Press "Enter" to skip to content

10 Muslimska uppfinningar som formade den moderna världen

När man talar till islamofoberna, så förvanskar de historien till den grad att de menar muslimerna inte varit till någon nytta i historien. Muslimerna var odågor då och är odågor idag. Enligt Roger och Anna, så bor muslimerna i hyddor, mördar varandra och våldtar djuren, de glömmer att vi i Sverige tillåter våldtäkt på djur. Det kanske stämmer, vi kanske inte är bra för något och aldrig gjort något vettigt, men här kommer CNN med en artikel om 10 viktiga uppfinningar som skapades av muslimer i den muslimska världen, på den tiden då vi inte lät korstågsförarnas mörka tankar styra oss och driva oss ner i vår medeltid. Medan Rogers förfäder fortfarande våldtog fruar och hade människooffer, så skapade den muslimska världen otroliga uppfinningar. Jag ska försöka skriva lite oftare om de vetenskaper och de kunskaper som förmedlats till oss av de gamla muslimerna, som till skillnad mot kristendomen, såg nyfikenhet, utbildning och kunskapstörst som det viktigaste i livet.

På 800-talet ritade Abbas ibn Firnas en modell för en flygande maskin, många århundraden före Da Vinci, som enligt några rön även han hade arabiska rötter.

Det första universitet i världen, kaffet, tandborsten, alla dessa är saker som kom till i den muslimska världen. Idag försöker man svartmåla och nedvärdera det muslimska arvet.

En bok som heter 1001 uppfinningar, belyser de uppfinningar som kom till i den muslimska världen och som man glömt bort. Det är uppfinningar som stödjer tanken på att den bild SD och andra muslimhatare försöker sprida, inte är sann. Man tror att den kunskap som vi fått från de gamla grekerna, kom till oss utan någon mellanhand, man glömmer att den togs till vara av just araberna, den förbättrades, sparades och förmedlades vidare till renässansen. Här kommer 10 av de viktigaste uppfinningarna, tack vare muslimerna:

Kirurgi

Runt år 1000, publicerade läkaren Al Zahrawi, ett 1500 sidor stort uppslagsverk om kirurgi, ett verk som användes i Europa som källa de närmaste 500 åren. Hans upptäckter lär ha varit kejsarsnitt och hur man sydde fast såren igen.

Kaffe

Denna dryck dracks första gången i  Jemen, på 800-talet. Det fördes från Jemen till Egypten på 1200-talet nådde det Turkiet och på 1500-talet kom det till Europa.

Flygande maskiner

Abbas ibn Firnas var den förste att skapa en konstruktion för flyg. Han skapade en kostym som kan liknas vid en fågelkropp. Firnas provade att flyga nära Cordoba i Spanien och kom upp några meter innan han föll ner till marken och skadade sig. Man menar att hans försök och ritningar låg till grund för Da Vincis senare uppfinningar.

Universitet

År 859 lät en viss prinsessa vid namn Fatima al Firhi bygga ett universitet i Fez, i nuvarande Marocko. Denna Al Qarawiyyin universitet finns än idag och används än idag som lärosäte, 1200 år senare. Det är kul att se att kvinnor låg bakom detta och det kanske kan få fler kvinnor att ta till sig av deras exempel i den muslimska världen.

Algebra

Algebra kommer från matematikern Al Khwarizmi. Han var en student till de shiitiska imamerna.

Optik

Runt år 1000 bevisade Al Haitham att människor ser objekt med hjälp av ljus som reflekteras från dem genom att det kommer in i deras öga, något som stod emot de teser som grekerna hade fört fram, där de hävdade att ljuset kom från själva ögat.

Musik

Från araberna fick vi musikaliska impulser och även instrument, däribland lutan och rahab, föregångaren till violen. Även noterna lär ha kommit från arabernas alfabet.

Tandborsten

Redan på Profeten Muhammeds tid så användes en primitiv version av tandborsten. Arabiskans ord meswak syftar på Meswak trädet, som användes för att få pinnar som man använde för att rengöra tänderna och rengör tandköttet med. Substanser lik meswak används idag i tandkräm.

Vev

Vevar användes för att lyfta saker under muslimernas storhetstid. Med veven kunde man lyfta tunga föremål och denna teknologi uppfanns av Al Jazari på 1100-talet. Denna uppfinning har gett oss saker som cykeln och motorn.

Sjukhus

Sjukhus som vi är vana vid idag, kommer från 800-talets Egypten. Första kända sjukhuset var det Ahmad ibn Tulun sjukhuset som byggdes år 872 i Kairo. Sjukhuset gav fri sjukvård till alla som behövde det.

Om utställningen 1001 uppfinningar http://www.1001inventions.com/

För mera information gå till muslimheritage.com. För mera information om utställningen om muslimska uppfinningar gå till science museum.org.uk

Muslim inventions that shaped the modern world – CNN.com.

13 Comments

 1. Al-Ameri
  Al-Ameri 02 februari 2010

  det e så sant. jag har träffat dne personen som skrivit boken.. en doktorant från England…han beräta att den perioden som mulismerna var som mest effektiva inom tekniken och uppfiningar i europa kallas den för “the darg age”…bara för at dme inte vill erkänna..köp boken dne e också bra !!!…

  PS första roboten var skapad av muslimer då den funkade med hjälp av rinnande vatten (som strömkälla) och den la fram handdukar som man senare kunde torka sig med efter Wudu 😀

 2. Bahlool
  Bahlool 02 februari 2010

  ja jag gillade länken adlibris borde ha den faktiskt, ska nog köpa den nästa gång jag handlar böcker, har ju för fan en massa böcker om västerländsk kultur varför inte lite mera om islamisk haha

 3. Fatma
  Fatma 19 februari 2010

  kul o läsa ska köpa boken med

 4. Roger Jansson
  Roger Jansson 07 augusti 2012

  Visst, kunskapens hus eller Visdomens hus fanns ju i Bagdad mellan ca: 700 – 1200 talen, men vad hände efter den mongoliska invasionen 1258 e.kr. när kunskapens hus förstördes, vart tog all kuskap vägen?

 5. Bahlool
  Bahlool 07 augusti 2012

  Du tror inte att massaker (hundratuentals mördade) miljoner förstörda böcker och förtryck inverkar? efter mongolerna kom turkarna, som ointe var mkt bättre…sen kom västerläänningarna som var ännu värre..sånt inverkar negativt…

 6. Pelle
  Pelle 24 augusti 2013

  Något som kan vara värt att nämnas är att den islamiska världen erövrades av härsklystna stamkrigare med våld. De områden som stals från andra hörde bland annat till två av dåtidens tre främsta högkulturer – den romerska och den persiska (den tredje var den kinesiska). Invånarna i dessa kulturer förvandlades förstås inte till muslimer genom ett trollslag bara för att muslimska ökenrövare stormar in, plundrar och våldtar.

  Man måste vara bra oinsatt för att tro att en primitiv nomadkultur som den arabiska, hade någonting överhuvudtaget att lära dessa uråldriga civilisationer. Under ockupationens inledningsskede var de islamiska erövrarna i minoritet och hade inget val mer än att låta befolkningen fortsätta ungefär som förut. Det var som att Hells angels hade stormat in på university of Oxford , krävt forskarna på pengar för sin beskyddarverksamhet men låtit dem fortsätta arbeta. När forskarna sedan gör en upptäckt, är det då något man ska prisa Hells angels för? Självklart hade dessa upptäckter och mer därtill gjorts utan instormandet av vilda ökenrövare.

  Gradvis infördes en diskriminering och förnedring av icke-muslimer så omfattande att den hade fått hitlertysklands behandling av judar att framstå som en mångkulturell utopi, och befolkningen tvingades i allt högre grad konvertera till islam. Men inte förrän på 1200-talet var den kristna urbefolkningen helt marginaliserad. Detta århundrade råkar mystiskt nog även sammanfalla med slutet på islams “guldålder”.

  Islams guldålder anses ha börjat direkt efter att Mellanöstern, Nordafrika och större delen av Iberiska halvön erövrades på 600-700-talen, dvs när det islamiska riket innehöll maximalt antal icke-muslimer – i huvudsak kristna, men även zoroaster, judar etc. När den islamiska världen ett antal hundra år senare gradvis får en muslimsk majoritet, då slutar guldåldern. Och sedan dess har inga vetenskapliga upptäckter av större relevans kommit därifrån.

  Det måste ses som anmärkningsvärt med tanke på vilka upptäckter som gjordes och underverk som uppfördes i antikens Egypten, Mesopotamien, Persien, Syrien osv. Före islam var Mellanöstern och Nordafrika något av vetenskapliga och kulturella världscentrum. Efter islam, ja… hur har det sett ut sedan dess? Vilka lärdomar kan vi dra av det här?

 7. Bahlool
  Bahlool 25 augusti 2013

  bla..bla..bla..och sen vaknar du upp från din mytiska drömvärld? Gå öppna någon vettig historiebok och sluta läsa på de fascistiska hemsidorna du följer på nätet, så kanske du inte gör dig till åtlöje lol

 8. JonneFia
  JonneFia 18 oktober 2015

  Ja de var framstående, sedan gick det ner och nu kommer de hit och drar ner oss.

 9. Bahlool
  Bahlool 19 oktober 2015

  Kanske för att vi säljer vapen och stödjer diktaturer? Kanske för vi deltog i att starta krig i diverse muslimska länder som leder till att dessa människor kommer hit? Hade vi inte stött USAs politik och krig, så hade det varit färre döda och mindre krig i muslimska länderna, orsak och verkan käre Fia.

 10. Timo
  Timo 29 augusti 2016

  Här i Sverige är det obildade rassar som drar ner kunskapsnivåerna! Samtidigt som kriminella tar chansen att lura i dom lättlurade okunniga svenskarna en massa skit! Nazismens mål är ju att genom lögner få till ett kaos! Dom får okunniga svenskar att rösta på ett parti som inte vill någon vanlig svensk något gott! Åkesson och hans kumpaner tjänar stora pengar medan dom lurar gamla och sjuka !

 11. Johnny blomfelt
  Johnny blomfelt 10 augusti 2017

  Tror inte dom har uppfunnit nått av detta. Propaganda uppfattar jag detta som. Ser man bilder från deras länder så stämmer det. 800 år efter oss i allt

 12. Bahlool
  Bahlool 14 augusti 2017

  Juste västlig kolonisering, imperialism, krig, embargon har ju ingen påverkan på dessa områden…sigh

 13. esham
  esham 18 maj 2018

  “Idag 2018 medans araber våldtar och förtrycker sina fruar så är västerlänningar…. ” rasistiskt? precis. du är en racist mot vita och kommer alltid vara. förvänta dig inteatt få annat än du ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *