Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fattigdom

Landet räknades till ett av de mest utvecklade i mellanöstern. Läkarna var duktiga och sjukhusen moderna. Nya gator och oljan, denna svarta förbannelse, den flöt och tog aldrig slut. Pengarna rullade in. Allt var frid och fröjd, tills Saddam slutade lyda sina herrar i Washington. Då kom de med tanks och flygplan, man bombade och mördade – allt i demokratins och frihetens namn. Saddam är borta men han och USA lämnade efter sig ett land i kaos.

Om du inte mördas av sekteristiska banditer, så dör du i de otaliga nya sjukdomarna som upptäckts, sjukdomar som man i Irak inte hade hört talas om. Om du inte dör i dessa sjukdomar, så är det fattigdomen som kanske tar ditt liv.

När jag förr lyssnade på hur svenska fördomar menade att Irak var ett fattigt land, så skrattade jag. Javisst, vi levde i en gammal kåk, men vi hade tre affärer och pengarna flödade in. Vi var 3 familjer på tre rum, men vi såg oss själva inte som fattiga. Idag är det andra bullar. Så fattiga var vi verkligen inte.

Irakiska barn söker bland soporna för att hitta något att äta eller sälja

Fattigdom får folk att lämna sina hem, sina barn, sin stolthet och sin ärlighet. Fattigdomen får folk att begå självmord eller brott mot andra. Fattigdomen är så hemsk att Imam Ali sade:

Hade fattigdomen varit en man, hade jag dödat honom.

Jag själv skrev det här några år sedan, för att belysa hur den drabbade hederliga människor:
Fattigdom är en sjukdom som förödmjukar de stolta och tvingar de ärliga att bli brottslingar.

När jag läser om fattigdomen i Irak, så kan jag inte sluta förundras hur ett rikt land, som enligt böcker jag läste från 70 talet, borde varit på samma nivå som Norge och Sverige på 80-talet, kunde komma så långt på efterkälken.

Är det så konstigt att många västerlänningar inte känner till att länder som Irak, verkligen är rika på resurser och på intelligens?

En stor del av problematiken med fattigdomen är just att många människor inte får chansen. Medan man stödjer och främjar vetenskap i EU och i USA, så håller man utvecklingen och vetenskapen nere i mellanöstern. Om det sker av länder som USA, som är rädda för länder som Iran och deras teknologiska utveckling eller om det sker som i Irak, där all slags utveckling, sågs som ett hot mot staten.

När man frågar fattiga i Afrika, vad de behöver, så säger de ge oss medel att utveckla oss själva, att bygga upp vår ekonomi själva, vi vill inte ha almoser, utan vi vill ha medel att bygga upp en egen ekonomi, en egen infrastruktur och ett eget system att livnära oss på.

Vad Irak behöver är något liknande. Än idag är man skyldig Kuwait miljarder i dollar, pengar som FN har krävt av dem att de ska betala. Pengar som man behöver för att bygga upp landet. Del av problematiken med just Irak, är den höga korruptionen, man kommer på andra plats efter länder som Somalia.

Enligt siffror, så lever runt 20-25% av Iraks 27 miljoner invånare, under fattigdomsgränsen. Det är människor som måste tigga eller hoppas på att någon välvillig person är beredd att hjälpa dem så de kan överleva över dagen. Prostitution och brott har ökat. Allt det på grund av fattigdomen. Fattigdom i Irak räknas när man ska leva på under 66$, runt 520 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *