Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dödsstraff-Amnesty-Iran-Israel

När jag nu surfar på nätet så träffar jag på ”upplysta” kommentarer av svenskar om dödsstraffet på några terrorister i Iran, Jundullah, som tagits tillfånga och dömts till döden.

Dessa personer har i några år mördat, bränt ner, angripit och terroriserat människorna i Iran. Deras kontakter återfinns både i Al Qaidah och i Washington. På den här bloggen, kan man se hur deras anhängare skryter om att de bekämpar shiaislam och Iran. På den sidan gråter man tårar över enstaka av deras medlemmars död, men skryter samtidigt om hur deras medlemmar mördar oskyldiga i olika moskéeattacker.

Ett av argumenten jag får läsa handlar om att en stat inte ska gå ner till nivån på de terrorister som bombar och angriper, att man borde ge dem fängelsestraff och inte utöva dödsstraff. Det argumentet håller inte:

Om vi anser att en stat inte får ”mörda” för att mord är fel, då borde vi vara emot att staten tar ut skatter, dömer och fängslar folk. Då kan vi hävda att det är fel av staten att ha en högre ställning än vad dess medborgare har. Varför får inte jag fängsla och inte kidnappa när staten har den rätten?

Amnesty och andra flummiga organisationer, organisationer som människor i väst går med i för att stilla sitt samvete, brukar köra olika kampanjer. Det är dock enbart kampanjerna mot länder som Iran, som vi hör talas om. Vart är Amnesty när det gäller Uigurerna i Kina? De förföljs, mördas och fördrivs från sina hem. Vart är Amnesty när det gäller Israel? Än idag, över 6 månader efter Israels massaker på människor i Gaza, så har man inte fått bygga upp sina hem eller liv igen. Israel tillåter inte införsel av byggnadsmaterial.

Jag har inget och har aldrig haft något till övers för Amnesty, jag har använt mig av deras rapporter och tom länkat till dem, men jag ser dem som hycklare, som gör mera oväsen av vad som sker i Iran än i till exempel Israel. När Israel begår illdåd, då försöker man ge motståndsgrupperna i Palestina, skulden och inte bara Israel. När Israel mördar 1300 människor i Gaza, då hävdar Amnesty, att Hamas, som sköt raketer mot israeliska bosättare på ockuperad palestinsk mark, var lika goda som Israel. Hamas lyckades döda hur många? 13 eller 14 israeler dog, det var soldater som hade trängt in i Gaza. Att jämföra Hamas med Israel är som att jämföra en mördare med en mördad person, de är ju lika goda.

Enligt rapporten så använde Hamas sig inte av mänskliga sköldar, den som följt nyheterna vet att det var en av de mest använda anklagelserna från israeliskt och proisraeliskt håll. Man menade att Hamas gömde sig bland civila, liknande anklagelser slängdes ut emot Hizbollah 2006. Amnesty menar tvärtom, att det var Israel som använde sig av metoden att gömma sig bland civila.

Har fler saker att skriva om men datorn krånglar!!

25 kommentarer

 1. Roza 14 juli 2009

  Så här är det:

  Iran avrättar människor varje dag. Om det handlar om terrorister, otrogna kvinnor eller bögar är inte det stora problemet. Problemet är att Iran avrättar människor, hela tiden, utan rättvisa rättegångar.

  Och så fort det persiska folket visar motstånd gentemot regimen, så sätts datum för avrättningar upp. Varför? För att skrämma folket och därmed tysta demonstrationerna. Så fungerar Iran, kort och gott.

  Och så till detta:
  ”Dessa personer har i några år mördat, bränt ner, angripit och terroriserat människorna i Iran.”

  Mördat, bränt ner, angripit och terroriserat människorna i Iran är precis vad den islamiska regimen har gjort i flera decennier. Vem ska dra de inför rättvisa?

 2. Bahlool 14 juli 2009

  Roza den islamiska regeringen har stort stöd bland befolkningen, dödsstraffen också.

 3. Anonym 14 juli 2009

  B, räkna inte med att folk som sväljer blint i gapar likt hungriga fåglar, västerländsk media, ska förstå något som berör Iran. Jag läser bla din och MO:rs bloggar, samt några till som skänker oss en muslimsk vinkling av saker, och jag kan säga jag blir förvånad över hur ”blind” media i väst är, eller vinklad, men ja. Jag utmana dig först, med inlägg från anti-muslimska sidor, just för att testa din kunskap om Islam, hur väl du kan försvara den, jag är den som kalla sig Aqbar bla, även Runar, och du har skött dig exemplariskt. Men räkna inte med, att alla gör som jag, som testar andras kunskap. Jag sätter ut en fråga, för att se hur kapabel du är att bemöta den, och du bemöter den, med kunskap. Men räkna inte med, att alla gör som jag. Andra beskyller Iran, för att vara omänskligt, avrätta människor utan rättvisa rättegångar, medan de villigt blundar för vad Israel gör, för vad USA gör. Det säger de inget om, alla människor som försvinner, dör, torteras och allt vad de gör. Jag har inte insikt i allt vad USA gör, men jag vet att det är långt värre än vad du och jag kan ana, stackars människor som ryckts från sin familj, utan varken rättvisa prövningar, rättegångar eller ens rättvisa anklagelser, just för att USA skriker ”terrorist”. Det är lätt att beskylla Iran för att vara omänskliga, men skrattretande hur de i nästa veva missar allt USA gjort! USA har atombombat ett folk, som dör än idag, de har invaderat land på land, haft slaveri långt in på 1800-talet, raslagar inpå 1950-talet, koncentrationsläger (inte de för japanerna nu, Gitmo).. Listan kan göras lång på deras brott mot mänskligheten! Så räkna inte med att andra ska se eller förstå, när de sväljer allt som kommer ur USA:s hand, svälja, smälta och livnära sig på USA:s lögner. Ett land, som (underligt nog) har rätten att göra som de vill, när de vill, hur de vill och hela världen sväljer det och låtsas som inget hänt. Men usch och fy om Iran avrättar landsförrädare, mördare osv. Även att nu USA mördar mer, med sin nuvarande politik. Tror du det var Saddam de var ute efter i Irak nu senast, eller oljan de hade? Om inte världen finner en oljereserv snart, kommer oljan ta slut inom 50 år. Det är vad alla krig bla går ut på, med inflytande av Isaraels rättfärdigade av deras krig mot allt och alla, för de skriker anti-semit, medan USA kan skrika terrorist, och de får som de vill. Jag råder dig bäste herre, ta upp George Orwells bok 1984 och läs, sen se hur det ser ut nu, du kommer rysa av skräck. Propaganda upp på propaganda, som sväljs och smälts av världens alla människor. Ett ex, förr var de kommunisten som var boven, som var med i alla filmer, nu är det Al-Qaida och terrorister. Men folk glömmer, väldigt snabbt, vem som skapa dem. Överallt där CIA haft sina fingrar, finns bara oreda idag.

  Till Roza, vem ska dra USA inför rätta? För alla krig, mord, tortyr, våld, förvirring, materialistisk propaganda, utmärglade av planeten jorden och allt annat de gör? Vem ska ställa dem inför rätta, för alla brott de begår? Du har svalt, villigt, propagandan från väst, medians makt och hand går djupt ned i dig. Du kan anklaga länder som begår långt mycket mindre brott än vad USA gjort, vart är dina hårda ord mot dem? Rannsaka dig själv!

  B, som sagt, räkna inte med, att alla är som mig, som testar din kunskap, om du är värdig det du har i ditt hjärta. De flesta jag bemöter, gör jag liknande med, och jag avfärdar dem. In veritas (I sanning), du kommer glädjas, den dag du möter mig, när jag reder mitt namn. Ärlighet och mod är en dygd. I sanning, skall även din Herre, världens Konung, Den Ende, belöna dig, medan världen pissar på dig, spyr sin galla på dig. Minns Gandhis ord, ”först hånar de dig, sen gör de narr av dig, sedan bekämpar dem dig, sedan vinner du.”

 4. Bahlool 14 juli 2009

  Ingen stat är fulländad eller perfekt men det finns vissa saker man inte gör. Särsklit när man säger sig representera rättvisa, demokrati och frihet. När jag diskuterar de här ämnena med vänner, så tror de inte mig. Roligt att mina ”misstankar” besannats om dig ,)

 5. jh 14 juli 2009

  Jag är emot dödsstraffs. Hur många oskyldiga människor har genom historien dödats mördas av staten?

  Kvinnor och bögar i Iran, som Roza, poängterar… Vad har de begott för brott egentligen?

  Och hur många svarta har inte den rasistiska staten i USA mördat?

  Det handlar om liv. Att ta ngns liv kan aldrig göras ogjort. Ingen ska ha den rätten…

 6. Anonym 14 juli 2009

  Dina misstankar? Jag tror du inte ens är i närheten vem jag är 🙂

  Först var jag själv, likt många andra, ”Islam är skit, ond, allt annat är bra”. Men när man får huvudet ur arslet, ser man verkligheten som den är, projektion! Det man säger om Islam, är det man inte vågar inse om USA! Tänk och se, allt det, man anklagar Islam för, finns det något mått, något gällande det, i andra ting? Ja. Alltså är det projektion.

 7. Bahlool 14 juli 2009

  Problemet Jh är ju att Iran inte anser att bögar är oskyldiga, de begår ett lika stort brott som en pedofil i Sverige begår.
  Jag tror vi borde sluta se på andra kultures och länders lagar och förehavanden med våra egna ögon och egna glasögon.

 8. jh 14 juli 2009

  Jo fast jag tycker inte att staten ska döda pedofiler i Sverige…

  Jag håller med Bahlool, västvärlden ska inte tvinga på andra kulturer sina åsikter och lagar, som om västvärlden hade alla rätta svar – det är imperialism. Så jag tycker oxå ”vi borde sluta se på andra kultures och länders lagar och förehavanden med våra egna ögon och egna glasögon”

  Men vem får representera en kultur? Jag känner många Iranier som säger att ”homofobi och kvinnoförtryck INTE är en del av Irans kultur. Kulturen i Iran är öppenhjärtlig och respekterande…”

  Men när äldre män säger att detta är vår kultur (homosexualitet är ett brott, och kvinnor får inte vara otrogna) då tar vi detta som en sanning, fast att det finns massor som hävdar precis tvärtom!

  Varför är det alltid äldre män som bestämmer vad ”Vår” kultur är?

 9. Bahlool 14 juli 2009

  jh jag tror de ljuger för dig. Irans kultur inbegriper islam, och i den är homosexualitet eller själva akten av homosexualitet, förbjuden. Att hävda att homofobi inte är del av Irans kultur ser jag som ett försök av dessa att svartmåla den regering man har idag för att få lite ”västerländska” röster. Kulturen i Iran är en otrolig öppen kultur. Att de inte är helt öppna för kvinnor stämmer men visste du att det innan revolutionen knappt fanns några stundenter som var kvinnliga på universiteten? Idag är 63% av alla studenter kvinnor.
  Basij, de som röstar på Ahmadinajad och revolutionensgardet består inte bara av ”äldre”. Jag känner minst 5 iranier i Sverige som är exiliranier och ändå är pro Irans regering.
  Jag har en bäste vän som är emot regeringen men själv vill han inte ha för mycket öppenhet i Iran.
  Jag tror ett råd vore för dig att åka dit någon gång..jag har varit där och ska om jag fixar pengarna dit igen snart. Det är ett magnifikt land med en magnifik historia. Tyvärr måste man inse att man inte kan lyssna på allt vad folk säger och media om just landet Iran.
  Ett exempel min syster var i Iran något år sedan, hon besökte graven till Ayatollah Ruhollah Khomeini, ett monster i våra ögon, vid graven grät en tjej som knappt hade någon slöja på sig och visade en stor del av sitt hår. Det är inte alltid svarit och vitt..samma man som förespråkade hård slöjpåbud, har kvinnor som begråter honom utan slöja..paradoxalt nog..

 10. jh 14 juli 2009

  btw, jag gillar din blogg fast att jag inte håller med om allt du skriver, tex det där med Amnesty, men får ta det en annan gång!

 11. Bahlool 14 juli 2009

  hade alla hållit med mig så hade det varit astråkigt ,)

 12. Anonym 14 juli 2009

  Jh, varför måste alla svälja denna liberalism á la väst? Varför måste vi svälja och godta homosexualitet? Nu är det ok, för 50 år sedan var det inte ok. Kommer pedofili vara ok om 50 år då? Kommer du då sitta i samma båt som de, som nu inte gillar homosexualitet, och säga att det inte är ok, när folk öppet är pedofiler då? Det är inte bara ”gamla gubbar” eller ”äldre män” som inte gillar det. Jag gillar inte denna så kallade kultur vi har, där kvinnor ska vara köttstycken, eller där vi ska knulla runt likt hundar, jag finner inte det ok. Varför ska jag tvingas till detta öppna ”sovrum”, där alla får titta på? Sen vilken kultur talar du om? Svensk kultur? Där vikingar slog ihjäl och satte ut flickebarn i skogen, då de ville ha män och söner? Vilken kultur talar du om?

 13. Anonym 14 juli 2009

  Btw jh, är det inte lite ironiskt hur amnesty yttrar sig om tex Iran, men är så tyst om USA:s alla brott och Israels alla brott? Hm.. Hyckleri?

 14. jh 14 juli 2009

  Ja jag vill absolut åka dit 🙂

  Ta exemplet att man avrättar kvinnor som har varit otrogna, eller att man tvingar kvinnor att täcka håret, många försvarar detta med ”att det är vår kultur”.

  Vad betyder det undrar då jag? Att det inte går att ändra på? Klart att man kan ändra på kulturer, kulturer ändras hela tiden. Ingen utifrån bör ändra en kultur, men inne i Iran finns det många röster som är emot kvinnoförtrycket, och de säger ”att stena ngn till döds är inte MIN kultur.”

  Många säger att Sverige är ett ganska rasistiskt land. Ska vi då säga, ja men det är vår kultur, och skita i att göra ngt åt det? Eller ska vi faktiskt ta och ändra på det? Jag säger att rasism är inte en del av MIN kultur…

  En av mina vänner är från Iran, och homosexuell. Hon älskar Iran överallt annat, hennes familj och vänner accepterar hennes sexuella läggning, men herrarna som styr landet gör det inte. Och som hon tolkar sin religion – Islam – är homosexualitet ok. Precis som vissa kristna oxå tycker religion är ok.

  Iranska kvinnor är starka, och jag beundrar dem, vi skulle behöva lite av deras mod och drivkraft.

 15. Bahlool 14 juli 2009

  Jag är för straff för otrohet om det är män eller kvinnor spelar mig ingen roll. Otrohet förstör familjer och är ett stort svek.
  Stening finns inte längre lagen har tagits bort om stening.
  Nope homosexualitet är förbjudet i islam. Du får vara homosexuell men så länge du inte utöver eller begår en homosexuell handling. Finns konsensus i denna fråga bland lärda inom shia som sunni.
  Om hon är homosexuell utan att utöva själva akten, då har islam inga problem med henne. Jag tror att man måste uppleva lite mera än bara Teheran och de här ”exil”iranierna för att förstå och få inblick i Iran. Jag tror stödet för dödstraff för homosexualitet är högre än stödet för homosexuella. Det är ett mycket litet fåtal länder i världen som är positiva till homosexualitet.

 16. jh 14 juli 2009

  @ anonym: Jag tyckte jag uttryckte det klart och tydligt att alla inte bör svälja liberalism á la väst. Läs min kommentar en gång till!

  Väst har en kosumerande kultur som äter upp oss innefrån, gör oss till tv-tittande slöfockar istället för tänkande individer.

  Amnesty kritiserar vist Israel, det är våra fega Europeiska regeringar som inte gör det.

  Ja USA får tyvärr göra vad de vill i denna värld, och de bryter konstant mot mänskliga rättigheter. MEN samma organisationer som kritiserar Iran kritiserar oxå USA. Human Right Watch, Amnesty etc… Men i media får vi mest läsa hur förtykta alla är i Iran, och hur bra vi har det här i väst. Jag vet, det är sjukt irreterande… det är hykleri… jag håller med dig iaf på den punkten.

 17. Bahlool 14 juli 2009

  Amnesty kritiserar kanske, men när man jämför de ockuperade med ockupationsmakten då är det fegt. Menar folk idag att de som mördade femtekolonnare och förrädare i danmark och norge, som jobbade åt nazityskland, var lika goda som nazisterna?

 18. jh 14 juli 2009

  Angående Iran och stening: år 2002 sa Ayatollah Shahroudi att stening inte längre skulle praktiseras i Iran, men som jag förstår det togs det aldrig bort officiellt från ”the penal code”, och stening praktiseras tyvärr fortfarande… Har du annan info?

  Angående homosexualitet och Islam: Vad jag vet så nämns aldrig ordet homosexualitet i Koranen. Så allt som sägs om homosexualitet inom Islam bygger på tolkningar. Det finns massa olika tolkningar, några nyare tolkningar säger att Islam inte alls fördömmer homosexualitet, själva akten. Läs till exempel ”The story of Lut and the Quran’s perception of the morality of same-sex sexuality” By: Amreen Jamal in Journal of Homosexuality 41(1) (2001)

  Varför skiter vi i dessa tolkningar?

  Jag håller med, Israel förkännar mer kritik än vad de har fått…

 19. Bahlool 14 juli 2009

  De tog bort den lagen några veckor sedan (man behövde ett godkännande av majlis, irans riksdag)
  Enligt de lärda och hadith och konsensus bland muslimerna så är själva akten förbjuden. Jag tror amreen Jamal inte har samma kunskap i ämnet som de lärda, som studerat Koranen och Hadith och de islamiska lagarna sen 600 talet.
  Ett exempel är en händelse från Kalif Umar som tog Imam Ali till hjälp och gav de som hade sex tillfälle att avsäga sig detta beteendet, de vägrade och då blev de dödade.
  Har du någon länk till just den texten om Profeten Lot?

 20. johanna 14 juli 2009

  Länk till texten om Profeten Lot är (du kan ladda ner den som pdf):
  https://dspace.ucalgary.ca/handle/1880/26660

  Det finns andra texter av lärda muslimska scholars som har liknande tolkningar… (men för att läsa dessa måste man betala eller vara student tyvärr)

  Eftersom man tydligen kan tolka religioner (alla religioner inte bara Islam) på flera olika sätt borde man hålla religioner borta från lagar, och från staten!! Man bör utgå från ett humanistiskt perspektiv, vad är en människa och vilka rätigheter ska en människa ha (jag säger inte att väst har gjort så)

  Man får tycka att homosexualitet är en synd, men man ska tycka detta hemma i sitt vardagsrum tycker jag.

 21. johanna 14 juli 2009

  ps har du ngn länk till var det står att Iran har tagit bort lagen om stening? behöver visa den för några stycken, artikel på farsi är ok, men helst engelska eller svenska.

 22. Bahlool 14 juli 2009

  Tror och tycker du har fel där Johanna. Vilka ”scholars” är det du syftar på? Inga kända kan jag tänka mig? Eftersom vi tex har 30 tal shiamuslimska ayatollahs, deras bedömning i frågan är vad som är relevant för iranierna och irakierna. Runt 200 miljoner shias, även ”sekulära” håller sig till deras tolkning. Vem säger att den ”humanistiska” vägen är den sanna? Jag menar även där är det en tolkning vad som är humanistiskt..jag som muslim menar att humanismen är det som Islam föreskriver..
  Det du föreslår är en försvangning av religionens roll i samhället, det kanske funkade på kristendomen men just i fallet med islam gör det inte det. Islam är en religion som avhandlar allt i en människas liv, från hur du tvättar dig till hur du äter och vad du äter. Det är en religion som inbegriper hela samhällets strukturer, från styrningen till utbildningen.
  Ska läsa texten är på jobb nu men tackar för att du tog dig tid att hitta det :)))

 23. Roza 14 juli 2009

  Nej, Bahlool, folket är inte nöjda med hur Iran styrs. Har du inte tittat på nyheterna de senaste veckorna? Jag kan förklara för dig: flera tusen människor har demonstrerat på Irans gator för att få ett demokratiskt Iran. Och hur vet vi om befolkningen är nöjd med styret? De har ju inte kunnat motsätta sig styret. Det har gjorts klart väldigt tydligt att man inte FÅR motsätta sig styret. Exempel:

  1. Den unga kvinnan Neda som skjöts till döds under demonstrationerna.
  2. Den gravida kvinnan som skjöts till döds under demonstrationerna.
  3. De flera hundra som slagits och torterats för att tysta ner folkets demonstrationer.

  Önskas fler exempel?

  Andra länder och organisationer måste alltså ingripa.

  Till Anonym:
  Känner nästan att en kommentar tillbaka till dig är överflödig. Onödig liksom. Det du menar är alltså att bara för att ingen drar USA inför rätta för allt skit som sker där, så ska vi strunta i att hundratals människor avrättas i Iran utan att ens få rättvisa rättegångar. Varför jag anklagade Iran i min kommentar var för att inlägget handlade om just Iran, och att 14 människor avrättas i dag i syfte att avskräcka befolkningen och tysta demonstrationerna.

  Alltså, andra länder och organisationer måste ingripa.

 24. Bahlool 14 juli 2009

  Roza några få tusen är knappast en majoritet av iranierna. Att ni iranier i väst tror er tala för alla iranier i Iran är bara befängt.
  1. Demonstranter skjuts även i väst. Det har inget med just iran att göra. Ingen vet än idag vem som sköt och kulan kom inte från iranska militärens vapen.
  3. Ja att bränna ner, göra upplopp och att skrika död åt vissa regeringsmedlemmar brukar inte ses med blida ögon någonstans, inte i väst inte i Iran.
  De får rättvisa rättegångar i Iran, problemet är bara att de har lagar som du och andra ”exil”iranier inte gillar..
  De som avrättas idag är terrorsiter..har inget med avskräckning att göra..att spränga upp människor brukar leda till döden i Iran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *