Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Demonstrationer mot moskéer

Hade någon vågat demonstrera mot synagoger? Hade någon kunnat våga säga jag vill inte ha judar i mitt närområde?

Lite filmer från demonstrationer runtom i Europa mot moskéebyggen i olika storstäder.

Demo mot moskéebygget i Berlin

Demonstration mot ett ”moské”bygge i Wien. Den turkiska föreningen säger att de inte ska bygga ut moskéen utan bara bygger ut sina möteslokaler. Folk som demonstrerar emot vet inte ens vad det verkligen handlar om. I demonstrationen dyker det upp nazister och främlingsfientliga partier upp. På motsatta sidan står vänsterpartister och skriker ut med nazisterna. På slutet kan man höra en hög politiker säga att man borde betänka ifall man ska tillåta islam att existera i Österrike, och man menar att islam strider mot ”de friheter” som staten Österrike besitter. Reportern hävdar även att man lätt märker att demonstrationen mot moskéen egentligen är en demonstration för främlingsfientlighet. En dam i demonstrationen tar upp att det är kvinnor som är havande som är problemet, eftersom alla föder 10 barn och därmed tar över landet på det viset…

Liten kortfilm som gör reklam för en längre dokumentär om ett moskéebygge i Berlin, ett bygge som hållit på i 20 år. Personen som startade gemenskapen mot moskéebygget har senare blivit en representant för motstånd mot ”islamisering” och moskéebyggen över hela Tyskland. Man verkar inte ha lärt sig något från sin historia och rasismen har nu slutat hata judar och tagit muslimerna som offer istället.

Moskéebygge i Berlin
Spiegeltv (ett av Tysklands bättre journalistiska program) tar upp ett bygge av en moskée för Ahmadiyyasekten. Dessa är egentligen utanför islam (då de anser det finns fler profeter efter Muhammed) men de har gjort sig kända för att vara jättepacifistiska. Moskéen de ska bygga ska ha plats för 200 bedjande och reportern ställer frågan hur det kommer sig att halva bostadsområdets befolkning går ut man ur huse, när de inte gjorde detsamma när några nazister ville starta möteslokal för sin rasistiska förening.
En gammal dam hävdar att det är ”genant” att först turkar kommer och sedan ryssar och sedan andra grupper. Borgmästaren säger att man fått brev där man även hotat med att bränna ner moskéen.
Nu funderar polisen på att sätta ut bevakning av bygget, om det startas. Moskéens imam har inte påbörjat bygget, ändå har han alla tillstånd men han försöker skapa en slags dialog med de boende. Det finns runt 120 moskéer och Berlin (mestadels källaremoskéer) men ingen av dem i den östra delen av staden, denna moskée skulle bli den första.

Här har den äntligen byggts upp efter två år. Människorna är ändå fortfarande negativt inställda till moskéen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *