Press "Enter" to skip to content

Svordom åt Aisha, Hafsa och Profetens Sahaba

Ayatollah Khameini, ledare för Iran och en av de mest hyllade Marjas, lärda som shiiterna kan välja att följa i religiösa spörsmål, har utfärdat en fatwa om svärandet åt vissa av Profetens fruar och vänner.

Shiiterna har sen urminnes tider varit splittrade i sin syn på dessa personer och lika splittrad var informationen om hur shiiterna ser på dessa personer. Ingen av dem jag känner svär åt dem, men det finns tyvärr grupperingar som tar hatet för Alis ovänner och kärleken för Ali till sådana gränser att de svär åt hans ovänner. Den fatwa som Khameini utfärdat förbjuder svärandet och är av stor betydelse för just hans anhängare.

Min syn är rätt enkel, det finns inget behov av att svära åt Aisha eller någon av de sahabas som Profeten hade, men i denna grupp ingår inte personer som Muawiya och Yazid, män som bekämpade och förvrängde och hånade Islam och Profeten.

I sidan som jag hänvisar till i botten kan man läsa Ayatollahns fatwa i sin ursprungliga text.

“Insulting Symbols of Sunni Brothers Forbidden”: Imam Khamenei.

Tehran Times

23 Comments

 1. khadije:)
  khadije:) 04 oktober 2010

  ärligt kan jag ej hålla med, aisha och company är allt vad islam inte står för, il na3ala ger verkligen 7asanat för dessa avskyvärda människorna. dock jag respekterar mina muslimska syskon och svär inte inför de,

 2. Bahlool
  Bahlool 04 oktober 2010

  hmm är du I? med Z?

 3. khadije:)
  khadije:) 04 oktober 2010

  vaa?

 4. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  DU är från samma by där jag hade min pizzeria och butik..så tänkte du kanske hette I och har en son vars namn börjar på Z 🙂

 5. khadije:)
  khadije:) 05 oktober 2010

  jaså, nej jag är ledsen inte jag , är från hbg

 6. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  aha irakier?

 7. khadije:)
  khadije:) 05 oktober 2010

  ja hamdulilah

 8. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  har vi snackats här förrut under andra nicks?

 9. khadije:)
  khadije:) 05 oktober 2010

  nej det hoppas jag verkligen inte för det borde jag komma ihåg, i alla fall varför denna fråga. Du kom långt ifrån ämnet ditt inlägg handla om. du kanske blandar ihop mig med ngn?

 10. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  haha nah bara så att byn jag ser din ip ifrån, har enbart 3000 innevånare 😛 så tänkte kolla om du var nån jag kände 😉

 11. khadije:)
  khadije:) 05 oktober 2010

  Aha okej sounds “fair”, men nej jag lovar är ingen du känner. är en blogg läsare när det kommer till politik och religion och hamna här på något sätt. dock måste jag konstatera att du har en bra skriv förmåga och kan komma långt med dina texter. rådger dig att anväda din gåva för att skriva en bok elr dra nytta av det på ngt sätt.

 12. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  tack sis :)))) hade såna planer men jag är sååå lat..så håller mig till mina texter och de 4-5 läsare jag har 😛

 13. khadije:)
  khadije:) 05 oktober 2010

  thats a shame, verkligen! ta dig 5 min innan du lägger dig varje dag och bara skriv! lovar jag är lathetens drottning men jag gör det varje dag elr ibland en gång per år!! till slut har du iaf lämnat en bok efter dig i denna värld. sluta lata dig..nej nu ska jag forsätta studera och sluta läsa dina inlägg..ha en bra natt och ta hand om dig!

 14. Bahlool
  Bahlool 05 oktober 2010

  hahah det är delvis därför jag skriver blogg..för att ha något att publicear någon dag..maybe..oh vad pluggar du för nåt? god natt och lycka till

 15. Ali
  Ali 07 december 2011

  Föreställ er att ni i en dröm fikar med Sayyidina Muhammad SAW och får för er att svära åt Hazrat Aysha. Astakhfurillah.

 16. Bahlool
  Bahlool 07 december 2011

  Föreställ dig att du sitter med Profeten s.a.w och får för dig att svära åt Ali och att du i samma grupp har folk som slogs mot Ali. Ooops det hände ju, Aisha slogs mot Ali och Muawiya införde att ni sunniter svor åt Ali i över 80 år. Nu är ju frågan, vad tror du det gjort med din “sunnah”? Idag mördas shiiterna i otaliga skaror, för att de älskar Ali istället för att minska hans värde, som sunniterna gjort.
  Jag tror du “reveterade” åt fel håll, men jag kan inte annat än skylla på den okunskap som råder bland iranier i väst.
  Aisha satt på en kamel och uppmanade till mord på Ali, innan dess hade hon uppmanat till mord på Uthman och vid Allah, det kommer hon få betala för i nästa liv. Hadith efter hadith från Profeten s.a.w, varnar henne för det

 17. m
  m 01 augusti 2013

  Att svära åt någon är fel och haram, däremot kan man göra “la3n”, typ omar la3natollah
  Khamenei’s fatwa hade politiska skäl. en riktig marja utfärdar inte såna fatwa.

 18. Bahlool
  Bahlool 01 augusti 2013

  En riktig marja? Så du menar du har befogenhet att bestämma vem som är en riktig marja och vem som inte är det?

 19. zulqarnain
  zulqarnain 02 augusti 2013

  M
  Så trevligt, så du tror att du kan avgöra ifall imam Khamenei är en riktig marja eller inte!
  När ska ni lägga av med eran fetna, vi utgår ifrån att denna fatwa var politisk och vad tror du i9nnehållet är?
  Just det att vi sunni och shia ska sluta hugga varandra i ryggen, många av oss shia har slutat och förolämpa aysha och omar (vi tycker inte om de men vi respekterar våran bröder och systrar) men en del sunni har inte ens slutat och döda oss.
  förolämpa är det minsta de kan göra sluta och döda eran bröder och systrar

 20. M
  M 17 november 2013

  Det jag vill säga är att khamenei försöker göra Sunni muslimer mer glada och nöjda än alhlulbayt (As). Imam Hassan (AS) sa i sin sista stund till Imam Hussain (AS) ” aisha är guds, profetens och ahlulbayts fiende”, så hur kan du visa respekt till guds fiende??

  du vet säkert att Khamenei var student till ayatollah Montazeri, hur kan en marja skicka sin lärare till husarrest i fem år? han gjorde det när han gjorde kupp och tog över makten, bara för att Motazeri var emot honom skickades han till husarrest.

  Khamenei säger det är haram att svära åt profetens sahaba, men vi ser varje vecka efter fredagsbönen, skriker dem ” Marg Bar Zede Welayate Faghih” vilket betyder död åt alla som är emot hans welayat, det är många som är emot honom, Montazeri var emot honom, hans kontor blev attackerat flera gånger. ayatollah shirazi är emot honom, och vi såg häromveckan hans anhängare blev attackerat i Isfahan för att de gjorde tatbir. Alla behöver inte följa honom, så varför är han emot de som följer ayatollah Shirazi? så hur kan han säga det är haram och svära när han gör det själv varje vecka???

 21. Bahlool
  Bahlool 18 november 2013

  M, alltid kul med myter, att MOntazeri var pro mujahedin khalq har inget med saken att göra?

 22. M
  M 25 november 2013

  Så fort någon klagar på khameniei och hans regim så blir han mujahedin khalq eller en spion från USA eller israel, spelar ingen roll vem det är, och jag skiter i båda två……….
  Imam Hassan (AS) sa att Aisha är Guds fiender, och det finns en hadith i al-kafi där det står att profeten säger: Efter mig, om ni ser att någon gör så att folk blir tveksamma i sin religion och gör bid3a i religionen, så visa dem ert hat när ni ser dem,… så jag följer profeten och visar mitt hat till dessa personer.
  Det minsta vi kan göra är att skicka la3n till aisha, hafza omar och abubakr la3natollah

 23. Bahlool
  Bahlool 29 november 2013

  Du får visa hat mot vem du vill, men det betyder inte att man måste stoppa upp det i ögat på dem som älskar dem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *