Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Amnesty internationell om häktade ungar

Amnesty calls on Saudi to ensure held Juveniles protection from torture | Jafariya News Network.

Saudiarabien är det enda landet i världen som är uppkallad efter en familj. Saudfamiljen består av runt 7000 kända prinsar, bara Allah vet hur många oäktingar de har. Här har man alltså inte räknat in alla flickor, som även de, ska få pengar av staten. Saudiarabien är alltså en stat som är till för att dess kungafamilj ska leva flott.

29saudi_shia_juveniles

Jag kommer snart att ha kommit till Saudi och wahabismen i min serie om islams historia, men i korta drag så blev det en allians mellan Saudfamiljen och Wahabiternas grundare Muhammed Abdul Wahab på 1700-talet. Denna allians ledde till etableringen av Wahabismen. Wahabiterna startade med att slakta vallfärdande muslimer, förstöra gravar och rida ända till Irak och angripa de heliga shiitiska städerna Najaf och Kerbala. Hela deras liv gick ut på att mörda, sprida sin sekts lära och att röva och plundra. Detta fortgick tills det Ottomanska riket fick nog och stoppade dem, tillfälligt. På 1900 talet var det Ottomanska riket svagt och medan araberna valde Englands sida och svek det muslimska Ottomanska riket, så fortgick Wahabiterna med huset Saud i spetsen, att ta över hela Saudiarabien, däribland shiaområden i söder och i öster.

Ett av 1900-talets största brott mot islam och mänskligheten var förstörelsen av Jannat al Baqi, ett område fylld med 1400 år gamla gravar på heliga lärda, vänner till Profeten och dennes barnbarn och fruar. Detta ledde till ett ramaskri i den muslimska världen, ett ramaskri som stoppade Saudis från att förstöra Profeten Muhammeds grav.

Sen den dagen är det förbjudet att visa någon som helst vördnad för dessa gravar.

I och med det nyvaknade shiitiska lärans makt i mellanöstern, i länder som Irak och Iran, så har Saudiarabien sett sig vara på tillbakavägen med sin ideologi av hat och förstörelse. Detta ledde till att shiiterna i södra och östra Saudiarabien, börjat kräva sina rättigheter. Trakasserierna har varit många, men inte av intresse för västvärldens befolkningar, då det drabbade muslimer:

1. Införsel av muslimska böcker är förbjudet.

2. Förbjudet att bygga shia moskéer men wahabimoskéer är att främja, att det knappt bor några wahabis där är obetydligt.

3. Förbjudet att åminnas Ashura och Kerbala, högtider som är av otrolig betydelse för shias.

4. Fängslande av shias.

5. Hot, och även ihjälslagning av shiamuslimer under dessa högtider.

Ett av mina djupaste minnen från 1980 talet, var när iranska shiamuslimska pilgrimmar, hade vågat demonstrera mot USA och Israel. Hundratals slaktades. Saudiarabien är och kommer alltid vara en lydstat till USA och Israel.

I det nämnda Jannat al Baqi, har sunnis som shias, byggt som stenhögar, där dessa ska symbolisera de hundratals gravar som förstörts av saudierna. Det är dock förbjudet för kvinnor att beträda det området och att beträda Profeten Muhammeds grav.

29saudi_shia_juveniles2

Några veckor sedan vågade man protestera mot detta och det ledde till fängslande och mördandet av dem som protesterade. Sen dess har spänningarna ökat markant. Saudiarabien föraktar shias och anser dem vara avgudadyrkare, för att de ber vid gravarna. Detta i sin tur har lett till att shias har börjat kräva fler och fler rättigheter, rättigheter som att fritt utöva sin tro.

Nu i dagarna gick en av de saudiarabiska shiamuslimernas viktigaste ledare ut och uppmanat regeringen att sluta med sina trakasserier, annars kräver han att shias i Saudiarabien ska ha autonomi eller att de ska tillhöra Irak.

Denna lärd, vid namn Nimr (tiger) har nu gått under jorden, då han är en jagad man i sitt eget land. Saudierna gick då hårt åt alla som demonstrerade för fler rättigheter och som demonstrerade mot jakten på denna shialärd. Några av dem som fängslades under dessa förbjudna demonstrationer är Nimrs syskonbarn och andra unga pojkar som vågade stå upp mot detta förtryck.

Enligt Amnesty Internationell så arresterades minst 10 personer, däribland sju minderåriga. Dessa är mellan 14 och 16 år gamla.

Bilderna visar de fängslade barnen

9 kommentarer

 1. mammamarie 31 mars 2009

  När jag var i Mekka -95 blev man konstant kontrollerad vid varje ingång till moskeer. kontrollen låtsades vara för vapen, men var helt klart bara kontroll av böcker. Inga shia-böneböcker fick förekomma i ”deras” moskeer.

  Helt otroligt, vad fn e dom rädda för? Förmodligen att våra böner är de som Gud lyssnar på o skulle innebära att när vi lyfter händerna mot himlen o ber dom så går vår bön i uppfyllelse – hela familjen Saud elimineras ifrån jordens yta!!! Det är den enda tolkning jag kan hitta. varför annars denna maniska rädsla för våra enkla bön/dua-böcker?

 2. Umm Elias 31 mars 2009

  Mammamarie- vad fick dig att tro det? Såg du ngn få böcker beslagtagna eller är detta enbart spekulationer från din sida?

 3. Umm Elias 31 mars 2009

  ja, jag har också hört att shiiter behandlas annorlunda men det är inget jag kan bekräfta eller vet med säkerhet och undrar därför om det är samma hörsägen mammamarie sitter med eller om hon verkligen sett något med egna ögon.

  Som du vet, man kan bli ilurad nästan vad som helst om man tror på folks historier. En guldfisk blir till ett lejon efter ett par munnar och öron.

 4. mammamarie 31 mars 2009

  Umm Elias: Jag var tillsammans med en grupp om ca 15 kvinnor o 20 män. Eftersom jag inte kan läsa arabiska var jag den enda som inte hade någon sådan där bönebok. ALLAs böneböcker blev konfiskerade.

  Somliga blev av med dom direkt vid ”tullen” utanför Medina. Andra vid moské entreerna. Vissa lyckades behålla dom längre tid än andra. Jag själv var med o lyckades smuggla in denna, tydligen, mycket explosiva vara, på icke-nämnbart sätt genom entré portar både till Muhammeds grav i Medina och vid Kabah.

 5. Bahlool 31 mars 2009

  Umm Elias du får gärna titta på presstv.ir där har man rapporterat om en massa fall där Saudis misshandlat och hotat muslimer av shiagrenen

 6. Umm Elias 01 april 2009

  Jodå, det finns mycket på tv. Det skulle dock vara intressantare att få REN fakta, dvs prata med någon som upplevt detta själv. Allt annars kan manipuleras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *