Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Volvo stödjer ockupationen

Volvo är i hetluften igen. Företaget anklagades för att sälja maskiner till Israel, som användes för att riva palestinska hus, och därmed stödja den illegala ockupationen av Palestina. Nu har det kommit fram uppgifter som tyder på att det Volvoägda företaget Merkavim Ltd (delägare) bygger specialbussar, som ska skydda mot angrepp. Dessa bussar används av de illegala bosättningarna i till exempel västbanken. Bussarna främjar därmed utbyggnaden av bosättningar, som enligt folkrätten är illegala.

Med hjälp av dessa bussar kan ockupanterna fortsätta bygga ut sina bosättningar och därmed befästa kontrollen över palestinierna. Här kan man se en reklamfilm för bussen, där den körs i närheten av den omtalade muren som är illegal enligt fjärde Genevékonventionens 49 artikel. I den sägs det att det är illegalt för en ockuperande stat att flytta in sin befolkning i de ockuperade områdena. Med hjälp av dessa bussar sker just det.

Volvo hävdar att de håller sig till regler om de mänskliga rättigheterna, hur gör man det när man tillhandahåller maskiner som upprätthåller och stärker ockupationen av Palestina?

Volvo providing armored buses for Israeli settlements | Global BDS Movement.

PlayPlay
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *