Press "Enter" to skip to content

Ramadan – del 1

Ännu ett år har förflutit och ännu en helig och välsignad månad kallad Ramadan är i antågande. Det är en månad då Allah prövar oss och det är en månad då Allah är mera välvilligt inställd till oss och våra förböner än vanligt.

Nu är det tid att ge sig själv ett löfte, man kan lova sig själv att sluta med något irriterande eller att man börjar med något positivt i sitt liv. Jag själv brukar hålla mig från svärord i månader efter Ramadan, detta år vill jag hålla mig ännu längre än förra året. Här kommer några råd om saker man kan göra eller lova sig själv som man kan börja med på Ramadan. Man kan skänka bort saker och ting eller man kan öva sig på att bli en bättre människa.

Billig iftar

Runt om i världen lever människor i stor fattigdom, de lever på mindre än 7 kronor om dagen, försök själv prova att leva på det beloppet under en dag av Ramadan för att se hur dina medmänniskor klarar sig. Här finns mera att läsa om det.

Ge av det ni älskar mest

[TROENDE!] Ni kommer inte att uppnå sann fromhet, förrän ni ger åt andra av det som ni [själva] värdesätter; Gud har full kännedom om vad ni ger.

Koranen 3:92

Ge bort något du verkligen älskar denna Ramadan. Har du sparat pengar för att köpa en ny mobil, en ny bil eller något för ditt hem, ge bort de pengarna till de behövande och visa att du inte är beroende av materiella ting.

Ge stöd

Ge stöd till någon som är i behov av det, allt som krävs är lite omtanke, lite tid och att lyssna på den personens problem.

Påbörja något positivt

Profeten Muhammed (saw) lär ha sagt:

Gör bra saker ordentligt, ärligt och lagom och vet att era dåd inte kommer att få er att gå in i paradiset och att den mest älskade dåd ni kan göra för Allah är den som ni gör regelbundet, även om det är en liten sådan.

Starta att göra något positivt under Ramadan och fortsätt göra den.

Bjud in fattiga till iftar

Bjud in behövande att dela era måltider under Ramadan. Vanligtvis bjuder vi in våra släktingar och vänner på mat under Ramadan, men varför inte utvidga den listan och bjuda in de som verkligen behöver något att äta? Det är kanske lite svårt här i Sverige med verkligt hungriga, men finns alltid någon som är i behov eller varför inte bjuda in ickemuslimska vänner så de ser hur vi gör iftar vad det går ut på såsom de bjöd in oss under julen?

Ge upp en dålig sak

Det kan vara allt från cigaretterna, till beroendet av Facebook. Man ska ge upp något som är beroendeframkallande i ens liv och göra sig av med den, helst då bara en sak så det inte blir för tungt.

Tolerera eller förlåt en negativ sak hos din partner

Jag själv har en tendens att hålla reda på de dumheter en person jag tycker om gör. Nu finns det tillfälle att förlåta de här dumheterna, de här egensinnigheterna. Det gäller inte att förlåta stora saker, som lögn eller svek men småsaker som retar en på daglig basis.

——-

Mina löften inför den heliga Ramadan:

Förra året ljög jag inte en enda gång, inte ens när jag råkade illa ut. Jag brukar var för ärlig men den här gången ska jag slå det:

1. Jag ska ha tålamod. Jag har senaste månaderna varit för lugn och för tålmodig, något som ledde till att folk tog sig friheter, men det är deras problem inte mitt så jag ska fortsätta med den här stilen. I slutändan gör det gott att visa mindre ilska och mera kontroll.

2. Jag ska inte ljuga under Ramadan. Ljuger jag en gång betalar jag 100 kr i ”böter”. För varje gång jag ljuger ska jag betala det dubbla i böter.

3. Jag ska förlåta folk. I slutändan är vi alla människor och alla gör vi misstag. Vissa misstag är hemskare än andra men det är dessa människors val att göra dem och de får leva med konsekvenserna men det är mellan dem, deras samvete och Allah för mig gäller det att förlåta dem.

Allah al 7amd wel shukur wel sabr. Salawat 3ala ahul bayt.

7 Comments

 1. Elin
  Elin 08 augusti 2010

  Masha’Allah, väldigt fint inlägg.

 2. Noor
  Noor 08 augusti 2010

  Jag ska dumpa snuset o sluta snusa 😀

 3. Bahlool
  Bahlool 08 augusti 2010

  hahah trodde inte du var snusar typen 😉

 4. Mariam
  Mariam 08 augusti 2010

  Bra skrivet!

 5. Noor
  Noor 09 augusti 2010

  Svensk + snus = sant! 😀

  Ciggen dumpa jag för 5mån sen

 6. Bahlool
  Bahlool 09 augusti 2010

  hahah ewww cigg!!

 7. Ilona
  Ilona 10 augusti 2010

  Ett väldigt bra inlägg!! Jätte bra att få människor att göra goda gärningar. Att tänka positivt osv. Jag tänker försöka få internet fria dagar under ramadan och inte äta sötsaker under ramadan. Det kan jag göra på Eid=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *