Press "Enter" to skip to content

Bön och Dua för Nowrooz

Nowrooz, firandet av vårens ankomst spelar även en viktig och stor roll i shiaislam. Firandet av Nowrooz firas av de persiska folken, kurderna och av afghanerna. Jag har sett hadither som säger att denna högtid ska firas och att det är muslimskt acceptabelt, men jag har en paranoid känsla att i och med safavidernas stora betydelse för shiaislam, så infördes denna högtid i efterhand.

Sant eller ej sant, här kommer bön och amaal för Nowrooz:

Fira Nowrooz

Muslimerna är välsignade med att ha flera “nyår” under året. På nyår kan man reflektera över sitt liv och man kan göra ändringar på ens liv. Nyåren i islam inkluderar början på det islamiska året, 1 dagen på Muharram, vidare har vi Al Qadr natten under den heliga månaden Ramadan, det är den spirituella början på året, i vars timmar hela nästa års skeenden är förutbestämda och det tredje är Nowrooz, den nya dagen, som signalerar början på våren.

Ayatollah Makarim Shirazi skriver i Mafaatih al Naveen : “Med anledning om vad islam säger om Eid Nowrooz, vi måste säga att bland de lärda, är denna Eid debatterad. Några av traditionerna belyser att många nationer räddades undan förtryck på denna dag. Den lärde Allamah Majlisi skriver i Zad al Maad, att vi från pålitliga källor som går tillbaka till Mualla ibne Janis att han på Nowrooz befann sig i Imam Jafar al Sadiqs närvaro. Imamen frågade: “Vet du denna dags status”? Mualla svarade: “Denna dag är dagen som iranierna ser som en viktig och stor dag, på denna dag ger de gåvor till varandra”. Imamen svarade: “Att fira och vörda denna dag beror på några historiska händelser och de ska jag belysa här:

Imamen tog då upp följande händelser:

Nowrooz är dagen då Allah den allsmäktige tog trohetslöftet från alla människors själar (innan de föddes) om Hans tawhid (monotism) att de inte skulle jämställa någon med Honom och att de skulle tro och vörda hans Profeter och Imamer; detta är även dagen när syndafloden på Profeten Noahs tid ebbade ut och då arken vilade på berget Joodi; Nowrooz är även dagen då Profeten Muhammed förstörde avgudabilderna i Mecka. Detta var även dagen då Profeten Abraham förstörde avgudabilderna; detta var även dagen då Profeten Muhammed uppmanade sina vänner att ge trohetslöfte till Ali vid Ghadir Khum (hände på Nowrooz); detta är även dagen då Mehdin, islams messias, ska återvända.

Men, säger Ayatollah Makarim Shirazi, eftersom denna Mualle ibne Janis är en individ som ifrågasatts av de lärda, och därmed ifrågasätts hans förmedling av hadither, då är det inte tillåtet att förlita sig på denna tradition, men ändå har denna dag en viktig islamisk betydelse och därför måste vi fira det på ett muslimskt vis. Vidare säger han att denna dag spelar roll i naturens kalender, det är dagen då vintern försvinner och våren börjar. Det är tiden då trädens löv börjar visa sig och blommorna börjar förbereda sig för att blomma ut.

Den troende måste ta avstånd från allt som har med kultur eller tradition att göra även ifall dessa praktiseras av muslimer och man måste följa Profetens och imamernas exempel. Därför ingår det ghusl (rituell tvättning) på denna dag, att bära nya och fina kläder, ta på sig parfym, fasta, bön och att förrätta förbön på denna dag.

.

Amaal of Nawruz

(according to Mafatihul Naween of Ayatullah Nasir Makarim Shirazi)

1 – Perform Ghusl. 2 – Put on new or clean clothes and apply perfume. 3 – Keep fast.

4 – After the Dhuhr and Asr Salaat, recite four rakaats in units of two
rakaats each in the following manner:
a) In the first Rakat after al Fatiha recite Surah al Qadr 10 times.
b) In the second Rakat after al Fatiha recite Surah al Kafirun 10 times.
c) In the third Rakat after al-Fatiha recite Surah al Ikhlaas 10 times.
d) In the fourth Rakat after al-Fatiha recite Surahs al-Falq and an-Nas 10
times

5) After the Salaat, go into Sajdha of Shukr and recite the following:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الاَوْصِيَآءِ الْمَرْضِيِّيْنَ وَ عَلى جَمِيْعِ اَنْبِيَآئِكَ وَ رُسُلِكَ بَاَفْضَلِ صَلَوَاتِكَ وَ بَارِكْ عَلَيْهِمْ بِاَفْضَلِ بَرَكَاتِكَ وَ صَلِّ عَلى اَرْوَاحِهِمْ وَ اَجْسَادِهِمْ اَللّهُمَّ بَارِكْ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِكْ لَنَا فِي يَوْمِنَا هَذَا الَّذِي فَضَّلْتَهُ وَ كَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ عَظَّمْتَ خَطَرَهُ اَللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِيْمَا اَنْعَمْتَ بِهِ عَلَيَّ حَتَّى لاَ اَشْكُرَ اَحَدًا غَيْرَكَ وَ وَسِّعْ عَلَيَّ فِي رِزْقِي يَا ذَاالْجَلاَلِ وَ الاِكْرَامِ اَللَّهُمَّ مَا غَابَ عَنِّي فَلاَ يَغِيْبَنَّ عَنِّي عَوْنُكَ وَ حِفْظُكَ وَ مَا فَقَدْتُ مِنْ شَيْئٍ فَلاَ تُفْقِدْنِي عَوْنَكَ عَلَيْهِ حَتَّى لاَ اَتَكَلَّفَ مَا لاَ اَحْتَاجُ اِلَيْهِ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَ الاِكْرَامِ
O Allah bless Muhammad and his family, the chosen successors with whom You are pleased. And [bless] all Your Prophets and Messengers with the best of Your blessings, and favor them with the best of Your favors and bless their souls and their bodies. O Allah send favors on Muhammad and his family, and favor us on this day of ours which You have given preference, have made noble, honored, and have exalted its significance. O Allah, favor me in what You have bestowed on me in it, until I do not thank anyone other than You. Increase for me in my provision, O Possessor of Majesty and Nobility. O Allah, whatever is hidden from me, let not Your help and protection be hidden from me and whatever I lose, let me not lose Your help with it so that I may not burden myself with that which I do not need, O Possessor of Majesty and Nobility.

6) It has been narrated that at the time of Tahweel, recite the following dua

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ وَ الاَبْصَارِ يَا مُدَبِّرَ الَّيْلِ وَ النَّهَارِ يَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الاَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا اِلى اَحْسَنِ الْحَالِ

O One who changes the hearts and visions, O One who directs the night and the day, O One who changes situation and circumstances, change our circumstance to the best of circumstances.

7) Allamah Majlisi narrates also that the following dua should be recited as many times as the number of days in a year. If that is not possible then recite it as many times as possible with the intention of seeking nearness.

اَللَّهُمَّ هَذِهِ سَنَةٌ جَدِيْدَةٌ وَ اَنْتَ مَلِكٌ قَدِيْمٍ اَسْئَلُكَ خَيْرَهَا وَ خَيْرَ مَا فِيْهَا وَ اَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَ شَرِّ مَا فِيْهَا وَ اسْتَكْفِيْكَ مَؤُنَتَهَا وَ شُغْلَهَا يَا ذَاالْجَلاَلِ وَ الاِكْرَامِ

O Allah, this is a new year and You are the eternal Master. I beseech You for its good and for the good that is in it. I seek refuge with You from its evil and the evil that is in it. I rely on You for its provision and its activities, O Possessor of Majesty and Nobility.

10 Comments

 1. p
  p 20 mars 2010

  Norooz har firats i över 3000 år och har ingen koppling till islam. Och just norooz är iraniernas viktigaste högtid. Och den firas också i ett flertal balkan länder ( bla. bosnien, albanien), uzbekistan, azerbadjan, tajikistan, kazakhstan, turkmenistan och kyrgystan.

 2. Bahlool
  Bahlool 20 mars 2010

  nåja det med balkanländer visste jag inte..och den verkar ju ha koppling till islam då de lärda har hadither som belyser detta 😉

 3. logikern
  logikern 20 mars 2010

  Koppling finns isåfall från andra hållet, från Islam till Norooz. Eftersom Norooz började firas 1000 tals år före Islam fanns, så finns igen koppling mellan Norooz och Islam.

  Islam -> Norooz (SANT)
  Norooz -> Islam (FALSKT)

 4. p
  p 20 mars 2010

  Ajuste, den firas även i indien och japan samt delar av kina. Att det finns likheter med islam, visst det kan jag köpa men i grunden är den inte muslimsk och den härstammar från Zoroastrianismen. (hade den varit muslimskt had den ju firats av alla muslimska länder)

  Iaf, happy norouz till dig!

 5. Bahlool
  Bahlool 20 mars 2010

  Nope i grunden är den inte muslimsk har jag inte heller hävdat 🙂 exiliraniers försök att distansera sig från islam gränsar ibland till det makabra 😉 Islam, iran och shia hör samman, om ni gillar det eller ej…

 6. Bahlool
  Bahlool 20 mars 2010

  Eftersom islam är samma tro som kristendomen och judendomen då är det svårt att säga att den firas tusentals år före islams begynnelse..så ska du kalla dig logikern får du faktiskt använda rätt logik. Jag belyste i artiklen hur sammanhanget fanns, sen om du köper det eller ej är inte min ensak. Förstår inte dina pilar och din sant och falskt inlägg, men så länge det låter logiskt i dina öron, why not…

 7. S-
  S- 20 mars 2010

  firas även i södra irak :).

 8. Bahlool
  Bahlool 20 mars 2010

  bah jävla förrädare södra irakierna 😉

 9. iranier
  iranier 25 mars 2010

  Den som säger att noroz inte har koppling med islam har nog inte gjort sin läxa

 10. Bahlool
  Bahlool 25 mars 2010

  Bra sagt koroosh!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *