Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Three Days of the Condor

Three Days of the Condor (1975).

En av mina favoritfilmer är Three days of the Condor, med Robert Redford. Filmen är en thriller (love that) där en man, som jobbar för CIA som analytiker, undkommer ett mordattentat på hans avdelning. Genom filmen flyr han undan attentat och försök att mörda honom. På slutet förstår han att allt handlade om en grupp inom CIA, som hade planer på att erövra Mellanöstern.

Anledningen är olja, känns det igen?

Just när den osanktionerade underavdelningen stoppas, så börjar CIA själv jaga honom. CIA förklarar att det idag handlar om olja, men vad händer om 15 år? Vad händer när folk går hungriga och kräver att USA ska skaffa mat? När deras bilar inte går att driva för att de inte får tillgång till bensin och olja?

I slutändan är vi människor med behov, när vi har mätt vårt behov av dricka och mat, då vill vi ha något annat, något lyxigare. Man har ofta sett att människor blir till djur när de ska kämpa för överlevnad. Vem av oss kommer vara human och mänsklig när vi ser våra barn hungriga eller törstiga?

Filmen är från 1975 och där belysas redan USAs support till revolter (tex Iran) och krig. Rekommenderas varmt. Spänning in till sista minuten och när Robert Redford tror att han satt dit CIA genom att ge alla uppgifter till en välkänd tidning, så säger CIA-chefen, hur vet du att de ska trycka det? Ännu ett exempel på det som är sant idag, där media styrs av vissa intressen i världen.

Filmen får 4 Talibaner av 5. En nackdel är en kärlekscen som inte hörde hemma där och drog ner betyget.

2 kommentarer

  1. Magdansösen 13 augusti 2009

    HAHAHAHA fyra talibaner av fem jag dör….!

  2. Bahlool 13 augusti 2009

    😉 just for you darling 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *