Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den glömda krisen

Behind the violence, the drying rivers, the expanding deserts and the burgeoning cities are forgotten issues that may have crucial roles to play in shaping the direction of a beleaguered Iraq.

Så skriver man på Guardian; där kan man läsa om problem i Irak som man inte hör så mycket om. I dagarna ser jag på de arabiska nyheterna hur folk beklagar sig över sandstormar och jag brydde mig inte så värst om dem, förrän jag började läsa på Guardian om dessa sandstormars inverkan på människornas liv.ö

När man hör eller läser om Irak, så handlar det för det mesta om attentat och bombexplosioner. Ingen tar upp problematiken med att länder som Turkiet bygger stora dammar som stoppar inflödet av vatten till Irak.

Mesopotamien, landet mellan de två floderna, är känd för sina två floder. Eufrat och  Tigris skapade den första mänskliga civilisationen. Vi fick se civilisationer som Sumererna, Babylonierna, Akkadierna och Assyrierna. Dessa byggde allihopa på att vattnet fanns tillhands.

Ett bombattentat kanske skadar några hundra, men den miljöförstöring som håller på att ta död på Irak, ett Irak vars jordbruk gav oss dessa kända civilisationer.

Öknarna ökar, städerna fylls av fattiga och flyende människor och människorna intygar att de inte sett så här hårda sandstormar på mannaminne.

Det finns två saker jag avskyr i detta liv och det är orättvisor och fattigdom. Medan Imam Ali låg döende, så talade han om för sina söner att ta hand om de fattiga, ta hand om de fattiga, ta hand om de fattiga. Hur kan en instabil stat som Irak, ta hand om de fattiga? Hur kan fattigdomen bekämpas när man samtidigt måste bråka med kurderna om landets framtid och samtidigt försöka bekämpa terroristerna?

Fortsätter miljöförstörelsen, så kommer det leda till större fattigdom i framtiden. Vad är lösningen?

Väl värd artikel att läsa:

viaIraq’s forgotten crisis | James Denselow | Comment is free | guardian.co.uk.

10 kommentarer

 1. cecilia 19 juli 2009

  jag har hört att turkiet använder dessa dammar för att få olja från iraq. det vill säga ni får vatten om vi får olja…. men jag vet inte om det är sant, men om det är det så är det sjukt! riktigt hemskt. det är fruktansvärt att utnyttja människornas behov av vatten för attt göra sig själva rikare på olja gratis…..
  men som sagt, jag har ingen aning om detta verkligen stämmer

 2. Bahlool 19 juli 2009

  Skulle inte förvåna mig, vatten blir snart ett större skäl till krig än resurser som Olja. Se bara hur Israel ko ntrollerar araberna i palestina, genom att ge dem minimalt med vatten osv.

 3. zahra 19 juli 2009

  bror jag har en fråga till dig vart kan jag ställa den ??

 4. cecilia 19 juli 2009

  du har nog rätt, vattnet börjar bli en större orsak än olja

 5. Bahlool 19 juli 2009

  Få se hur ”rättvisa” vi är när vi själva lider av vattenbrist och är vi då beredda att dela med oss?

 6. Bahlool 19 juli 2009

  tror jag hade fler men tog bort många då jag inte såg det lönt att följa dem eller intressanta din följer jag 😛 ska titta på dem och se om de är något att ha 😉 hade låååång lista men tog bort några för att jag slutade läsa dem eller de slutade länka osv :PP

 7. cecilia 19 juli 2009

  Jag hoppas verkligen att vi är så generösa att vi dealr med oss av vattnet, men man vet väl aldrig….

  ja kolla igenom de om du vill 🙂 min blogg lista är hur lång som helst! haha! jag hittar nya bloggar hela tiden tycks det som! men jag hinner inte läsa allla! HAHA

 8. Bahlool 19 juli 2009

  Det är just det, man hade mera tid förr..då läste jag asmycket men nu förtiden hinner man knappt läsa och skriva sina egna inlägg 🙂
  Jag läste om din omvändelse och försöker samla ihopa revertiters berättelser så hade varit kul att få en lite mera utförlig version nån gång? Vill publicera :PP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *