Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Negern?

Vad fan är Afrosvenskarnas riksförbund??? Jag tittar på nyheterna och de talar med en svart kvinna, som menar att det kändes ”kränkande” att ett område  i Karlstad kallades för negern. Området har hetat så ända sedan 1800-talet och redan på 80-talet kom frågan om byte av namn upp och då avslogs motionen.

DN skriver också om det, och personerna på bilderna har verkligen afrofrisyrer…Undrar om jag kan skapa ”Semitsvenska riksförbund” ? Eller vad tycks om Svenskarabiska riksförbundet? Vad betyder det egentligen? Är deras föräldrar svenskar gifta med afrikaner? Eller är det att de är en minoritet i Sverige och varit del av Sverige sen urminnes tider som samerna? Vilka representerar de?

Om man ska få säga neger eller ej, kan jag inte tala om. Jag kom till Sverige 1989. I min klass var jag en av 3 invandrare, trodde jag. Det visade sig att en av dem var en mulatt, hälften svensk hälften från Tanzania. Svenskarna var snälla, i början, men den här killen började mobba mig och jag minns att jag fick springa gatlopp mellan 5-6 killar som försökte slå mig. Tjejerna var inte bättre och skrattade gott åt den kaxige araben som sprang och jagades på pauserna. Tårarna var många.

Mulatten fortsatte mobba mig, till slut fick jag lära mig ordet Blatte. Blatte hit, Blatte dit. Jag försökte verkligen få honom att inse att han och jag hade mera gemensamt än han och ”svenskarna”. Men inget hände. Det visade sig att han var själv mobbad i klassen, tills jag kom in i bilden, så nu var jag offret och han hade under tiden blivit ”tuff” så nu kunde han hacka på mig.

Jag var lika rapp i käften då, så jag började ge igen. Jag sa saker som negern, eller oj, det har börjat regna, är det negern som börjat med regndansen? Påhittigt och jag minns att jag inte var stolt över det, jag hade blivit det jag avskydde en liten smårasist.

Problemet var bara att han fick säga neger, han fick säga blatte, han fick säga svenne, men ingen fick säga neger i hans närhet…Idag är det likadant. I min butik blev jag förvånad hur folk helt öppet kunde säga blatte och jävla svenne. Värst är det två små albanska ungar, de umgås med svenskar men det går inte en mening utan att de säger jävla svenne hit jävla svenne dit. När jag kom in i bilden så började man lugna ner sig, jag avskyr ordet Neger och jag avskyr ordet Blatte.

Vad är bästa medlet för att göra sig av med rasistiska ord? Är det att använda dem oftare och därmed ta bort den kraft de hade? Eller ska man ta bort dem helt och därmed tabubelägga dem så att folk passar sig? Jag tror båda två sätt har sina fördelar. Man kan inte förbjuda allt som kränker någon, och man kan inte heller tillåta allt. Det är ett dilemma som makthavarna får leva med. Förbjuder de allt som kränker, så måste vi ju komma fram till vart vi ska dra gränsen? Vissa kränks ju av slöjan, ska det då förbjudas? Om man förbjuder slöjan så kränker man muslimernas rätt att klä sig som de vill. Så vems kränkning går före?

För att motverka arabernas rasism mot svarta, lät Profeten Muhammed anordna bröllop mellan de finaste arabiska damerna med svarta frisläppta slavar. Två av mina 12 heliga Imamer, hade mödrar som var svarta. Ändå har vi, däribland jag, många fördomar mot svarta, än idag…

En kommentar

  1. DJOD 24 september 2009

    Håller med dig för en gångs skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *