Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Niqabförbudet i islamiska länder

I väst har ett antal länder börjat förbjuda eller planera förbud mot niqab, den heltäckande slöjan som vissa muslimskor bär. I denna niqab syns enbart ögonen på kvinnan. På islamofobiska bloggar och hemsidor så har man valt att skrämma upp människor med antydningar att hela väst kommer bli översvämmad av niqabbärande kvinnor. Man har glömt att diskussionen om niqab även finns i den muslimska världen.

I Egypten, där det största och äldsta sunnitiska universitet för religiösa studier finns, Al Azhar, har man nu börjat implementera ett förbud mot bärandet av niqab. Man försöker därmed bekämpa den våg av extremism som salafismen/wahabismen från Saudiarabien skapat. I landet har allt fler börjat bära slöja, men just niqab ses som ickemuslimskt eller ej tillhörande den egyptiska kuturen. Frågan även i Egypten gäller ifall niqab är en rättighet att bära eller ej? Förbudet gäller inte enbart Al Azhar utan även andra lärosäten i Egypten, ett förbud som kan kosta många elever sin framtid.

Jag har ofta skrivit emot seden av niqab (på min gamle blogg) men jag vidhåller att det är var och ens rätt att klä sig som de vill, jag kan tycka att någon ser dum ut eller idiotisk, men det är den personens rätt att se dum eller idiotisk ut. En niqabklädd person kan vara en säkerhetsrisk. I Irak har man ofta sett sådana personer bära bombbälten under sina kläder. Samtidigt är det här intressant för att det belyser att den skrämseltaktik som används av islamofoberna inte stämmer, även muslimer har problem med niqab, även muslimer ifrågasätter den och ingen niqab invasion är att förvänta sig i Europa.

Vart går gränsen för vad som är acceptabelt och vad som inte är acceptabelt? Rättigheter inskränks överallt i världen, detta är bara ett av många försök av statsmakten att kontrollera massorna…

Det är rätt märkligt att svensk media inte rapporterar om detta. När någon ska ställas inför rätta för att inte ha haft tillräckligt bra klädsel eller inte haft tillräckligt med kläder på sig, då är det värt ett reportage. När kvinnor behandlas illa för att de vill ha en viss klädsel som de anser får dem att närma sig Gud, då nämns inget?

Al Jazeera English – Middle East – Al-Azhar face-veil ban questioned.

14 kommentarer

 1. Niklas 09 oktober 2009

  Tack för intressant länk – visste inte att debatten fanns i muslimska världen också.

 2. Bahlool 09 oktober 2009

  Niklas: Det är därför ajg skrev på slutet hur det kommer sig att sånt här inte tas upp i västlig, då svensk, media. Finns många saker som inte tas upp som borde för att belysa att den islamiska världen själv brottas med dessa ämnen.

 3. Tasnim 09 oktober 2009

  Tycker det är fruktansvärt faktiskt. När till och med den skolan förbjuder niqab sa ger det ett varsagod till alla andra att göra det ocksa, och därmed göra livet surt för manga muslimer.
  Och den lärde som förbjuder niqaben där sätter sig mot en lang historia av niqabbärande i islam, samt manga lärda, bade datida och nutida. Huruvida han har större kunskap och auktoritet än dem, samt vilka motiv han har, kan man fraga sig. Gud vet bäst.

  Angaende säkerhetsrisken sa kan man säkert dölja diverse farliga saker även under andra kläder, det behöver man nog ingen ansiktsslöja för. Det later mer som en ursäkt. Intressant är att detta förbud kommer i samma veva som dessa saker diskuteras flitigt i väst. Kanske för att vara “dem” till lags? Det är ju inget nytt fenomen, regeringar som smörar för Europa och USA.

 4. Bahlool 09 oktober 2009

  Det är det man måste beakta när man tänker på Egypten och det är att de lärda där styrs hårt av regeringen i Kairo. Jag är ingen anhängare av niqab men rätten borde finnas för kvinnan att välja själv hur hon vill skydda sig från blickar..regeringen vill förbjuda det bland läkare och sköterskor också osv..

 5. AAAA 09 oktober 2009

  Det finns inte ett enda ord och inte en enda mening i Islams lära och koranen att kvinnor måste bära på ett visst sätt. Detta är en grov misstolkning av den islamistiska läran. Dessutom komma nu på 2000 – talet att religon och stat ska inte vara separerad och att endst kvinnor ska kläa sig på ett visst sätt på grund av sin religösa övertygelse kom 150 år försenad. Denna debatt är 150 år för sen inom den svenska statgränsen därför kan inte muslimer blir chockade, förvånade inte heller uppleva sig diskriminerad år 2009 för att detta är ingen nyhet.

  Bloggaren Bahlool helt enkelt kom 150 år för sent med sina argument samt debatt.

 6. Ni män kontrollera era blickar!!! 09 oktober 2009

  “rätten borde finnas för kvinnan att välja själv hur hon vill skydda sig från blickar”. men kom igen skydda sig från manliga blickar! Dumheter lata män som inte kan kontroller sin egna blickar därmed lägger de hela skulden på kvinnorna.

  Min rättighet som kvinna är att män ska kontrollera sina egna blickar så att jag kan klä mig precis som det passar mig.

  Det är min rättighet att ha friheten att inte bli överfallen av en dum man som inte kan kontrollera sina handligar, blickar och ord!!

 7. Bahlool 09 oktober 2009

  Varför ändrar du namn hela tiden?

 8. Soldier 09 oktober 2009

  AAAA – Och vad beserar du detta på?

  Profetens fruar brukade observera niqab.

 9. Ni män kontrollera era blickar!!! 10 oktober 2009

  Varför ändrar du namn hela tiden?

  För att du tar bort mina kommentarer!

  Är en klok ´kvinna som inte ger inte upp att sprida mina ord och meningar oavsett namn.

  “Profetens fruar brukade observera niqab” – dålig och svag ursäkt för att det är å 2009 nu och inte 600 – talet. Du får faktiskt följa med de positiv samhällesutveckling.

 10. Bahlool 10 oktober 2009

  Du tror att jag hittar dig genom ditt namn? lol..jag tar bort dina inlägg som är fyllda av hot, och spam..

 11. Ni män kontrollera era blickar!!! 10 oktober 2009

  Det är ditt synsätt att de är fyllda av hot och spam. Det är bara din upplevelse. Men i min värld bland mina vänner upplever ingen av dom att mina åsikter är hot och spam. I en svensk kontext bland svenska värderingar och moral är mina ord och meningar hållbara och accpetabla. Men i din värld är det vanligt att vara överdrivet känslig och att det är vanligt att snabbt slänga ur sig orden islamofobi, rasism och främligsfientlighet utan att aktivt lyssna på vad menar denna personen egentligen? vad innebär denna individens åsikt? Var och hur har dessa uppkommit?

 12. Bahlool 10 oktober 2009

  Lol när någon säger muslimer packa era väskor och åk härifrån, så ska man alltså inte ta det som islamofobi och rasism?= 😉 Som sagt..intelligensen fattas i dina kommentarer..du är en bitter bitter sjuk dam/herre och jag är glad att svenskar överlag inte är som du 🙂

 13. Ni män kontrollera era blickar!!! 10 oktober 2009

  Jag är inte en elak person som blir skitförbannad för lilla minsta sak! Däremot, människor som strider mot mina grundläggande värderingar och moral, därmed är det min mänskliga rättighet att be dom att dra åt helvete! Säger man hela tiden ” jag tycker inte om att höra hur det är här och hur det fungerar här” – Då säger mitt sunda förnuft – vad gör denna idioten här?

  Bahlool – du har ett synsätt som strider starkt emot mina grundläggande värderingar och moral. Därför får du helt enkelt börja gå i terapi och samtal med en psykolog för att bli en stark man så han kan tåla mina ärliga öppna åsikter. Det är min rättighet att yttra min åsikt utan hänsyn till om folk tycker om dom eller inte.

  “när någon säger muslimer packa era väskor och åk härifrån” – detta säger jag inte till alla människor. Men denna förbaskade egyptierna som verkar vara fysisk i Sverige men mentalt i Egyptien känns det en oerhörd mentalt och fysisk lättnad att få höra att han har flyttat tillbaka till egyptien. Hot och trakasserier är förbjudet enligt svensk lag. Har man ett destruktivt beteende och njuter av att skada andra människor kräver starka individer som mig att ställa dom till ansvar för sina handlingar och måste höra och se vad som accepteras i det samhälle de har valt att flytta till.

  Till exempel,

  Jag har varit på en rektyreningsdag idag och fick jobb (ler). Men efter denna dag fick mig att fundera på en sak. Det enda som arbetsgivare efterfrågar är – vad har du för utbildning och arbetslivserfarenhet? Inte en enda frågade – Har du någon from av religiös övertygelse?
  Är ditt klädval relaterat till någon form av religiös övertygelse?

  De som har någon form av extremt stark religiös övertygelse som anser att religion är en merit kommer att uppleva sig diskriminerad trots alla arbetssökande fick exakt samma frågor. En kvinna med att bruka eller nikab kan inte få jobb om hon anpassar sig inte till de regler som tas förgivet eller en man som inte kan acceptera att ha kvinnliga kollegor. Det var tydligt att det fanns en hel del människor med olika bakgrund som var födda i Sverige eller andra länder. Dessutom finnas det en kvinna i stockholm som lyckades reta upp mig riktigt ordentligt för att hon anser ”jag har rätt till utbildning, men inte några planer på att arbeta”. Hon lär ganska lat, bortskämd och respektlös och ganska rik ekonomisk sätt, enligt mitt synsätt. Svenska kronorna hänger inte precis på närmaste trädkrona! Det finns många människor runt om på jorden som måste uppfylla de krav som ställs på arbetsmarknaden för att kunna försörja sig själva och sin familj. De har ju inget val att arbeta eller inte arbeta. För många människor handlar det om överlevnad. För min egen del har jag inte ett val att utbilda eller inte utbilda samt arbete eller inte arbete. För mig är detta inget val för att det är ett krav som ställer av arbetsgivare och att det svenska samhället ställer krav på arbete.

  Varför ska jag då klassas rasistisk och elak om när jag blir skitförbannad mot folk som anser att de har inte något behov av att arbeta med provocerade religiösa argument?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *