Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Shahid Motaharis ord om Palestina och Israel

Så gripande ord, redan uttalade 30 år sedan. I denna youtube film håller Shahid Motahari, en av Imam Khomeinis studenter och en av de mest namnkunniga bland de shiitiska intellektuella på 60-70-talen. Han håller ett 3 minuter långt tal där han tar upp vad Profeten Muhammed hade sagt eller Imam  Ali eller Imam Hussain. I korta ordalag säger han:

Vad skulle Profeten tycka om vi som muslimer svek Palestina, som vi ju nu gör. Det är vår plikt att bry oss om Palestina, såsom det är vår plikt att fasta och att hjälpa fattiga. Vid gud det här skulle krossa Profetens hjärta idag, om han levde. Ifall Hussain var i livet idag, så skulle han säga ifall ni vill sörja mig, ifall ni verkligen gråter över mig, så ska era slogans gälla Palestina. Shimr från 1300 år sedan är borta, ni måste lära känna dagens Shimr (mannen som mördade Hussain och kapade av honom huvudet).

Vad har vi som muslimer gjort för Palestina? Vi borde skämmas att kalla oss själva för muslimer idag. Det är en skam för oss att kalla oss Imam Alis shias. Samme Ali, som när han hörde att muslimer blev angripna sade:

Jag svär vid Allah, jag hörde att man stal muslimers egendom, mördade barn och kvinnor, skändade deras kroppar och mördat deras män. Samme Ali, som vi vördar och hyllar, samme Ali som vi säger oss följa, sade då: Ifall en muslim hör det här och dör av hjärtsorg, då ska han inte klandras.

Är inte palestinierna muslimer? Har inte de släktingar och kan inte de gråta? Lider de inte? Vem i världen kan förneka palestinierna rätten att återvända hem? Här tar Motahari upp Koranens vers 9:20:

“De troende som migrerar från sina hem för Allahs skull och kämpar i Allahs namn med sin egendom och sin person…”

Vi kan åtminstone hjälpa till med hjälp av vår egendom! Vid Allah det är obligatoriskt, som fastan och som bönen. Det är just den frågan de kommer ställa sig efter vi dött: Vad gjorde ni angående Israel?

Profeten Muhammed sade:

“Den som hör en muslim be den muslimska gemenskapen om hjälp men inte hjälper honom, är inte muslim.”

Mycket väl värd att lyssna på. Palestina är vår. Det är muslimskt och varje dag under sionistiskt styre, är en dag för mycket. Motahari mördades 1979 av krafter som hatade den islamiska republiken, men hans ord, hans böcker och hans uttalanden kommer för alltid att kvarstå som ett monument över hans storhet.

En kommentar

  1. Farre 16 augusti 2010

    “Ifall en muslim hör det här och dör av hjärtsorg, då ska han inte klandras.”
    Broder detta har imam Ali sagt när staden anbar blev attackerad av muawieh”källa nahjul balaghe”, denna stad var bebodd av Iranier (både muslimer och icke muslimer” och det är känd att Iranier älskade Ali redan från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *