Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Top 10 lista för irakiska politikers löner

Irak räknas till ett av de mest korrumperade länderna nu, ett  land som simmar i olja. Sedan ”demokrati” infördes så har det bara blivit värre. Människor som slogs mot Saddam Hussain för att ge folket frihet, har blivit korrumperade att enbart slåss för makten nu. Sedan många månader har man inte haft en regering, då valresultatet ledde till att två maktgalna män båda två vill ta över landet. Den som har makten brukar ta in släktingar och anhängare, män (för det mesta) som skor sig rätt bra på att vara ministrar och myndighetspersoner.

Medan de slåss om makten och inte vill låta den andre ta över rodret, förblöder folket i attacker, utförda av terrorister som ser en stor möjlighet i det maktvakum som finns i landet.

En irakisk journalist publicerade en artikel i tidningen Al Alam och i artikeln tog han upp de top 10 politiker som får mest i lön. Irakisk lag kräver inte att politiker i Irak måste uppge sina löner eller egendomar men reportern lyckades komma fram till siffrorna. Utöver lönerna så får de politiska representanterna många extra arvoden och bidrag, några var riskarvoden, sjukhusvistelsebidrag osv. Så de siffror som tas upp här är bara början på de siffror och pengar som politikerna får:

Presidenten får 700 000 US dollar om året, det är alltså gånger 7.5 för att få det i svensk valuta, därmed får presidenten drygt 5.2 miljoner kronor om året, innan alla tillägg. Nästa person på listan är Iraks vicepresident, han får en lön på 600 000 US dollar men enligt vissa irakiska nyhetsmedier så har han, Abdel Abdul Mahdi, själv hävdat att han får 1 miljon US dollar i MÅNADEN, totalt.

Premiärministern (det som partierna tjafsat om i månader nu) får 360 000 US dollar om året, alltså 2,7 miljoner kronor. Vissa källor i regeringen hävdar dock att premiärministerns lön är likvärdig presidentens (i Irak är det premiärministern som har den verkliga makten i landet).

Ansvarig för rättsväsendet får 100 000 US dollar. Vice premiärministern får 172 000 US dollar.

Det bästa är deras pensionssystem. De får 80% av deras sista lönelapp, FÖR RESTEN AV SINA LIV. Ifall de sedan jobbade på ett annat departement, så kan de då få mer än en lön och mer än en pension. Nej, demokrati som den ser ut så här, var inte vad vi förväntade oss. Nu lider människorna under obarmhärtig värme, där det kan bli så mycket som 50 grader, och elen fungerar inte så ingen AC hjälper, något som hade kunnat hjälpa vore att man satsade de här pengarna som man betalar de här ledarna, till att bygga ut elnätet.

Makt korrumperar. Här sitter de som säljer ut sitt land till USA och tjänar stora pengar på att bråka om makten medan folket lider och dör på gatorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *