Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

5000-årig kultur håller på att dö ut

Den första kända civilisationen skapades i Mesopotamien, landet mellan de två floderna eller idag även känt som Irak. Irak har sen urminnes tider levt, utvecklats och spridit civilisationens fördelar på grund av de två floderna, floder som rinner genom Turkiet, till Syrien sen in i Irak. I södra Irak har det sedan Summerernas tid, funnits ett område som haft samma ekosystem sedan 5000 år. Sumpmarkerna i södra Irak bebos av “sumpmarksaraberna”, ett folk som levt och bott på samma sätt sen deras förfäder 5000 år sedan.

När shiamuslimerna startade ett uppror 1991, hämnades Saddam, genom att stänga av vattnet till sumpmarkerna, något som tog nästan död på dessa arabers gamla kultur. När Saddam försvann, återkom även vattnet; men inte i lika stora mängder.

Irak har inget avtal med sina grannar, så det är upp till grannarna att bestämma hur mycket vatten de tänker släppa igenom.

Från att ha varit ett land som exporterade vete och ris, så har man känt sig tvungen att importera. Vattnet räcker inte till och det var med nöd och näppe som man fick tillräckligt för att vattna inför detta års såperiod.

I profetior står det att när landet mellan floderna torrläggs, då kommer domedagen. Dör Irak, dör vi?

Eufrat, floden som var fylld av de för Irak speciella fisksorterna, är tömd på vatten och nu skriker fiskarna, ståendes på land, “Maaku mai!!” Inget vatten..inget vatten.

Mera att läsa om Iraks miljöproblem

Fattigdom

http://www.nytimes.com/2009/07/14/world/middleeast/14euphrates.html?_r=1&hp

7 kommentarer

 1. Ärlig Modern Kvinna 24 augusti 2009

  “Trafikskolan För Alla söker dig som är utbildad arabisk talande trafiklärare som godkänd från Vägverket.” http://www.arbetsformedlingen.se/

  Det svenska språket kommer att dö ut för att folk behöver snart inte lära sig ett enda svensk ord för t.ex. ta när de ska ta körkortet behöver de ínte kunna det svenska språket. Detta är diskriminering för att en annan minsann pluggade på ordentligt och tränade ordentligt i bilen. detta lede till att trafikinspektören sade i uppkörningen: Du är godkänd med stor marginal och andra behöver inte ens plugga ett enda ord svenska de får väl allt annat översatt också. Lata typer kan minsann åka snåltjuts på andras bekostnad.

  Den svenska demokratin kommer att dö ut för att nu kan olika länder runt om på jorden påverka vad som anses vara yttrandefrihet t.ex. artikel in aftonbladet är påverkad av Israels syn på vad som är tillåtet och inte tillåtet att publiceras. Det är med 100 % säkerhet att Israel inte har kunnat läsa artikeln i Aftonbladet för att de inte kan svenska språket i varken tal och i skrift form. Först om bilder som ingen i mellanöstern har ser som var gjorda i danmark och mellanöstern befolkningen hotade en man till livet och sedan kallar de sig muslimer. Enligt en film i Svt som var gjord av en dansk man visade att ingen av upprorsmakarna hade varken sett bilderna som anses vara en av bild av en så kallas Mohammed och märkligt nog vet ingen egentligen hur han har sett ut. Det börjar likna som om befolkningen i mellanöstern vill hitta på en anledning att bli upprörda och utöva icke demokratisk makt på andra länders press frihet och yttrandefrihet. Det är ju för fan bara en artikel och det var ju bara en bild på en man som ingen har sett och vet hur han ens har sett. Äh folk är så känsliga och sedan kan de spränga sig själva i luften för att de vill dö en martyr död. Tack o lov för Sverige här är folk inte så lätt upprörda! Skrattar!!

 2. Bahlool 24 augusti 2009

  Suck…du har inte tänkt tanken att ett språk till kan vara ett plus? När du ser jobbannonserna så brukar man skriva att man vill ha någon som är flytande i eng, danska, tyska eller franska..men när det är någon som vill ha en arabisktalande person..då är det ett hot att svenska språket dör ut? Jag skrattar jag med..

  Bilden handlade inte om att man målat Muhammed bilden handlade om islamofobiska bilder…med hets mot muslimer..bomber i turbaner osv..därför blev det ett ramaskri..försök du måla lite antisemitiska bilder så ska du få se hur långt din “yttrandefrihet” räcker..

 3. Ärlig Modern Kvinna 24 augusti 2009

  Hur kan ni tolka att det är en hets mot er när danmark har pressfrihet och yttrandefrihet?

  Jag såg på ett tv program i SVT där en dansk man reste runt och möte upprorsmakarna hade inte sett bilderna och inte heller vet hur han ens ser ut. Det är tydligt att de som står för protesterna gör det bara för att de har inget annat göra och blir mutade med pengar. ¨

  Det finns ingen längd på yttrandefrihet! Yttrandefriheten är för oss alla i Sverige. Du saknar djupare förastålse och helhets perspektivet där för kommer ni med kommentarer “deras frihet” och “se hur långt din ”yttrandefrihet” räcker”. friheten och yttrandefriheten gäller alla svenska medborgare. Plugga på Sveriges riksdag webbsite http://www.riksdagen.se/templates/R_PageExtended____6066.aspx

  Det är där era hemländer och dess kultur och religoner faller platta och tomma på marken för att ni saknar våra fördelar som det finns med en demokrati. Som exempel ni muslimer i Irak kan minnsan mörda andra människor bara för att dom är homosexuella och kristna och ni kan minnsan kritisera andra länder, kulturer och religoners synsätt och dess livstil, men sedan sker det något märkligt när det kommer till er själva då är ni så jädrans känsliga.

  Idag är det så att folk behöver inte lära sig svenska för att när de är i affärer finns det någon som pratar deras språk, de kan i andra sammanhang inom den offentliga sektorn begära tolkar, när de tar körtkort kan läraren prata deras språk, i olika myndigheter finns det skriven information just på deras språk, regeringen har get vika genom att bestämma att de ska översätta all brandinformation på minst 80 olika språk etc etc. Märkligt nog skulle jag komma till Irak, då kan jag inte ens tänka tanken att begära muntilig och information på svenska! Jag måste minnsan ta seden ditt jag kommer i tex Irak, men invandrare kan minnsan begära saker och ting som inte finns ens i deras länder och i andra länder.

 4. Bahlool 24 augusti 2009

  Du är rolig..om den verkligen är så lång..försök du göra lite antisemitiska avbildningar eller karikatyrer mot homosexuella..så ska vi se hur långt ditt pluggande av riksdagens websida hjälper…Du har så mkt hat och fördomar det är verkligen skrämmande..jag blir skraj varje gång jag läser dina texter..

 5. Ärlig Modern Kvinna 24 augusti 2009

  Oj då, blir du skrämd över den bild som målas upp mitt framför dina ögon i text form som grundar sig väldigt mycket ur mina egna personliga erfarenheter.
  Då blir ju vett skrämd av Statsminster Fredrik Reinfeldt kommentar som handlar om just yttrandefrihet. Det antisemitiska avbildningar? Det är dina ord, inte mina! Jag använder mig inte av antika begrepp utan någon som helst belägg.

  Fredrik Reinfeldt om Israels krav

  http://svtplay.se/v/1664291/gomorron_fredrik_reinfeldt_om_israels_krav

 6. Bahlool 24 augusti 2009

  så du kan inte göra det? Undrar varför du inte kan publicera antisemitiska karikatyrer, men islamofobiska 😉

 7. Ärlig Modern Kvinna 25 augusti 2009

  Din kommentar är grundad på myter och lögner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *