Press "Enter" to skip to content

Sheikh Al-Azhar vägrar gå med på wahabiternas uppmaning att fördöma shiiterna

Än en gång försöker wahabiterna eller som de gärna själva kallar sig, salafiterna, att så splittring mellan shiiter och sunniter. De uppmanar Al Azhar, sunniislams främsta lärosäte och dess ledare Ahmed al Tayeb att dra tillbaka erkännandet av shiiternas lagskola som en del av de fem erkända islamiska lagskolorna. Sedan många årtionden erkänns jafaritiska lagskolan, den lagskola som shiiterna följer, som en naturlig del av den islamiska gemenskapen. Nu har wahabiterna försökt få tillstånd ett tillbakadragande av erkännandet, något som alltså förvägrats.

Saudis online News Network har skrivit om att den erkände wahabitiske lärde Ahmed bin  Saad B. H. Al Ghamadi, från det saudiska universitetet Umm Al Qura, hade angripit Al Azhars lärda för att de erkänner den shiitiska lagskolan och att de jämställer den med de sunnitiska skolorna. I en intervju med Al Watan, den kuwaitiska tidningen, sa Al Tayeb att shiiterna och sunniterna är som två vingar i den muslimska nationens kropp och att 14 århundraden visat att man inte bekämpar varandra. Han menar vidare att det som sker nu är en komplott för att så splittring och hat mellan dem.

Sheikh Al-Azhar Rejects Wahhabi Extremist Call for Withdrawal of recognition Shia doctrine.

16 Comments

 1. sunny
  sunny 21 juni 2010

  Jag undrar, eftersom du är shia så tycker jag att du kanske kan ta och säga mig varför man slårsig blodig med kedja/svärd i Iran för att sörja någons fru?

 2. Bahlool
  Bahlool 21 juni 2010

  Ingen aning Sunny, du får väl fråga dem som gör det? Finns visssa som överdriver sin sorg och menar att man ska slå sig blodigt, men det brukar vara om Imam Hussain inte om någons fru.

 3. sunny
  sunny 21 juni 2010

  Tack för ditt svar. Jag är inte nöjd med svaret jag får av dem, därför ställde jag frågan här då din blogg i princip bara handlar om islam och i synnerhet den grenen.
  Allah säger att människan inte ska skada sig själv under några som helst omständigheter.. Så att det är exakt vad dem väljer att göra, är lite motsägelsefullt.
  Islam är peace, men vad dem gör strider ju emot det också.
  Blodig eller icke blodig, avsikten är att känna smärta.
  Du kanske har skrivit ett blogginlägg om detta redan, vad vet jag.. Är intresserad av att lära mig, vill gärna förstå.

 4. Noor
  Noor 21 juni 2010

  Jag har en teori Sunny, det kan vara så att irakierna har ärvt ett slags kollektivt dåligt samvete över vad irakierna gjorde mot Imam Hussein..? Jag som svensk under Muharram utför inte handlingen att slå mig på bröstet. Jag går på predikan, sedan går jag hem. Jag personligen uppfattar hela ritualen som en rituell dans, där de går runt i ring och slår sig i takt till sorgesånger. Jag har flertal vänner o bekanta som inte är irakier, men även irakier, som inte gillar att utföra denna handling heller. De jag talat med håller med mig på punkten, att hedra Imamernas martyrskap gör inte bäst genom att slå sig själva, utan att följa Islam till det bästa vi kan. Dog de för Islam, ser jag det så att jag gör deras liv o död betydelsefullt att leva Islam till 101% till bästa förmåga. Det är dock min åsikt som kanske inte andra shiiter håller med om 🙂

 5. Bahlool
  Bahlool 21 juni 2010

  Vart säger Allah att du inte får skada dig? Hade det stämt då hade muslimer inte fått slåss, inte fått försvara sig utan vara de som vänder andra kinden till. Då hade man inte gjort omskärelse osv..

 6. Bahlool
  Bahlool 21 juni 2010

  Sunny Imam Hussains öde har beskrivits i otaliga berättelser och hadith, den som inte gråter och sörjer över Hussain är inte en sann troende eller att hans dom i nästa liv blir värre än han kan ana osv. Imam Hussains öde har fått folk att slå sig, skära sig gissla sig..jag slår mig på bröstet när jag är i ett möte om Hussain men det är mkt sällan, för det mesta sitter jag hemma, läser om hans öde..och om hans anhängares öde.
  Sen har du ju även folk som skär sig och det är traditioner som kom in i shia islam på medeltiden, många är emot dem, få gör dem..men jag själv har inga problem med dem..det är folk som vill visa sin kärlek därför

 7. Noor
  Noor 21 juni 2010

  Att sörja är en sak som jag ser det, men jag slår mig inte själv och deltar inte i den rituella dans dem har i moskén 😉

 8. Bahlool
  Bahlool 21 juni 2010

  Inget tvång..huvudsaken är att gråta över martyrernas mästare Hussain (a.s)

 9. Musa
  Musa 21 juni 2010

  De som slår sig själv blodiga på ashura begår icke islamiska handlingar, som khamenei uttryckte det. Kräver ingen Ayatollah för att man ska inse det egentligen. Ifall de älskar hussayn(as) ska de hedra hans minne i deras liv och handlingar. Så sjukt att slå sig själv blodig.

 10. Bahlool
  Bahlool 21 juni 2010

  Finns storayatollor som inte delar din och Khameinis syn i frågan 🙂

 11. sunny
  sunny 22 juni 2010

  Jag förstår att han har stor betydelse för er. Men varför ska man gråta / slå sig själv för denne människan? När en shia muslimsk mor/far dör, så gör dem det också har jag märkt. Men det är inte vad dennes mor skulle ha velat; att skapa smärta och lidelse hos dem hon älskade! Självklart så skulle smärtan bidragit till smärta i form av en flod av tårar för mig med, men sedan är det bästa man kan göra för den som gått bort att be till Allah att förlåta dem för deras synder och därefter hedra sin mor genom att leva livet fullt ut, att ständigt vara närvarande i nuet och uppskatta livet; jag skulle följt min och hennes dröm; att hennes dotter ska vara lycklig, att bli läkare och bidra gott till mänskligheten och min ummah, att vara en världsförändrare. Det är även så ni shia bör tänka tycker jag. Att slå sig själv på bröstet eller blodig eller bara gråta någon gång om året bidrar ju inte till att eran utveckling som person och muslim blir bättre och det ger inget gott till världen. och ni hedrar den döde bäst genom att som din vän Nora sa; att leva (sann) Islam 101% till bästa förmåga.. No?

  Jag är inte lika påläst som er i Islam, men det finns en anledning till varför jag undrar så mycket, vill släcka min törst med att få svar på allt jag undrar över, det är viktigt för mig om jag ska sen ska kunna stå för det valet jag kommer ta. Shia eller Sunni eller bara Muslim, tror ni har satt etiketten Koranist på sådana.

  Så jag är inte lika kunnig, men att skada sig själv/ överdriven sorg är Haram enligt profeten själv, så mycket vet även jag. Sen så märker jag att det här verkligen är en tolkningsfråga. Bara för att Muslimer har rätten att försvara sig, så tolkar du det som att det är tillåtet att skada sig. Så jag antar att det är därifrån grundtanken inom shiiter som slår sig ursprungar från? Är det därför det är okej enligt shia att ha en tatuering också? Men att dricka alkohol, det är haram, det är skadligt, det är förbjudet. Varför dricker ni inte också då om ni menar att det är okej att skada sin kropp?

 12. Bahlool
  Bahlool 22 juni 2010

  Du får gärna leta lite på Ashura och Hussain på min blogg, finns ett flertal hadither från den heliga Profeten om Hussain. Vi anser att Hussains offer, hans vänners och familjs offer, ledde till att islam räddades undan den korruption som vissa personer och grupper startade.
  Koranister har några problem, särskilt om du syftar på Rashids koranister. man har tagit bort verser ur Koranen och man går emot några av islams grundpelare.
  Frågan är vad är skada sig själv? jag dör inte av att slå mig nätt på bröstet. Jag dör inte heller av att gråta, tvärtom det är en befrielse. Jag tror problemet med många är att de inte förstår Hussain.
  Jag kan berätta ur egen erfarenhet att jag inte kunde gråta över honom, jag förstod inte..sen började jag läsa på, läsa hadither, berättelser och till slut fann jag det svårt att inte gråta.
  http://www.bahlool.se/2010/01/11/ashura-del-5-hadith/

  För att förstå shiaislam måste man förstå Ahlul Bayts position. Det är skillnad på att skada sig i krig och att skada sig i en omskärelse och att skada sig med hjälp av alkohol..Jag tror att ni förstorar skadorna när det gäller Ashura. det är ett mkt litet fåtal, kanske någon promille, som är våldsam i det fallet..de flesta slår sig till rytmen av sorgsångerna..och som jag redan sagt jag slår mig mkt sällan (sist jag slog mig på bröstet var nog över 5 år sen)

 13. Noor
  Noor 22 juni 2010

  Sunny, jag heter Noor och är en man. Nora låter som en liten flicka hehe.. Men jag håller med dig faktiskt. Imam Hussein(AS) dog för att rädda Islam, och då är det minsta man kan göra att följa Islam och leva Islam till bästa förmåga. Inte stå och dansa en rituell dans och slå sig på bröstet halvnaken. Och tyvärr är det mycket show med de som står och slår sig på bröstet. De tar av sig sina tröjor och slår sig så hårt så man kan känna dunken flera meter bort. De som vill visa sig slår sig hårdast, och efter är det helt röda på bröstet och kan inte ens hälsa med handen då de har så ont. Jag har uppfattat det hela väldigt negativt med de som slår sig på bröstet, och många i moskén tycker jag gör det till en show för att synas, som aldrig är i moskén annars. Men när det kommer mat eller andra sätt man kan synas på, då är det överfullt.

  Personligen tror jag om man skulle få stå framför Imam Hussein(AS) bara för en liten stund, att två personer fick stå framför han, den ene slår sig på bröstet för att synas, men gör inte ett skit för att bli en god mumin och muslim och den andre slår sig inte men gör allt för att bli så bra mumin och muslim denne bara kan, kommer Imam Hussein(AS) ge den senare rätt. Det är vad jag tror. Ett helt års hyckleri och lögn, med att vara ett as nollställs inte av lite show med att slå sig. Imam Hussein(AS) dog för att låta oss få den rena Islam, och bättre kan man inte hedra någon än att då bli en mumin. Att inte bli en bättre människa, och visa sig och slå sig själv så har man gjort Imam Husseins(AS) död meningslös, då kan man lika gärna gå till den korrupta sidan som han kämpa emot.

  Sen kan alla inte gråta på kommando. Jag tycker det är fruktansvärt sorgligt när man hör det berättas om hur en barn hölls upp och man fråga om barnet inte ialf kunde få lite vatten, och de svara med att skjuta en pil i barnet. Men just till fenomenet om att slå sig, om det väcker illa uppmärksamhet och kan skada Islam, är det faktiskt förbjudet att utföra. Nu har jag inte kommit till den punkten i Imam Alis(AS) Nahjul Balagha, men däri står det att den som slår sig av sorg, alla dennes goda gärningar kommer gå förlorade. Att visa tålamod.

  Många muslimer, många troende är hycklare, oavsett religion. Som avslutning på en lång kommentar böjer jag mig att hålla med, att ge Imamerna mening åt deras död är att bli det bästa och mesta man kan bli. Al-Jihad al-akbar, den stora kampen mot ens ego och ondska.

 14. Musa
  Musa 22 juni 2010

  Att klappa sig själv på bröstet i lugn takt , och gråta är det bästa man kan göra. Sunny, Profeten(saw) grät floder av tårar för Imam hussayn(as), så det är Sunnah att göra det. Ifall det kommer från hjärtat och man verkligen älskar imam Hussein(as) så är det väl inget fel med det? Man kommer inte att skadas eller känna smärta för att man klappar lätt på bröstet.
  Ifall några överdriver med detta så är det deras val. Det finns folk som gör dåliga grejer i bönen, eller när dom fastar, detta innebär inte att det är bönen eller fastan det är fel på.
  Att slå sig själv med vassa föremål har inget med shiaislam att göra. Du är shiamuslim om du anser Imam ali(as) vara den rätta efterträdaren efter Profeten(saw).

 15. Noor
  Noor 22 juni 2010

  Väl sagt Musa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *