Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Takfiri

Takfiri är termen man använder på de grupper i den muslimska världen, som tagit det på sig att kalla åsiktsmotståndare för kuffar, otrogna-människor utanför religionen.

I dagens värld har just wahabiterna/salafiterna och talibanerna gjort sig kända för detta fenomen, ett fenomen som bryter mot allt som islam står för.

Profeten lär ha sagt, om en muslim kallar en annan muslim för kafir, så är han själv en kafir, en otrogen. Grupper som talibanerna och al Qaidah, kallar allt på två ben för kafir eller flertalet kuffar. Vart kommer detta fenomen ifrån? Varför är shias som sunnis försiktiga med den här termen, men den har fått stort fäste hos dessa grupper?

Khawarij

Profeten Muhammed var död. Makten föll i händerna på Abu Bakr, efter honom kom Umar och efter Umar kom Uthman. När stackars Uthman mördades medan han satt och läste Koranen, så gick folk ut på gatorna och krävde av Ali, att han skulle bli ledare för nationen. Ali vägrade, fler människor gick ut på gatan och ville ha honom som ledare. Imamen kände till sitt öde, han visste hur muslimerna var, han visste att de inte var att lita på. Den ende av dessa fyra ledare, som valdes enhälligt av folket. Ali var dock ingen Abu bakr eller Umar, Ali var Ali.

Han var en kopia av Profeten Muhammed, i beteende och i kunskap. Muhammed hade sagt: Jag är kunskapens stad och Ali är dess port. Umar bad Ali om hjälp vid flera domslut, och Umar sa då: Utan Ali hade Umar varit förintad.

När Ali fick makten ville han få bort alla korrumperade ledare i den muslimska världen, däribland den manipulative Muawiya. Denna vägrade och det ledde till inbördeskrig.

Man möttes vid Siffin och när Muawiya höll på att förlora slaget, såg han till att sätta papper ur den heliga Koranen på sina mäns spjut. Alis män ville sluta slåss och menade att de slogs mot sina muslimska bröder, men Ali insåg vilket trick denna Muawiya körde med och bad och bönade sina män att slåss vidare, men de vägrade.

Samma grupp som vägrade ville nu förhandla. Ali ville skicka dit sin närmaste man, men den problematiska gruppen valde en man som blev lurad av Muawiyas sändebud.

Dessa khawarij, som stoppade kriget, som skickade en egen förhandlare, valde nu att gå ut ur Alis kamp och kallades för khawarij, de som lämnade.

Ali gick till stora längder för att få dem att gå in i hans armé igen, men de vägrade. Plötsligt började denna grupp att ta till våld mot oskyldiga. De skar upp magen på havande kvinnor och menade att det stod i Koranen, att man ska utrota allt ont i världen och därmed skulle man utrota de ofödda barnen, som var roten till allt ont.

Ali försökte övertala dem att sluta med sina brott, men det örat vägrade de lyssna på. Till slut möttes de vid Nahrawain. Ali försökte än en gång stoppa kampen, men dessa khawarij var fanatiska och de ville inte lyssna på denna ”otrogne” på denna Ali. Mannen som profeten lär ha sagt om: Oh Ali, jag är vän till din vän och fiende till din fiende. Oh Ali, du är för mig som Aaron var till Moses, men med undantaget att ingen profet kommer efter mig. Oh Ali, om människorna visste din status, så skulle de tillbe marken du gick på, såsom de gjorde med Marias son Jesus.

Ali en otrogen? En Kafir?

Innan slaget vid Nahrawain började, sa Ali åt khawarij, att mindre än 10 av hans egna män skulle dö och färre än 10 män av khawarij skulle överleva. Vart de än gick skulle de starta uppror och vart de än gick skulle de bekämpas och gå under.

Slaget började, och Ali fick rätt..Nio av hans egna dog och nio av av khawarij överlevde och vart de än gick, startade de uppror, kallade folk för kuffar, otrogna, och de bekämpades.

En av dem lyckades komma nära Ali under morgonbönen. Med ett förgiftat svärd högg han in på  Ali och såret var så djupt att Ali var dödligt sårat. I två dygn led han. När han såg att denna mördare, Ibn Muljim, blev hårt slagen och fängslad, sa han att lossa hans rep och att inte skada honom annorlunda än vad lagen kräver. Han lät sina söner höra hans testamente, ett testamente som visade på Alis storhet. Sen mötte han sin skapare.

Khawarij gick under till slut och enbart en enda av dess grenar överlevde in till våra dagar, kallade ibadis och det det är dem som styr i Oman.

Khawarijs ideologi och tankesätt fortsatte dock att spilla blod; idag ser vi deras ideologi tillämpas av wahabiterna och talibanerna.

Nästa gång kommer artiklen om Salafis/Wahabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *