Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnor får slå män

Den avlidne Storayatollahn Fadhallah, som dog några veckor sedan i Libanon, är en person jag följt i många år. Han står för en modernitet av islam som inte återfinns bland de lärda. De enda jag hört eller läst om som stått för en förnyelse eller en omtolkning av vissa idéer eller åsikter har varit moderna människor som lever i väst och som inte har någon djupare förståelse av Koranen eller haditherna, men här kom Fadhallah, en Storayatollah, en marja, en person som följs av miljoner shiiter runtom i världen i sina tolkningar av islam.

Ayatollan tillåter kvinnlig onani, han tillåter att kvinnor har nagellack på sig, han tillåter även att kvinnor slår tillbaka ifall de misshandlas av männen. Han var en stark supporter av kvinnorna i den muslimska världen och underlättade deras liv. Jag har ofta varit i diskussioner där man gick hårt åt hans person, man hånade, häcklade och baktalade honom för en massa saker, men jag kvarstod vid att följa honom just på grund av hans djupa kunnande och hans tolkning som visar att man inte behöver leva som på 600 talet i allt.

1985 försökte CIA mörda honom, men istället mördade man 80 oskyldiga civila, även det var något som fick mig att öppna upp ögonen för denne store man.

Hans syn är att barnen inte tillhör föräldrarna, som det brukar vara hos araber, utan att de är ett lån från Allah, något som föräldrarna ska ta hand om och någon dag återlämna. Ifall en kvinna blir slagen av sin man, så har hon, enligt honom, rätten att slå tillbaka, något som går stick i stäv med den syn som många ”ortodoxa” muslimer har, där mannen har rätten att straffa sin fru (olika tolkningar hur hårt och på vilket sätt)

Lebanese ayatollah offers advice for ’modern Shiites’ – Los Angeles Times.

7 kommentarer

 1. Farre 25 augusti 2010

  Bahlool
  jag vet inte hur mycket du vet om Iran. Men om en man slår en kvinna så kan kvinnan begära skilsmässa och mannen har inte rätt och protestera, han blir dömd för misshandel, måste betala hennes mehrie och inte nog med det hon har rätt till en del av hans egendom som de har tjänat under de år som de har levt ihop.
  Khamenei har uttalat sig gällande män som tvingar sina kvinnor till saker. På hans hemsida kan man läsa att om ens kvinna inte bryr sig om att klä sig rtt det är hennes sak, ingen man får tvinga henne till något men ni kan alltid ge råd.

 2. Bahlool 25 augusti 2010

  men hur är det då med slöjpåbudet Farre? Kvinnor som inte vill bära slöja tvingas ju av staten?

 3. Farre 25 augusti 2010

  Det var en knepig fråga men egentligen inte.
  Vi bor i Sverige och jag har anpassat mig och respekterar svenska värderingar och lagar. Alla människor vill ha saker och en del friheter. Jag kan rabbla upp en massa saker som jag vill ha men inte får. Jag vill inte ha IPRED lagen men jag har accepterat det och vet att jag måste befinna mig i vissa regelverk gällande användning av internet, en del människor vill springa nakna på gatan men lagen tillåter de inte. Alla regler som vi har i Sverige anses vara för oss bästa.
  Samma sak gäller Iran, jag försvarar inte att man måste ha slöja men majoriteten anser att det är en lag och respekterar det. De anser att det är för deras bästa, religiös och icke religiös anser i Iran att de har åtminstone säkerhet, att deras dotter inte blir våldtagen eller lurad. de vet att om någon skulle lura deras dotter eller son så har de lagen på sin sida.

 4. balsamo 13 november 2010

  onani mellan ett gift par är tillåtet i islam, men annars är det haram. vem är då den här mannen för att han ska gå runt och tro att han tillåta saker åt höger och vänster?
  väljer man att praktisera en religion så ska man följa det religionen säger, inte välja bort och lägga till saker, för då har man bildat något annat. säger religionen att vissa saker är haram, och vissa saker är tillåtna så är det det som gäller, inget annat.
  vi har fått den här religionen från Allah, skaparen av allt, inte ska väl vi då gå och ändra det han gett oss?

  nagellack ses som något kosmetiskt, och en kvinna ska inte bära sådant ute. svårare än så är det inte. jag tycker att det är väldigt löjligt att han fokuserade på sådana frågor då det egentligen inte finns något behov av att bära nagellack. han kunde istället lägga ner sin tid och energi på viktigare frågor, utan att försöka göra om religionen..

  ”något som går stick i stäv med den syn som många ”ortodoxa” muslimer har, där mannen har rätten att straffa sin fru (olika tolkningar hur hårt och på vilket sätt)”

  att straffa sin fru betyder inte att han måste slå henne, som du försöker få det att låta som. det står i koranen hur man ska straffa och så står det oxå ”regler” på hur det ska gå till, det står inte :”varsågod och misshandla”.

  sedan undrar jag oxå vilka du syftar på när du skiver ”ortodoxa muslimer”?
  de som följer sin tro strikt? är det något dåligt eller? har aldrig hör detta förut, att det är något negativt att vilja utöva sin religion så överensstämmande som möjligt med läran…

 5. Bahlool 13 november 2010

  Balsamo även du borde veta att det finns olika grupper inom islam, även bland ortodoxa skiljer man sig åt i sin respektive tolkning. Slag av kvinnan finns olika, allt från nätt till att man bara ska ignorera henne, så där har du fel. Han har fokuserat på många olika saker men han har befogenhet att göra ijtihad och då frågar folk honom om olika frågor, däribland nagellack.

 6. balsamo 14 november 2010

  återigen, nagellack är förbjudet, ingen människa kan ändra på det.

  om en kvinna blir misshandlat av sin man så kan hon begära skilsmässa. har du tänkt på hur det skulle gå om hon slog sin man? män är (oftast) fysiskt starkare än kvinnor, och det skulle leda till att hon skulle kunna råka illa ut. så därför kan hon bara välja skilsmässa istället för att riskera att han slår tillbaka ännu hårdare. plus att det är fel med misshandel så hon skulle också kunna dra på sig en synd, som maken.

  man ska inte göra sådant som skadar en, därför är bl.a droger haram, och ett våldsamt förhållande skadar kvinnan och därför ska hon ta avstånd från det och skilja sig.

  jag förstår att det finns olika grupper, men när du skrev din text så fick du det att låta som att det är dåligt att vara ortodox. det var bara det jag menade.

  jag är inte här för att döma dig, det är bara Allah som har rätt att döma oss.
  Allah vet bäst, må Han förlåta oss. Amin

 7. Bahlool 14 november 2010

  JAg själv räknas till att vara ortodox hehe..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *