Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan update

Verkar som om en stor del av sunniterna kommer ha Ramadan imorgon. Ayatollah Fadhallah och hans anhängare kommer nog utropa Ramadan imorgon Fredag också. Jag börjar fasta imorgon, just in case. Enligt irakierna jag talat med (shias) så kommer Ramadan att infalla på lördag eller kanske tom på söndag.

The Holy Prophet (peace be upon him and his progeny) has said: “Those people from amongst my ummah, who memorize forty hadith (traditions) pertaining to those issues of religion, which they are in need of, Allah shall resurrect them on the Day of Judgment as jurisprudents and scholars.”

Den heliga Profeten (saw) har sagt: “De personerna bland min Ummah, som memorerar 40 hadith, som handlar om sådana frågor i religionen, som de är i behov av, kommer Allah att återuppväcka på domedagen som jurister och lärda.

(Bihar al-Anwar, vol. 2, pg. 156; Al-Ikhtasaas, pg.2)

Kommer att försöka översätta 40 hadith som handlar om Ramadan, gjorde det i min gamla blogg men kan tyvärr inte hitta dem 🙁

Ramadan – Faktabok

Bayram  uppdaterade mig med att enligt islamguiden, så är det ramadan den 22

Lördagen den 22/8 är första dagen av Ramadan i Sverige!
(Enligt Islamguiden.com)

Update kl 23:30 enligt bouhamza:

De enda sunniterna som strtar imorgon är turkarna och de som följer dem (framförallt östeuropa)
Sheikh mufti Ali Gomaa (egypten) har sagt att nymånen ej kunnat ses och att vi fullföljer sha’abans trettio dagar. Ramadan infaller på lördag (i.e natten mellan fredag och lördag) Alla andra länder har gjort liknande uttalanden.


Fadlullah: Next Friday is the first day of the month of Ramadan

His Eminence, the Religious Authority, Sayyed Muhammad Hussein Fadlullah, announced that next Friday, the 21st of August, is the first day of the month of Ramadan. His announcement was based on astronomical calculations, which affirmed that the crescent could be sighted in certain regions with which Lebanon, and the Arab world in general, shares a part of the night. As for Australia, New Zealand, and other regions that are located to their East, and that do not share a part of the night with the regions of sighting in South America, the month of Ramadan starts there on Saturday.

The following is the text of the statement:

The scientific astronomical data affirm that the crescent of the blessed month of Ramadan for this year (1430 H., 2009 A.D.) will be born on Thursday, the 20th of August, at 10:01 according to the international timing, i.e. at 13:01 according to Beirut timing, then it covers a time zone, in which it becomes visible – at least by means of magnifiers – at the sunset in several regions in South America and beyond, towards its West Coast. These regions share with Lebanon, and the Arab world in general, a part of the night.

Based on our jurisprudential view, which says that the month starts in all places in the world that share a part of the night with the regions where there is a possibility of seeing the crescent, the first of the month of Ramadan for this year is next Friday, if Allah wills, in all the regions and countries that share a part of the night with South America and the other regions where the crescent could be seen.

Consequently, the beginning of the month of Ramadan in the countries located far in the east, such as Australia and New Zealand, is on Saturday, the 22nd of August, because these regions and the like do not share a part of the night with the regions in which the crescent could be seen. Thus, that night marks the birth of the crescent.

We congratulate the Lebanese on the beginning of this Holy month that brings about mercy, forgiveness, and spirituality. We pray to Allah, the Almighty, to return this month on all Muslims with good, blessings, and mercy. We also pray to Allah that this month will bestow peace and unity among all Muslims.

18 kommentarer

 1. cecilia 20 augusti 2009

  jag har bara hört lördag men det är väl bara att kolla när fullmånen är. det står säkert i tideningen det brukar månens cykler göra.

 2. Bahlool 20 augusti 2009

  Japp men de flesta är överens om att man inte kan ta hjälp av tabeller osv utan man ska se det med ögonen..bland shias tex är det bara Fadhallah som tar tabeller och beräkningar till hjälp.

 3. cecilia 20 augusti 2009

  nu när jag kollar lite på nätet så verkar det inte ens vara fullmåne alls ju….. konstigt

 4. cecilia 20 augusti 2009

  jaha oki då får jag hålla utkik själv då 🙂

 5. Bahlool 20 augusti 2009

  när skjulle det vara nymåne enligt nätet?

 6. cecilia 20 augusti 2009

  nymåne ska vara 20 aug idag alltså men det skulle väl vara fullmåne på ramadan?? du skrev fullmåne i ditt inlägg iaf 😛
  nästa fullmåne är 4 sep… nu är jag förvirrad, ska det vara fullmåne eller nymåne?

 7. Bahlool 20 augusti 2009

  nope när det är nymåne..tack för att du sa till ska rätta det nu hahaha

 8. cecilia 20 augusti 2009

  jaha oki då! haha, tänkte väl för det är ju ett tag till fullmåne!!
  ja men om det står att det ska vara nymåne i kväll, bör man inleda fastan i natt då?
  åh jag som var sååå inställd på lördag!

 9. Bahlool 20 augusti 2009

  Problemet är att det ibland är för svag måne så det syns inte ordentligt. Jag håller på surfar olika sidor för att kolla vad de säger om saken ifråga men som vanligt kommer det bli skillnad på när vi börjar ramadan 😛

 10. Bahlool 20 augusti 2009

  Fadlullah: Next Friday is the first day of the month of Ramadan

  His Eminence, the Religious Authority, Sayyed Muhammad Hussein Fadlullah, announced that next Friday, the 21st of August, is the first day of the month of Ramadan. His announcement was based on astronomical calculations, which affirmed that the crescent could be sighted in certain regions with which Lebanon, and the Arab world in general, shares a part of the night. As for Australia, New Zealand, and other regions that are located to their East, and that do not share a part of the night with the regions of sighting in South America, the month of Ramadan starts there on Saturday.

  The following is the text of the statement:

  The scientific astronomical data affirm that the crescent of the blessed month of Ramadan for this year (1430 H., 2009 A.D.) will be born on Thursday, the 20th of August, at 10:01 according to the international timing, i.e. at 13:01 according to Beirut timing, then it covers a time zone, in which it becomes visible – at least by means of magnifiers – at the sunset in several regions in South America and beyond, towards its West Coast. These regions share with Lebanon, and the Arab world in general, a part of the night.

  Based on our jurisprudential view, which says that the month starts in all places in the world that share a part of the night with the regions where there is a possibility of seeing the crescent, the first of the month of Ramadan for this year is next Friday, if Allah wills, in all the regions and countries that share a part of the night with South America and the other regions where the crescent could be seen.

  Consequently, the beginning of the month of Ramadan in the countries located far in the east, such as Australia and New Zealand, is on Saturday, the 22nd of August, because these regions and the like do not share a part of the night with the regions in which the crescent could be seen. Thus, that night marks the birth of the crescent.

  We congratulate the Lebanese on the beginning of this Holy month that brings about mercy, forgiveness, and spirituality. We pray to Allah, the Almighty, to return this month on all Muslims with good, blessings, and mercy. We also pray to Allah that this month will bestow peace and unity among all Muslims.

 11. cecilia 20 augusti 2009

  oki, så lite olika åsikter alltså, men för att vara säker bör man starta i morgon?

 12. Bahlool 20 augusti 2009

  japp finns hadith som säger att ifall man fastar de sista 3 dagarna på shabaan (månaden innan Ramadan) då är det ett stort plus plus..min farbror har fastat i rutn 1 månad nu hehe…

 13. Bayram 20 augusti 2009

  Lördagen den 22/8 är första dagen av Ramadan i Sverige!
  (Enligt Islamguiden.com)

 14. Bahlool 20 augusti 2009

  tack för infot bayram.

 15. marie 20 augusti 2009

  Jag har hela tiden trott att det är i morrn, fredag som Ramadan börjar…men när Fadlullah säger att det är den dagen, så blir jag lite tveksam. Vet inte varför, men känner mig inte säker när det gäller honom. Han har så mycket konstiga grejer.

  Jag vet man ska följa sin egen Merdje, men den enda sådan man kan lita på i detta fall är ju Sistani, som är astronom. Han säger ju att man måste kunna se med ögat. Några astronomtabeller gäller i allafall inte där.

 16. Bahlool 20 augusti 2009

  japp många som ogillar honom pga hans “liberala” syner.
  Sen är synen på när månen infaller inte något man ska följa marja….men det är ett plus i mina ögon

 17. bouhamza 20 augusti 2009

  De enda sunniterna som strtar imorgon är turkarna och de som följer dem (framförallt östeuropa)
  Sheikh mufti Ali Gomaa (egypten) har sagt att nymånen ej kunnat ses och att vi fullföljer sha’abans trettio dagar. Ramadan infaller på lördag (i.e natten mellan fredag och lördag) Alla andra länder har gjort liknande uttalanden.

 18. Bahlool 20 augusti 2009

  k tack för uppdateringen bouhamza, mina släktingar i Irak ska nog också börja lördag så kanske folk förenas någorlunda 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *