade några år sedan en befolkning på drygt 80% shiiter, en gammal iransk provins som alltid varit i händerna på en gren inom 12 imams shia, som har en lite annorlunda syn på hur man kommer fram till religiösa tolkningar.

Majoriteten av shiiterna följer en Mujtahid, en lärd som utfärdar religiösa dekret, fatwas, medan en akhbaris, som shiiterna i Bahrain är, följer synen att man ska följa Koranen, Hadithböckerna och en slags konsensus bland de lärda. Man har inte samma syn som Usoolis, som majoriteten kallas, som följer logiska resonemang och som tittar kritiskt på hadithböckerna.

På Bahrain finns den första flottbasen som USA hade på arabisk mark, den har i många år funnits där för att varna mellanösterns folk om att inte bli för upproriska mot USAs hegemoni. Bahrain har sen många årtionden styrts av Al Khalifa familjen. De tillhör sunniislam och har sedan några årtionden gett bahrainskt medborgarskap till sunniter för att ändra befolkningsdemografin.

Vaktstyrkorna består av hyrda utlänningar, som på senare slagit ner hårt mot demokratirörelsen som styrs av shiiterna. Varje dag kommer det ut rapporter som belyser hur shiiterna lider i Bahrain. Om någon häktas, då brukar man även angripa hans familj. Om en släkting talar ut i västlig media mot Bahrains styrande, så häktas hans barn eller hans syster. Tortyr används ofta.

Frågan är vad gick snett med Bahrain? När den nuvarande kungen kom till makten, då såg det ljust ut. Shiiterna hade gjort många demonstrationer och upplopp för att inte bli behandlade som andra klassens eller till och med tredje klassens medborgare; och den nya kungen började reformera landet. Plötsligt förändrades detta och istället för mera demokrati har det blivit mindre demokrati, mera tortyr, mera illa behandling av majoriteten av befolkningen.

Statens hantlangare jagar shiiter i staden.

Vad är lösningen? Islam och den muslimska världen har inte tid för fler problem. Vad som krävs är en omröstning där folket själva får välja sin framtid. Vad som krävs är att man tillåter oppositionen yttra sig och vad som krävs är att man inte behandlar shiitena, eller sunniterna, som andra klassens medborgare.

Anti-Human Rights Bahraini Government Arrests Family of Shia Activists.

Mer att läsa om Bahrain och människorättsbrotten i landet.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *