Press "Enter" to skip to content

Propagandans makt

Min lärare på samhällskunskapen lärde mig en läxa för livet. Han samlade oss i olika grupper och alla fick vi varsin text att läsa, min grupp fick en text skriven av Pravda, den ökända sovjetiska tidningen som spred propaganda för kommunismen. Jag, smart som jag var, tänkte, allt som skrevs måste ha varit falskt, allt måste ha varit lögn, enbart ett fåtal av oss insåg, att man ska strunta i vem som förmedlade texten och enbart bry sig om vad som sades och hur sanningsenligt det lät. Det visade sig att alla vi fick samma text, men att vissa texter hade Pravda som källa, medan andra hade mera kända västerländska källor.

Den dagen lärde jag mig att alltid vara så kritisk som bara möjligt. Idag fick jag genom hjälp av min bror Rasul, denna film, som belyser hur media och hur internet spelat en avgörande roll för att svartmåla det iranska folkets önskan att behålla sin regering och sitt system. I denna korta youtubefilm, kan man se hur man förvanskat bilder och förvrängt dem, för att svartmåla Iran. Hur ofta har inte vi accepterat källor och nyheter, för att de passar vår världsbild?

I alla sammanhang, måste vi vara kritiska, ifrågasättande och inte ta allt för givet. På teve såg jag några dagar sedan ett program, om just hur lätt det var att fejka nyheter och bilder. Vem som helst kan lyckas med det i sitt hem.

8 Comments

 1. Roger
  Roger 24 januari 2010

  Men snälle lille anusgrävara. Du talar så varmt om Iran och det verkar vara din drömstat. Så frågan är vad du gör kvar här. Där skulle du få praktisera ditt kusinknullande, våldta och slå kvinnor och du skulle belönas för dina gärningar.

  Så varför inte göra dig själv en stor tjänst och åka till ditt paradis. Tänk så mkt frid du skulle få. Du skulle slippa hata Sverige och resten av världen som bara är med i en enda stor konspiration emot dig.

  Vi kan starta en insamling åt dig om du saknar pengar till flygbiljett.

 2. Tjockis
  Tjockis 24 januari 2010

  Nu grundas ju Islam på att kolonisera, förtrycka och etniskt rensa världen. Inte hålla sig inom ett land…

 3. Beck
  Beck 24 januari 2010

  Roger: Jag har ofta läst dina kommentarer. Tvätta din mun ren med tvål och försök föra en saklig diskussion. När du pratar som du gör får man lätt uppfattningen att du antingen är 12 år eller gravt utvecklingsstörd. Visa att du inte är varken 12 är eller det sistnämnda genom att formulera en mening som åtminstone kan uppfattas komma från en normalbegåvad individ. Skulle personligen tycka det vore intressant att se dig föra en saklig diskussion med argumenterande inslag istället för kiss och bajsspråk som passar alldeles ypperligt i sandlådan.

 4. Bahlool
  Bahlool 24 januari 2010

  Tjockis, det kom ju från rätt person 😉 de som koloniserat, förtryckt och etniskt rensa har inte varit muslimer..

 5. Bahlool
  Bahlool 24 januari 2010

  Oh Beck, de som jag inte släppt igenom är mkt mkt mkt värre..Killen är besatt av mig 😛 och eftersom han har lite mentala problem, så brukar han enbart tala på det här viset på min blogg 😛

 6. Bahlool
  Bahlool 24 januari 2010

  Roger jag tar gärna emot biljetter för att åka till Iran, säg till när du satt igång och samlat pengar.

 7. Beck
  Beck 24 januari 2010

  Ja nått fel måste det ju vara om han är en vuxen människa för även om man ogillar folk och deras åsikter så brukar man väll ändå inte ha ett så pinsamt pubertalt språk.

 8. Bahlool
  Bahlool 24 januari 2010

  Lol jo han har, har märkt att många med hans tankegångar beter sig på det här viset och talar på det här sättet, jag själv kan ibland bli otrevlig men inte som min käre vän R, han är över 30 och “allmänbildad” säger han…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *