Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan 12 – 18 lärdomar i Ramadan

18 lärdomar som man får från Ramadan:

 1. Den mest fundamentala saken med fastan, såsom med all form av tillbedjan, är att man försöker nå närhet till Allah och att försöka söka sig till Hans tillfredsställelse och förlåtelse. Bara själva tanken på det här ger oss en form av asketism.
 2. Att skapa situationen där man svälter/törstar, bara för att lyda Allahs befallningar och krav, visar vilken tillit och tro man har till Allah och stärker relationen då den prövas på detta sättet.
 3. Fastan stärker, genom att man ”artificiellt” avhåller sig från dem, förståelsen för de välsignelser Allah gett oss. Välsignelser vi tar för givna. Detta lär oss ett nytt sätt att uppskatta de sakerna, som vatten, mat och sex. Inget kan få fram denna tacksamhet än ett glas vatten efter en lång dags fasta eller en tallrik enkel mat efter en dags avhållsamhet från alla födoämnen.
 4. Fastan lär oss förstå de människorna som lider av svält och av törst för att de inte har råd med mat för dagen eller för att de hade oturen att födas i fel land eller för att de drabbats av katastrofer och krig. Detta kan kanske hjälpa oss hjälpa våra medmänniskor.
 5. Fastan ger människan en träning i uthållighet. Detta kan förbereda oss för de saker som kan hända i ens liv.
 6. Fastan utvecklar mod, uthållighet och en kämpaglöd för att motstå de umbäranden i livet med lugn och ro. Fastan förstärkar en människas koncentrationsförmåga och lär en att betvinga de hinder som kommer i ens väg. Fastan förstärkar ens sinne. I denna månad kan man lära sig avstå från de dåliga drag ens person kanske lagt till sig med.
 7. Fastan lär människan att lita på Allah och att ha tilltro till Honom. Såsom tyngden med Ramadan kan betvingas med Allahs hjälp, så kan de mödor som drabbar en under livets gång betvingas med hjälp av Allah.
 8. Fastan lär oss att även om slutet ses långt borta, så kommer de med söta måltider som släcker hunger och törst. Så är även livet, alla onda ting, har ett slut. Alla prövningar har en lösning. Alla mödor ser en fröjdfylld lösning.
 9. Fastan lär oss att erövra vår ilska och utvecklar vår självbehärskning och kontroll. Den uppoffring som får oss att stå ut med hunger och törst kan lära oss ändra på våra karaktärsdrag som är dåliga för oss, drag som leder oss till synder.
 10. Fastan lär oss tolerans, vi lär oss att inte ta ut vår ilska på våra nästa. Många som möter problem, blir irriterade och lättretade. Denna ilska får en att ta ut det på folk i ens närhet. Fastan lär oss tolerans även om det går oss emot.
 11. Fastan lär oss ta itu med vår arrogans, stolthet, avundsjuka och ambitioner. Fastan lugnar ner ens karaktär och rensar hjärtat och skallen från många negativa känslor.
 12. Fastan uppenbarar människans svagheter, när människan får se sig utan två av Allahs välsignelser; mat och dricka. Det sätter in en känsla av svaghet i själen och lär oss vara mera troende och be bättre och mera.
 13. Fastan lär oss förlåta andra eftersom vi söker Allahs närhet och förlåtelse.
 14. Fastan lär oss punktlighet. Man måste anpassa sig till ett visst schema för att äta och fasta.
 15. Fastan kan lära en person att vara mera försiktig med sin ekonomi. Inte slösa bort pengar på onödig mat och fastan under Ramadan lär oss tänka på de fattiga och kanske inse att vi borde dra ner på våra utgifter.
 16. Fastan lär oss disciplin.
 17. Fastan lär oss spirituell reformation. Man blir entusiastisk och försöker ändra på sig till det bättre. Detta är ett ypperligt tillfälle att ändra på oss så vi kan till slut ändra på vårt öde.
 18. Fastan rensar kroppen från alla matrester. Den lär oss att vi kan hålla ut ifall det händer en katastrof och vi får leva under längre tider utan mat eller dricka.

Fastan är därmed en välsignelse som lär upp en att bli bättre på alla sätt, spirituellt och fysiskt. Den väcker upp oss för Allahs välsignelser för att förbättra vårt bemötande av andra och av oss själva.

6 kommentarer

 1. Beirut 08 september 2009

  många ungdomar brukar se ramadan som ngt man bara vill få avklarat…Om de visste och förstod hur viktig denna månaden är hos gud skulle de tacka gud för att de får uppleva en ramadan till. Även att man inte bara ska tänka på sitt uppförande när man fastar, utan även när månaden är slut. Vad händer med folk nuförtiden?
  لا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم.

 2. Bahlool 08 september 2009

  Jag var ju likadan, men nuförtiden ser jag fram emot den och ser med sorg att den försvinner..den har lärt mig mkt och varje dag ser jag att jag klagar av problem bättre och bättre

 3. beirut 08 september 2009

  jag också ,,,Alhamdullillah när man lär sig mer om Islam sedan ändras den attityden … Du har en bra blogg förresten, JAg tycker man ska klargöra skillnaderna tydligt mellan olika muslimska skolor och inte bara säga vi är alla bröder eller att diskussion ej ska öppnas. Det är just på detta sätt vi enas bättre genom att förstå hur den andra tänker och inte tro på lögner senare…..

  varifrån e du(i sverige)?

 4. Bahlool 08 september 2009

  Jag har samma syn, man kan ha olika åsikter och olika syn i religiösa som politiska frågor men man behöver inte slå ihjäl varandra för det hehe
  Jag bor i Helsingborg du då?

 5. Beirut 09 september 2009

  aaa precis… Ja e från Göteborg…

  Fortsätt med ett bra arbete, Ifall du vill kan jag skriva gästinlägg då o då ang .Islam lr shia o sunni..!

 6. Bahlool 09 september 2009

  gärna jag blir glad åt gästinlägg :=))))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *