Press "Enter" to skip to content

Hedersmorden i Egypten

Hedersmord, gamla tiders seder att skada kvinnor som “bryter” mot hederskodexen belyses i en artikel av Robert Fisk. Islam kom för att få bort dessa seder, men man lyckades inte. Ser nu även att Aftonbladet tagit upp ett fall om en afghansk flicka, som fått sin näsa avhuggen i ett hedersrelaterat brott.

Enligt en av mina favoritjournalister Robert Fisk, som skrivit om det här ämnet, så försöker den egyptiska staten dölja detta brott. Staten menar att hedersmord inte fanns men att flickorna som dog, hade alla begått självmord. En av dem begick självmord genom att slå sig själv så pass illa, att hon inte kunde röra sig, sedan lyckades hon använda elektricitet så hon dog. Ja, självmord my ass.

Över 20 000 kvinnor mördades årligen i hedersrelaterade mord. Jag anser även att mord på kvinnor i väst hör till denna kategori, så siffran är mycket högre i verkligheten.

Ett annat fall visar på hur långt vi kommit från islam; En man mördade sin dotter, hon var med barn och han ville skydda sin heder. Fadern till det ofödda barnet var ingen annan än pappan till den mördade flickan. Ett sådant fall är så bisarrt, så sjukt, så ofattbart att det inte ens går att beskriva.

Hur kan Allah inte vara vred på oss? Hur kan han inte förinta oss och straffa oss om vi tillåter sådan här dumhet existera? I väst mördas 17 kvinnor per år av nära och kära och även jag har känt en sådan ilska att jag velat skada de kvinnor som fanns eller finns i min omgivning, men inte gått hela vägen. Det är en sak att känna ilska det är en annan att följa denna galenskap och göra något hemskt.

Problemet med hedersmord är alltså inte bara relaterad till muslimerna i Egypten, utan även till de kristna kopterna, som utgör 10% av Egyptens befolkning. Robert Fisk skriver om fyra kristna tjejer som mördades, men att den kristna minoriteten håller tyst om det, för det mesta handlar sådana mord om att flickorna velat gifta sig med någon muslimsk man, denna kärlek kostade dem livet.

Fakhra Khar: 2001 hällde hennes man syra på henne, eftersom hon hade lämnat honom och åkt hem till sin mamma.

Egypten är korrumperat, som de flesta arabiska staterna, i både Jordanien och Egypten behandlas hedersmord milt. En man mördade sin syster, fick hela 6 månaders fängelse, men eftersom han kommer få leva med samvetskvalen, så lät domaren honom att slippa sitta inne. Undrar vilket straff han skulle få om han hade dödat en hund? Kanske längre än 6 månader? Skulle inte förvåna mig…

Eloge ska ges till de lärda i Egypten, enligt Robert Fisk så stod dessa emot hedersmorden och uttalade sig i hårda ordalag. Problemet enligt artikeln är bara att dessa lärda ses som statens hantlangare, och då staten är korrumperad och hatad, så hatar man även dessa lärda. Istället väljer man byns imam, som är lika välutbildad som min 5 årige brorsdotter, dessa personer vet inte bättre, kan inte bättre; så de stödjer dessa mord.

Aisha Baloch hade anklagats av sin man för att ha haft en sexuell relation med en annan man före honom. Hennes man skar av henne läppen och näsborren i Pakistan år 2006.

Författaren av artikeln tar även upp att 79% av alla mördade flickor var mördade på rena rama gissningen. Det var bara så att de kom för sent hem eller att någon granne sett eller hört dem skratta högt. Islams syn på 4 vittnen tillämpas alltså inte här.

Robert Fisk: The lie behind mass ‘suicides’ of Egypt’s young women – Robert Fisk, Commentators – The Independent.

10 Comments

 1. Hussein al-Faham
  Hussein al-Faham 16 oktober 2010

  “Problemet med hedersmord är alltså inte bara relaterad till muslimerna i Egypten, utan även till de kristna kopterna, som utgör 10% av Egyptens befolkning. Robert Fisk skriver om fyra kristna tjejer som mördades, men att den kristna minoriteten håller tyst om det, för det mesta handlar sådana mord om att flickorna velat gifta sig med någon muslimsk man, denna kärlek kostade dem livet.”

  En underbar artikel, Bahlool!

  Ja, Islam säger inte att mörda en dotter, eller en fru, bara för att hon kom för sent hem! Som vi ser, att även det finns kristna som mördar sina döttrar!

  Det är ju bara dumma traditioner som finns i arabien och andra länder, och det gäller inte ISLAM elller KRISTENDOM!

  Hussein/

 2. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 16 oktober 2010

  Problemet är inte religionen, utan frånvaron av individuella rättigheter. När människor inte ses som individer utan bara som tillhörande ett kollektiv – en viss familj, släkt eller klan ses de inte som enbart ansvariga för sin egen heder utan för kollektivets. En börda som vilar extra hårt på kvinnorna, eftersom männen helt tycks ha avsagt sig ansvaret för sin egen sexualitet och överlåtit den på kvinnorna.
  Stam- och klankulturen måste brytas upp och människor måste få bli individer.
  Samtidigt kan jag förstå att det finns mycket positivt med den sammanhållning och den hjälp ett sånt här gemenskap innebär. Man behöver aldrig vara ensam och man kan förvänta sig hjälp av många händer (om man nu inte har skämt ut släkten förstås).
  Priset för individualismen tycks för högt för många. Det är på många vis tufft att ensam bära ansvaret för sitt liv. I kollektivistiska kulturer är människorna institutionaliserade. De föredrar fångenskapen framför friheten – precis som vissa fångar och mentalpatienter.

 3. Bahlool
  Bahlool 16 oktober 2010

  Det är just det här som du säger som Profeten Muhammed (saw=) försökte göra, bryta klansamhället, den här moralkodexen där man var bunden av en viss heder, som i verkligheten var bisarr osv.
  Stater har försökt med det här men misslyckats.

 4. life
  life 16 oktober 2010

  fyfan vad man blir förbannad! muslimer överallt lever för sina traditioner och glömmer religionen! De arabiska traditionerna är allt förutom vad islam innebär..rättare sagt tvärtom islam! Killen är ute med tjejer och festar och dricker vilket är helt okej för föräldrarna medans tjejen ska leva efter ett mönster! Jag menar inte nu att jag vill at tjejerna ska bli som killarna men att killarna ska bli mer som tjejerna. Killarna bär också på en slöja som de måste ta vara på och respektera! Muslimer idag borde rätare sagt kallas hycklare för det är de enda de gör..de bryr sig mer om samhället och glömmer det viktigaste dvs Allah!
  Hamdullilah jag kan stolt säga att mina föräldrar behandlar oss tjejer i familjen exakt som killarna! Vi får samma saker som killarna är tillåtna och förbjudna att göra, haha vilket har lett till att killarna inte får göra så mycket! no girls,no drinking and not partying!

 5. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 16 oktober 2010

  Men håller du inte med om att det nog finns en viss trygghet i att tillhöra ett kollektiv som har klara och tydliga regler, och som samtidigt också tar hand om sina medlemmar?
  Det andra livet, livet som individ med ansvar för sig själv, framstår ofta inte som mer lockande. Och det tror jag aldrig att det kan bli om inte omedelbart armod ständigt hotar runt hörnet.
  Utbildning för alla och höjd levnadsstandrad generellt kan nog bidra till att kollektivens grepp om individerna minskar. Men eftersom kollektivet ofta trycker ner enskilda initiativ blir det en negativ cirkel som hämmar utvecklingen.

 6. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 16 oktober 2010

  “…så länge omedelbart armod…” ska det förstås stå.

 7. Musa
  Musa 16 oktober 2010

  När det gäller muslimer så har problemet med religionen att göra , och det är att dom INTE följer den.

 8. Bahlool
  Bahlool 16 oktober 2010

  Klart Anna, jag menar vi som människor har alltid velat ha ledare som visar oss vägen..titta på män som Hitler, de har alla svar, de har alla lösningar och vi behöver inte tänka..även nu när vfi väljer politiker, har vi lagt våra öden i deras händer..de tar upp några punkter vi röstar om, men den stora majoriteten av beslut som berör våra liv får vi aldrig någon kännedom om. Så är människan, det är tryggt att ha någon som stöd..titta bara på när det blir katastrof, alla följer varandra ut åt samma håll, även om det leder till döden lol.

 9. Samira
  Samira 04 maj 2012

  Man ska aldrig försvara hedersmord ifrån den islamiska sidan då det är som en religiös och acceptabel gärning för att man är muslim. Det är som en regel och alla män föds och får det som en lärdom sedan födseln och den följer livet ut. Kristna??? Ja hedersmord ingår absolut inte i den kristna religionen eller även kulturen !!! Men visst har hedersmord skett i få kristna hem men det pga av att de lever band muslimer och på något sett har följt samma tradition eller religion omedvetet.

 10. Bahlool
  Bahlool 04 maj 2012

  Så det var islam som införde hedersmord hos kristna?:P Du har rätt alla häxbränningar i den kristna världen, var ju nåt som islam införde 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *