Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Neger hatar neger?

Araberna hade stor rasism mot de svarta, ett av de mest kända arabiska eposen handlar om Antar, en mulatt, som får möta rasismen bland araberna. Han blir kär i en vit flicka och eposet handlar om hans umbäranden för att till slut hitta sin käraste. När Profeten Muhammed kom till araberna så var ett av hans viktigaste bedrifter just kampen mot rasismen. Han arrangerade giftermål mellan en svart exslav och en av Arabiens vackraste kvinnor. Hans ättlingar, de 12 heliga imamerna, fortsatte hans exempel. Två av dessa imamer gifte sig med svarta kvinnor.

När vi hör om rasism så brukar vi tänka mest på vitas rasism mot mörkhyade. Det är väl den förhärskande och vanligaste rasismen, men vi glömmer svartas rasism mot vita, som i fallet med Zimbabwe, eller varför inte nämna svartas rasism mot svarta?

Några år sedan såg jag hur miljoner flydde Zimbabwes misär, för att hamna i Sydafrika. Där mördades många av dem. Att fly misären och sedan hamna i ett läge där du jagas för att du kommer från fel land, visar hur denna cancer, kallad rasism, sprider sig.

Här i väst har man börjat göra sig fri från rasismen mot andra vita. En svensk anser inte att en tysk eller engelsman är ”främmande”. Även om det inte är tillräckligt, så är det ändå ett steg i rätt riktning..

Reportaget belyser hur främlingsfientligheten, kan leda till att man mördar eller misshandlar människor. Över 60 invandrare mördades i rasistiska attacker i Sydafrika under 2008. I Ryssland har man även där sett en ökande andel attacker mot ickeryssar.

Vi lever i en modern värld och ändå ser vi att ras och hudfärg än idag spelar roll för vissa. Om du är en snäll människa, en duktig människa, en upplyst människa, det spelar ingen roll, vad som spelar roll är vilken hudfärg du föddes med. Patetiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.