Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vem är vem och vad är vad? del 2

Det finns inget mera fascinerande för mig än historia. Hur vissa val flera hundra eller flera tusen år sedan, kunde förändra hela vår omvärld. Vi själva får göra många val i livet, val som bestämmer vem vi skaffar barn med, vilket arbete vi skaffar oss och om vi blir lyckliga eller ej.

I dagarna talade jag med en vän, och en släkting till honom, lika okunnig som min vän, fick en fråga om han ska fasta detta året. Hans svar var att det är haram, alltså förbjudet, att fasta. Han hade hört (hört av någon, han vet inte av vem eller vart) att ifall man bara fastar under Ramadan, så begår man en synd.

Jag kunde inte göra annat än skratta.

Det finns många fäller i livet, jag själv tappar i dem för ofta, en av fällorna är att omtolka och förändra den  tro som vi fått av Allah, en tro som är en välsignelse.

Min vän ska själv inte fasta, han säger han kan inte, samtidigt frågar han sin släkting om denne ska fasta. Hur ska hans släkting förstå islam, förstå sin tro, förstå meningen med Ramadan, denna heligaste av alla månader, när min vän själv inte fastar?

Jag hade verkligen problem med fastan förr i tiden, dock det förändrades några år sedan då jag började läsa mera om denna månad och då jag började lära mig en av de bästa av läxor – tålamodets och viljans läxa.

Tålamodet i att uthärda glåpord, törst, frestelser, och hunger. Viljan, som avhåller mig från att svära, från att dricka eller äta.

När en människa inte ens kan förstå att fastan under Ramadan är en plikt och att man inte borde lyssna på sina vänner eller okunniga mäniskor som gjort självaste Ramadan till något olagligt, visar på vilken dekadens vi muslimer lever i.

Killen ifråga dricker, har provat knark och bara Allah vet vilka andra saker han hållit på med, men allt det är ingen fara..det är bara fastan under Ramadan som är haram?

Ramadan

Ramadan denna månad infaller runt 22/8.

And it is better for you that ye fast, if ye only knew.” (Q 2:184)

whoever witnesses the Month of Ramadan should fast through it…” Q(2:185)

Under Ramadan infaller Laylat al Qadr, skapelsens eller kraftens natt. Denna natt anses vara bättre än 1000 nätter. Dåden man gör under denna natt är bättre än alla dåd under 1000 månader. Man läser den heliga Koranen, gör dua (förbön) och man ber extra.

Jag hoppas kunna hinna skriva inlägg om just laylat al qadr och Ramadan.

3 kommentarer

 1. cecilia 11 augusti 2009

  ja det hoppas jag att du kan göra! skriva om ramadan och laylat al qadr!! det skulle vara intressant

 2. Rex 11 augusti 2009

  Varför kallar ni det att fasta, när man ändå kan äta hela natten?

  Vet ni inte vad fasta betyder?

 3. Bahlool 11 augusti 2009

  Varför använder du dig av proxy? Man fastar väl på dagen? Har du inte sett de kristna fastan där man bara avhåller sig av vissa rätter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.