Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gam Zeh Ya’avor

Ett av mina favorituttryck i mina tonår, var allt är förgängligt. Allt tar slut, inget varar för evigt. Här kommer en berättelse från Profeten Salomon, om just samma sak:

Solomon var en vis och mäktig ledare, en dag sa han till sina rådgivare att han var deprimerad och förklarade:

”När allt går min väg, så är jag rädd att det inte varar. När saker inte går min väg och jag har problem, då är jag rädd att mina problem inte slutar och att mitt lidande inte tar slut. Jag drömde igår att det finns en ring som ger mig kunskap som ger mig lugn och ro. Hitta ringen åt mig och jag ska ha den innan månaden  Succoth, sex månader från idag.”

Hans rådgivare sökte över hela världen, alla frågade efter denna mäktiga ring som skulle ge Salomon lugn och ro, de åkte land och rike runt, men när Succoth närmade sig, så gav rådgivarna upp, förutom den yngste av dem. Han gick genom Jerusalems gator och när morgonen grydde, så såg han att han var i ett fattigt område. En gammal man höll på att sätta upp sitt stånd där han sålde ringar och talismaner. Den unga rådgivaren talade med den äldre mannen och förklarade för honom om ringen. Den gamle tänkte för en stund, tog fram en enkel ring och startade att gravera in några ord på den, gav ringen till rådgivaren och när denne läste texten sa han ”detta är det!!”.

På Succoth festen, frågade kungen om de hade hittat hans ring. Han fick ett ja till svar, och då kom rådgivaren fram och satte ringen på Salomons finger. Salomon tittade på ringen, läste det som stod där och texten löd:

De hebreiska orden var:

Gam Zeh Ya’avor.

Inget varar för evigt.

Så som våra liv inte varar för evigt, så varar allt i livet inte för evigt. Allt är förgängligt, allt tar slut, sorg som glädje. Vi inser inte det. Vi tror att vi måste behålla glädjen för alltid, vi glömmer att allt tar slut, vänskap, kärlek, sorg och glädje. Vi alla föds med denna ring som ger oss lugn och ro, vi tar dock inte på oss den. Vi inser inte att vi måste lära oss den viktigaste meningen för lugn och ro:

Även detta kommer att ta slut, även detta kommer gå förbi.

3 kommentarer

  1. Musa 31 januari 2010

    Bra berättelse … Trots att man vet att inget varar för evigt, bryr man sig ändå så mkt om obetydliga saker. Som imam ali(as) sade, om människan visste hans exakta dödstidpunkt och hur snabbt den avancerar emot honom skulle han avsky alla sina långvariga hopp om värdsliga nöjen…

  2. Z 31 januari 2010

    Hört en annan version av denna, en sufiberättelse, även då en kung men med samma sensmoral. Still, it is good 🙂

  3. Al-Ameri 01 februari 2010

    hahhaha dne var bra gubbenn..ska heta så på msn 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *