Press "Enter" to skip to content

Iransk domstol tillåter transsexuellt bröllop

I propagandan mot Iran får man inte ofta höra om att Iran är en islamisk republik som tillåter transsexuella operationer. Redan den avlidne Ayatollan Khomeini, grundaren av den islamiska republiken, gav ut religiösa dekret som tillät iranierna att byta kön med en könsoperation. Staten har sedan dess även stött de människor som ville genomgå en sådan operation, med hjälp av pengar.

Iran är, efter Thailand, det land i världen som har flest könsoperationer. Nu har en domstol även gått med på att en man, som opererat sig för att bli kvinna och en kvinna som opererat sig för att bli man, ska få gifta sig. Det kommer bli det första bröllopet för transsexuella i landet.

Shiaislam och då särskilt några av de högsta iranska lärda inom shiaislam, är ensamma om att utfärda fatwas, religiösa dekret, om att det är tillåtet med transsexualitet. Det är något som vissa muslimska fanatiker sett som ett brott mot islam och de kan inte eller vill inte förstå den logik som ligger bakom denna fatwa. Även Irans nuvarande högste lärde, Ayatollah Khameini, har följt sin föregångares fotspår och utfärdat en fatwa som erkänner de transsexuellas rättgheter, något de inte alltid tillerkänns av den iranska befolkningen.

Enligt vissa bedömare så kan det vara så att vissa av dem som opererar sig, gör det för att de är homosexuella och inte får leva ut sin läggning. En iransk filmare har följt några transsexuella och gjort en film som man kan se delar av på den här hemsidan. Delar av de personer som dyker upp i den prisbelönta dokumentären dyker även upp på BBCs hemsida och i de youtubefilmer som jag länkat till längre ner.

Synen varför man accepterar transsexualla grundar sig i att det inte är uttryckligen förbjudet eller uttryckligen stipulerat att det är en synd, därmed kan man inte förbjuda det, i motsats till homosexualitet, som uttryckligen förklaras vara en synd och ett brott i både Koranen och i hadithsamlingarna.

Wikipedia

Iranian court permits transsexual marriage.

Film om Transsexuella i Iran

Del1

Del 2

Del 3
Här berättar en transsexuell företrädare, att han/hon inte tål homosexualla.

Del 4

Del 5

Del 6

Transsexuella i Iran
Här diskuterar man homosexualitet kontra transsexualitet.

5 Comments

 1. Kebabmedris
  Kebabmedris 28 maj 2010

  Jag tror Khomeini hade en mer öppen syn på det här en majoriteten av befolkningen. Jag skäms när jag ser det, och jag vet att det inte accepteras socialt i de flesta familjer.

 2. Jasmin
  Jasmin 28 maj 2010

  Bahloooliii Hej brorsan!
  Alltid intressant och tankeväckande att läsa din blogg! Du utmärker dig alltid fantastisk i bloggvärlden. Min familj och vänner hejar på dig. Keep it up!

  /Jasmin

 3. Bahlool
  Bahlool 28 maj 2010

  Alltså det går även emot mig innerligt Kebab men när man tänker efter så ser man vilken stor man Khomeini var,

  haha tack Jasmin, roligt å höra att jag har några som gillar mig och inte hatar mig helt och hållet 😉

 4. MammaMarie
  MammaMarie 28 maj 2010

  Jag tror dock inte särskilt många homosexuella är intresserade utav att operera sig… kan inte tänka mig det. En manligt homo (t.ex) vill använda sina manliga delar sexuellt med en manlig partner… det säger sig självt att de inte vill operera sig. Det är helt enkelt transsexuella som är intresserade.

  Fast jag är (inte lite) förvånad över att man gör skillnad på homo och trans.. hade inte tänkt så långt tidigare.

 5. Bahlool
  Bahlool 28 maj 2010

  Det sägs i några av de youtubefilmerna att transsexuella ser ner på homosexuella och inte vill använda sig av samma slags sex. Såg att du skrev om det här också..great minds think alike hehe..jag skrev ett meijl till dig 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *