Press "Enter" to skip to content

Slöjan ett hinder för jobb

Min syster bär slöja och hon jobbar med mig sedan många år, jag gjorde det strategiska beslutet att behålla posten en tid, så att folk i vår by var tvungna att vänja sig vid hennes klädsel, några klagade, några anmälde oss till vår partner Posten för diverse saker, men de flesta vande sig och det ledde till att jag i lugn och ro kunde säga upp Posten.

Imorse talade jag med en vän om att låta min syster jobba hos honom en tid, för att lära sig vissa rätter vi inte kunde, men han förklarade att det inte gick, på grund av hennes slöja. Rädslan för att förlora kunder och därmed pengar, hämmar arbetsgivarens vilja att anställa beslöjade kvinnor, något jag förstår, men någonstans måste man dra gränsen, någonstans måste man säga vi står för vad vi säger.

Alla säger sig representera kvinnornas rättigheter alla menar att de står på de beslöjade kvinnornas sida, samtidigt bekämpar man dem i arbetslivet. Enligt Metro så är arbetsgivarna ovilliga att anställa beslöjade, man gjorde en undersökning som kom fram till att en beslöjad kvinna ombads komma till intervju 8 gånger, medan en obeslöjad kvinna inbjöds 30 gånger, en markant skillnad alltså.

Vi diskriminerar handikappade, vi diskriminerar vissa invandrargrupper och vi diskriminerar beslöjade, någonstans måste vi dra gränsen och säga vad är det för samhälle vi vill leva i?

Mera om det här:

Metro: sju av tio företag mot slöja

P3 om slöjan

Metro – Kvinna utan slöja fick fyra gånger fler jobb.

8 Comments

 1. Marie
  Marie 27 september 2010

  Hmmm såg just det här och det var ju intressant. För mig och många andra så symboliserar slöjan något negativt. Därför tycker jag inte alls att det är konstigt att arbetsgivare drar sig för att anställa en beslöjad kvinna.

  Hur pass mycket tycker du att en kvinna ska vara klädd?
  Är det hijab som gäller och tycker du att niqab och burka är ok?

 2. Bahlool
  Bahlool 27 september 2010

  Jag har skrivit emot niqab och burka, men anser att det är lika fel att tvinga på folk slöjan som det är att tvinga folk att inte ha slöja på sig. Frågan är ju, vad har du eller jag med en viss persons klädsel att göra? Varför är det fel att ta på sig men rätt att ta av sig?

 3. Marie
  Marie 27 september 2010

  Det står bara i koranen att man ska vara anständigt klädd och ändå tvingas många kvinnor att bära slöja mot sin vilja. Om man väljer att bära slöja så tycker att man indirekt stödjer det förtrycket.

  Det finns ju bland VISSA en attityd och inställning att kvinnan SKA vara klädd på ett visst sätt annars blir de inte accepterade. Titta bara på problemen i Tensta eller i Malmö där tjejer vittnar om att de blir förföljda av ”åsiktspoliser” om hur de ska gå klädda. Hos somliga finns det en attityd att tjejer som inte har en tillräckligt täckande klädsel är horor och det stör mig.

 4. Bahlool
  Bahlool 27 september 2010

  Hur många känner du som bär slöjan mot sin vilja? Jag har kusiner som inte har slöja på sig, inte har vi mördat dem eller tvingat dem. Jag har å andra sidan systrar som har slöja men inte ber osv..Jag tror att du förenklar alldeles för mkt..islam är mångfasseterad.
  Japp jag har attityden att kvinnan ska klä sig på ett visst sätt..men det är min värdering och min åsikt jag tvingar ingen att följa den. Alltså du ska inte lita för mkt på de här vittnena om åsiktspoliser osv..klart det finns vissa wahabitiska element som vill införa sharia..men det har lika lite med islam att göra som terrorism.

 5. Marie
  Marie 27 september 2010

  Slöjan har absolut inget med hur mycket eller lite intelligent en kvinna är men slöjan symboliserar inget positivt för mig.

  Vad är syftet med slöjan? Måste kvinnan dölja sig för att männen inte kan kontrollera sina sexuella lustar?

  Det pratas om ”den fria viljan” men frihet att välja är inte en självklarhet när familjebanden är starka och hedern tar ett strupgrepp på den enskilde. Vem tror på fullt allvar att det faktiskt råder en fri vilja när de som inte följer ”den rätta vägen” bestraffas och riskerar att förskjutas av familjen?

  Att slöjdebatten väcker starka känslor i Sverige är inte alls så konstigt med tanke på den långa kampen för demokrati, kvinnors rättigheter och jämställdheten som förts under en mycket lång tid. Nu är vi tyvärr istället på väg tillbaka i utvecklingen…. Det berör mig illa

  För mig är det svårt att förstå hur människokroppen som är en fantastiskt välfungerande skapelse kan ses som något så orent och syndigt.

 6. Bahlool
  Bahlool 27 september 2010

  Slöjan har absolut inget med hur mycket eller lite intelligent en kvinna är men slöjan symboliserar inget positivt för mig.

  Vad är syftet med slöjan? Måste kvinnan dölja sig för att männen inte kan kontrollera sina sexuella lustar?

  Det pratas om ”den fria viljan” men frihet att välja är inte en självklarhet när familjebanden är starka och hedern tar ett strupgrepp på den enskilde. Vem tror på fullt allvar att det faktiskt råder en fri vilja när de som inte följer ”den rätta vägen” bestraffas och riskerar att förskjutas av familjen?

  Om intelligens inte har något med slöjan att göra, varför inte låtar dem som bär slöja jobba med de jobb de vill?
  Vad du anser är positivt har mkt lite att göra med vad dessa kvinnor vill..de vill bära slöjan utan att bli förbjudna att jobba, att gå ut på stan eller att få leva sina liv i frihet. Alltså de som förbjuder slöjan är väl inte ett dugg bättre än dem som tvingar på slöjan? Slöjan är till för att skydda kvinnan från främmande mäns blickar, och männen har också krav på sig att ha sin slöja (skägg, helst långa kläder osv)

  Inte alla familjer har hedersproblem..och so what om en familj inte gillar att ha en dotter som inte har slöja? Orsak och verkan, om en tjej vill ta av sig slöjan, låt henne men då får hon stå sitt kast ifall familjen inte gillar att ha något med henne att göra..
  Hon är ju en fri individ, på samma sätt som de är fria individer och de väljer vem de vill umgås med eller kännas vid.

  Att slöjdebatten väcker starka känslor i Sverige är inte alls så konstigt med tanke på den långa kampen för demokrati, kvinnors rättigheter och jämställdheten som förts under en mycket lång tid. Nu är vi tyvärr istället på väg tillbaka i utvecklingen…. Det berör mig illa

  För mig är det svårt att förstå hur människokroppen som är en fantastiskt välfungerande skapelse kan ses som något så orent och syndigt.

  Långa kampen för demokrati? Vad har demokrati med slöjan att göra? Så kvinnors rättigheter och jämställdhet det är det vi ser i porrtidskrifter? Är det den vi ser när vi ser tjejer som lider av anorexia och som tycker att paradise hotel är the best thing ever? Snälla du, blanda inte ihop korten på det här viset..

  Inte orent och syndigt men vad den kan göra är orent och syndigt..om det är så fint med nakenhet, varför har vi i Sverige lagar som förbjuder dig att gå naken på stan?

 7. Marie
  Marie 27 september 2010

  Du är ju bara patetisk

 8. Bahlool
  Bahlool 27 september 2010

  Lol nu vet jag varför fanatiker kallar såna som dig för vissa saker 😉 hej hej

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *