Press "Enter" to skip to content

Ramadan börjar 11/08/2010 om

Ni följer Mellanöstern och om ni är shiiter och följer Fadhallah. Oman är ett av få länder som inte har Ramadan imorgon. Iraks sunniter har även de Ramadan 11/8. Iran och Sistanis anhängare kommer räkna Ramadan från 12/8

När jag tittar på kartor över månen, så kommer den vara synlig över hela mellanöstern men inte här hos oss, hos oss i norra Europa kommer det inte vara synligt förrän 12/08. Jag kommer börjar fasta som Ramadan från imorgon och hoppas på det bästa, då jag själv följer Fadhallah.

Karta över månen. Som visar när månen infaller vid vilken tidpunkt och datum.

Ramadan Mubarek till er alla.

12 Comments

 1. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 10 augusti 2010

  Det får du gärna göra men säg inte till mig för då blir jag nervös haha. Blir alltid det när vänner kollar på mig första gången.

  Såg förresten att du skrev om msn, jag kan ge dig den men jag är aldrig online, bara när killen är utomlands.

  Ja ett träd över islams alla olika grenar. Jag tycker det är jätteintressant men jag skulle vilja förstå mer. Så vitt jag förstod det så finns sunni och shia. Ligger övriga grenar under dem eller jämte dem?

 2. Bahlool
  Bahlool 10 augusti 2010

  bara adda mig T, jag själv är oftast offline är på resande fot…
  Finns shia och finns Sunni. Sedan finns olika grupperingar som tolkas olika av olika grupperingar. Ahamdiyya, druzer, ismailiter osv. Under shia och under Sunni finns det olika grupper. Inom shia finns det första och största Jafariterna/12imamsshias (som jag och de flesta shias) efter oss kommer Ismailiterna som tror på 7 imamer istället för 12 (även de är splittrade, de är bara några få miljoner) och efter dem kommer zaidis, de tror på fem imamer och de finns mestadels i Yemen.
  Genom historien har det funnits många många grupper och sekter och grenar som dött ut eller evolverat. Khawarij var fanatiker som senare blev ibaditerna (härskar i nuvarande Oman).
  Inom sunni har du de fyra lagskolorna, som de flesta sunnis följer sen har du wahabiterna/salafiterna, fanatikerna i Saudi som älskar att spränga upp saker och människor..de har sina släktingar i Talibanerna som finns i Afghanistan osv
  Så ett träd är svårt för det finns en massa grupper.
  Igår läste jag om en shia grupp som inte hyllar Imam Ali i bönen, såsom de flesta shias gör..så det finns grupper man inte ens kan ana sig till..

 3. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 10 augusti 2010

  Låter invecklat! Men procentuellt hur många muslimer är Sunni och hur många är shia i världen?

  Sorry jag bombaderar dig med tusen frågor men du kan ju svaren så jag tycker gott du kan dela med dig 😉

 4. Bahlool
  Bahlool 10 augusti 2010

  mellan 90 och 85% är sunni och 10-15% är shia bombardera på T 😉

 5. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 10 augusti 2010

  Så du är “kärringen mot strömmen” (det kunde jag iofs listat ut sj, haha). Och om man får en icke muslim att bli muslim, värderas detta högt/på vilket sätt?

  Sen måste jag ju fråga om arabers/muslimers allmänna syn på mitt jobb. Jag menar jag har ju såklart hört en hel del i mina år med alla arabiska vänner osv. Men jag ser det ändå lite som ett hyckleri att yrket “talas så illa om – du vet vad jag menar” men ändå ska de flesta ha en magdansös på sitt bröllo/förlovning´/mm. Jag kan dansens historia och vet varför det var så förr enligt de som berättar om dansen men vad är din syn?
  Jag menar om man tycker det är så hemskt varför då ha “det” närvarande på sina käraste dagar i livet?

 6. Bahlool
  Bahlool 10 augusti 2010

  Alltså jag är inte i business för att få folk att bli muslimer, bara vill upplysa om islam och då särskilt shia. Har några jag fått bli mera intresserade av islam och några av dem blev muslimer, men många har gjort det till hobby att göra dawa (mission) och få folk att bli muslimer, tyvärr brukar de skita i dessa personer när dessa konverterat..så dessa personer blir rätt så vilsna eller illa behandlade.
  Det är vanlig muslimsk/arabisk hyckleri. Jag själv är emot stora bröllop och emot magdans, har sett det en enda gång men min religion är rätt klar (jag är går ju själv ut och dansar osv) men jag tror det är som med svenskens förakt för kvinnoförnedrande yrken och roller..alla talar illa om prostituerade eller om att kvinnor visar sig nakna i tidningar, men det är helt ok för samma person att ladda ner porr…
  hyckleri är väl en naturlig företeelse 😉
  Alla de män som tittar på dig älskar dig, men de skulle hata att deras döttrar eller fruar skulle göra sånt ,)

 7. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 10 augusti 2010

  Jag menade mest vad koranen säger om att man “får någonon att bli muslim”. finns det stycken om det?

  Är dans i sig något som man inte bör utöva menar du eller är det viss dans?

  Jag tror faktiskt svenskarna blivit negativt inställda på grund av mellanösterns syn. Latinamerikanarna har ju samban som är mkt mer avklädd och är hur fint som helst enligt de flestas standard. Jag är många ggr mer påklädd än tjejerna på festerna jag dansar på, även arabiska tjejer. Ibland dansar jag mer täckt, söker ständigt efter täckta dräkter men utbudet är mindre och då möter jag en annan respons från vissa men för mig tror jag det handlar om hur man för sig som person. Min far hade tårar i ögonen och stod längst fram vid scenen (alla andra satt ner) när jag uppträdde för honom första ggr. För honom, som för mig är det dans.

  I blame the middle east for this bad name of bellydancing 😉

 8. Bahlool
  Bahlool 10 augusti 2010

  Vet faktsikt inte vad Koranen säger, men tolkningen är att muslimer ska undvika väst, om de inte klarar av att få folk att konvertera hehe..
  Dans och musik anses vara ej tillåtet enligt shiiterna och sunniterna. Vissa shiiter menar att musik är ok, så länge det inte får dig att vilja dansa (ex mozart)
  hahah alla skyller på mellanöstern 😉

 9. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 10 augusti 2010

  Har addad dig för detta blev lite jobbigt. antar det blev ännu jobbigare för dig kopieringsnissen nr 1. Nåja du anstränger dig iaf det uppskattas.

  Ett liv utan musik och dans är inte kul alls… För mig är det ett måste. Sen är det ena svårt att ha utan det andra.

 10. Bahlool
  Bahlool 10 augusti 2010

  hahah vad man inte gör för T 😉
  Alltså de muslimer jag mött har bytt ut musik med instrument till mera sånger där de sjunger a capella stil..pappa gör det lol men han tystnar när man börjar lyssna på honom 😉
  måste ändå nanna snart…tänkte vakna upp och äta lite för en gångs skull dog idag haha..jag själv jag lyssnar aldrig på musik hemma bara när jag är hos folk eller ute. Dansar gjorde jag nyss lol..fick en konstig glädjefnatt innan maten och började dansa villt här hemma (galen arab yes yes)

 11. Sam
  Sam 11 augusti 2010

  Salam alejkum,

  jag har bara en fråga angående ditt påstående att du fortfarande följer Fadhallah. Jag har för mig att vi Shia muslimer inte kan följa en lärd som är död. Rätta mig gärna om jag har fel, eller förklara ditt påstående! 😀

  Må Gud vara med dig!

 12. Bahlool
  Bahlool 11 augusti 2010

  Wsalam wal Ra7ma wal baraka. jag får följa honom i frågor han gett fatwa i, nya frågor måste jag följa en ny isåfall. Sen är det även det beroende på. vissa lärda hävdar att man måste följa sin Marja även ifall denne dött (ex Khoi).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *