Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Komplott? Javisst!!

Rob Hof.

I några dagar har jag följt en dokumentär på SvTs Utbildningsradio. I denna följer reportern Rob Hof, olika människor på sin resa från Asien till Europa. Han åker med tåg över gränserna och ibland följer han vissa människor in i deras hem och diskuterar med dem frågor som rör vår omvärld.

När han kom in i Iran, så lyckades han med konststycket att enbart tala med människor som beklagade sig. Det kanske är lätt för en person som vill hitta sådant. I hans fall var det överdrivet lätt. Enligt en kristen kvinna, som ”flydde” från Iran, så tillåter inte hennes tro henne att bära slöja…hon verkar inte ha läst Paulus, som förbannade kvinnor som inte dolde håret.

I ett annat fall mötte han ungdomar som tog av sig slöjan bara de kom utanför gränsen. Allt han sade var negativt, ingenstans mötte han en enda person som var positiv till regeringen. Med tanke på att han, och dessa människor han talade med, menade att Iran var en diktatur, så kunde de fritt yttra sig och fritt kritisera regeringen.

I dagens program kom han till Israel. Här var det krypskyttar som ”mördade” israler och sen var det israeliska soldater som ”besvarade elden”. Här var det en stor fruktan hos den judiska befolkningen. De var rädda för bomber och självmordsattacker och därför så ogillade de palestinierna. Det var två palestinier som kom till tals. Ingenstans nämnde han ockupationen. När han talade om krigen som stackars Israel fått utkämpa, så menade han att araberna ville utrota judarna, ingenstans sa han något om att Israel startade flertalet av dessa krig.

Enligt honom så var det hela tiden ett försvarskrig när israelerna trakasserade och hånade araberna. Enligt honom och hans ”dokumentär” så var Israel en stackars stat, omringad av en massa stater som vill utrota dess befolkning.

Människorna på tåget var alla rasister, de menade att de tillhörde ett speciellt folk och ett speciellt land. De hade rätten att ”återvända” till sitt hem. Ingen av dem visade någon som helst empati eller förståelse för araberna. Några av dem var så dumma, att de sa, vi kom till det här landet för att skapa oss ett liv..de nämnde ingenstans att de kom till ett land befolkat av ett annat folk och fördrev dessa.

9 kommentarer

 1. Rog 03 april 2009

  Allt är en komplott. Det är därför jag sitter instängd med en foliehatt på mig.

 2. Fatima 03 april 2009

  Usch jag vill bara kräkas när jag läser detta..

 3. mammamarie 03 april 2009

  Jag måste uttrycka lite typiskt fördomsfulla kommentarer, jag vet att dom är det, men kan inte hålla mig:

  Iranier är ett jäkla gnälligt folk, dom har materiellt o spirituellt inte haft det bättre, på länge, än idag. Ändå gnäller dom bara. Jag lovar att om regeringen gav dom det ”fria spelrum” dom säger dom vill ha plus ger varje iranier 1 miljon kronor var så skulle dom klaga o gnälla.

  Så ”flyr” dom till ett, som dom säger, ”bättre o friare” land, men dom slutar inte gnälla för det ska du se.

  Och det här med Israel….man blir ju bara så himla tröööötttt!!!!!!!!!

 4. Bahlool 03 april 2009

  Jag har själv många iranska vänner min bäste vän är iranier..han menade att man behöver lite fler friheter i Iran, då sa jag ger man iranierna ett lillfinger så tar de hela handen. Vidare känner jag många iranier i Iran som älskar iran och regeringen..folk har en tendens att tro att de har det så miserabelt..titta på oss i Sverige..vi har det jävligt bra ställt..ändå gnäller folk över att de inte har råd med ny mobil eller ny bil eller fler kläder..suck och dubbelsuck

 5. Andreas 03 april 2009

  Bahlool.. 😉

  Jag måste fråga, från en småföretagare till en annan, vad har muslimer för syn på företagande? Entreprenörskap? Är det talibanernas syn eller dubaiernas syn som är mest islamiskt?

 6. Umm Elias 03 april 2009

  klart det fungerar så, jag menar att man tar hela stycket om man får lite. Iallafall när man lever i tvång, särskilt ett tvång som är förbjudet (tvinga ngn till Islam, tvinga någon att tro, leva på ett visst sätt etc) Jag förstår att de är less.

 7. Bahlool 03 april 2009

  Andreas entreprenörskap är något av det bästa som finns glöm inte vem Muhammed Var. Vet inte om talibanernas eller dubais ekonomi men en hadith från profeten säger att business och handel är 9/10 bättre än någn annan business

 8. Aysegül 03 april 2009

  Hej! Ja självklart kan du länka till mig. 🙂

 9. Bahlool 03 april 2009

  done that syrran :=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *