Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Neda och Khaled

Ett år sedan uppstod kravaller på Irans gator, en kvinna sköts av okända mördare och hennes namn blev känt över hela världen – Neda. Bilder på den mördade kvinnan spreds, än idag skriver exiliranier om henne och hennes ”kamp” mot regeringen i Iran. Detta skedde ett år sedan i Iran. Folk i väst stödde det ”iranska folkets kamp”. Man fördömde Irans regering, USA var särskilt hårda i sin kritik.

I dagarna är det oroligt i ett annat land, Egypten, USAs allierade. I Egypten mördades en ung affärsman för att denne spridit en video som visade hur egyptisk polis tog knark. Khaled Said misshandlades framför vittnen, han dog senare av sina skador. Människor gick ut på gatan, demonstrerade och hade även de plakat och bilder som påminde om de som exiliranierna hade med sig på sina demonstrationer, men dessa visade istället Khaled, inte Neda.

Nu följer jag media rätt noggrant, men jag har än idag inte sett en enda artikel, eller ett enda upprop eller en enda demonstration mot Egyptens regering. Ingen Obama som kräver rättvisa. Ingen västlig nation som tar avstånd från Egyptens diktator Hosni Mubarek. Så frågan jag måste ställa mig är, vad är skillnaden? Varför betydde Neda så mycket för väst, men inte Khaled? Föredrar väst kvinnliga offer? Anses dessa kvinnor vara mera värda än män? Eller beror västs tystnad på att man är vän med Egypten men ovän med Iran? Beror västs tystnad på att Iran är fiende till Israel medan Egypten är en judas, den som avhåller palestinierna från att få in förnödenheter?

Även media, tidningar som Aftonbladet och Dagens Nyheter är tysta om det här, varför? Varför måste jag in på engelska nyhetssajter, för att kunna få reda på det här?

Khaleds öde är värre än Nedas, även om bådas död är hemsk. Neda sköts av ett skott och förblödde, man vet än idag inte vem som bar skulden för hennes död. Khaleds död begicks av lagens väktare, han misshandlades i 20 minuter, man drämde hans huvud mot sten, väggar och järn. Man slog honom den 28 årige Khaled till oigenkänlighet. Tortyren måste ha varit hemsk. När de märkte att han hade dött, så tog de honom till polisstationen, där bestämde den ansvarige att han skulle slängas ut på gatan och att ringa en ambulans, för att inte få någon skuld för Khaleds död.

När Khaleds bror fick reda på detta och konfronterade polisen ( han har amerikansk medborgarskap, som gör det lättare) så menade dessa att Khaled var en knarkare, och att han dog av en överdos. Jämför bilderna och fråga er, ser en person som dör av en överdos verkligen ut på det här viset?

Khaled innan misshandeln

Efter misshandeln

Så låt oss visa vår hyckleri, låt oss anklaga Iran och låta våra allierade i Mellanöstern komma undan med sina brott. Låt diktaturer komma undan med sina brott, för dessa diktaturer stödjer oss och vår kamp mot Mellanösterns folk. Ja låt media visa oss vad som är värt att protestera mot. Ja till att klaga över Burmas regering, ja till att protestera mot Kinas förtryck av Tibet, nej till Irans islamiska regering, men ingen nämner nåt om Egypten och dess förtryck av befolkningen, om vi inte kan hålla islam eller muslimer till svars för något.

Beating death in Egypt ignites protests over police brutality | McClatchy.

15 kommentarer

 1. life 26 juni 2010

  ohh Gud, Allah in3alhom! walla fick panik av bilderna

 2. Bahlool 26 juni 2010

  vet life, tyckte de var lite för starka bilder..men ibland måste man visa sånt..

 3. life 26 juni 2010

  sjklart..im with u

 4. Musa 26 juni 2010

  Allah yerhamak Khaled, Stackars killen,

 5. MammaMarie 27 juni 2010

  O, fy ändå, det vad det värsta jag sett! Jag blev verkligen tagen av detta…. som du säger, så lyser hyckleriet och skenheligheten igenom starkt när man inte hört ett endaste rykte ens, inte en endaste viskning eller notis i massmedia om detta. Man börjar må riktigt illa faktiskt! Men det är ändå bra att du uppmärksammade det….

 6. Bahlool 27 juni 2010

  måste..vi har korrupta ledare som stöds och skyddas av vissa makter i världen och vi får inte glömma att vi själva bär del i ansvaret för dessa offer..men jag ser ingen större skillnad på neda och khaled..men men media är media

 7. Andreas 28 november 2010

  Det är beklagligt att Khaled misshandlats till döds av lagens väktare. Neda blev kanske inte mördad av lagens väktare dvs polisen. Hon blev mördad av basij milisen dvs islams väktare. Hon blev mördad på en öppen gata utan något som helst motiv. Hon vart inte ens involverad i demonstrationerna. Du kan inte jämföra Egypten med Iran, människor är mkt friare i Egypten än vad de är i Iran. Tror du inte mig så jämför antalet personer som avrättas. I Iran avrättas kvinnor och män för otrohet till stening. Hur sjukt är inte det? Av vad jag förstått kan man gå runt i Egypten utan slöja som tjej, man kan dricka alkohol utan att riskera spöstraff och man gå runt som pojkvän flickvän utan att bli störda av ”islams väktare”. Jag anser att man ska kunna leva som muslim om man vill göra det. Men man ska kunna ha ett sekulärt liv om man så önskar också.

 8. Bahlool 28 november 2010

  Andreas, säg det till de egyptier som sitter inne att de är mkt friare..Stening används inte i Iran, du måste uppdatera din information tack. I Egypten jagas de religiösa istället..folk med skägg fängslas, människor fängslas för de vill ha en islamisk stat, även om de bara uttryckt sig om det..tror du måste uppdatera din information där också

 9. Bahlool 28 november 2010

  Du vekrar inte känna till den tortyr och den kontroll som den egyptiska säkerhetstjänsten utöver över befolkningen. Dödsstraff är inget mått på frihet, USA har också dödsstraff..är USA ett ofritt land enligt dig?

 10. Andreas 28 november 2010

  Jag har inte sagt att det är ett mått på frihet. Men faktum kvarstår att fler oppositionella avrättas i Iran än i Egypten. I Egypten som inte är ett islamistiskt land får oppositionella islamister två års fängelse var. I Iran avrättas man i värsta fall eller får tio gånger så hårda straff. Vad är mest fritt?

 11. Bahlool 28 november 2010

  Märkligt att man har fria val i Iran men inte i Egypten, märklgit att man kan välja en liberal eller en religiös ledare i Iran men inte i Egypten. Ja du har rätt..Iran är hemskt 😉

 12. Andreas 29 november 2010

  Menar du att man har fria val i Iran? Det finns en andlig ledare som har högsta makten. Man kan välja mellan 4st olika presidentkandidater som samtliga blivit godkända av det religiösa rådet. Presidenternas makt är inte så stor som man kan tro.
  Vad har du att säga om att Iran avrättar oppositionella eller dömer de till stenhårda fängelsestraff, nu snackar vi livstid medan Egypten dömer islamister till två års fängelse var. Jag är iranier, har varit i Iran och blev stoppad av en religiös polis för att jag spelade lite hiphop i bilen. Är det frihet? Min flickvän blev stoppad för att hennes stövlar var utanpå byxorna. Min andra släkting blev stoppad för att hennes byxor var för tajta och hon är 50 år. Hur ofta stoppar man folk pga klädsel i Egypten?
  En sak kan jag hålla med dig om dock. Iran är under luppen och det finns arabländer som håller en betydligt konservativare hållning mot sin befolkning som t.ex Saudi Arabien där kvinnor knappt får arbeta offentligt. Det skrivs sällan någonting Saudi för att de är allierade medan Iran får ta skit från alla håll. Det är dubbelmoral!
  Jag tror på människan och att man ska kunna få välja att leva sitt liv på sitt eget sätt. Vill man leva som en muslim ska ingen komma och klanka ner på en men vill man leva sekulärt så ska man kunna få möjligheten att göra det också.
  Iran är inte hemskt, jag älskar Iran och försvarar landet och tom regimen i vissa fall men det skulle inte skada med lite mer reformer och mänskliga rättigheter.;)

 13. Bahlool 01 december 2010

  HÅller med dig i mångt och mkt där Andreas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *