Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vem eller vad är en muslim?

Ofta får man hör att personer som Saddam, är muslimer. Jag räknas som muslim, Yazid, som mördade Profetens barnbarn, är även han kallad muslim. Är vi alla verkligen muslimer?

Min vän Svarten har länkat till olika muslimer, vissa är wahabis, andra är shias, återigen andra är muslimer som dricker och andra tror nog på en Gud, men av vad jag läst hos dem, vet de nog inte hur denna Allah är eller vad han är.

Jag minns att jag såg på en historisk film och undrade om dessa män som representerades i filmen, var muslimer? När jag var aktiv på IRC, så kom frågan upp, vilka som var muslimer. Wahabiterna kallade oss shias för kuffar, otrogna. Enligt en känd hadith från Profeten, så är den som kallar en muslim för kafir (otrogen), själv en kafir. Så islam har en sträng syn och ogillar dömandet, men i de här hårda tiderna, när muslimska ”representanter” säger sig representera islam och säger sig kunna tala för islam och muslimerna, svartmålar islam, är det inte på tiden att titta på begreppet muslim?

Enligt sunniislam, så ska man tro på Koranen, Allah, Profeten, änglarna och djinn. Man har fem pelare som muslimer ska försöka fullborda och därmed är man kallad muslim.

Inom shiaislam så är man muslim, när man följer de här sakerna men för att vara en ”troende” en mumin, den högsta rankningen inom religionen, så måste man tro på lite mera. Man måste tro på Allahs rättvisa, man måste tro på Profeternas status och man måste tro på Imamernas status.

Jag kommer i framtiden försöka gå igenom det här. Frågan är när jag tittar på Svartens lista över muslimer, vilka av oss är riktiga muslimer? Många av oss ber, men sen då? Vilka av oss betalar fattigskatten? Vilka av oss avhåller oss från att svartmåla, eller baktala folk? Vilka av oss följer religionen till punkt och pricka? Vilka av oss bär slöja? Vilka av oss ber? Vilka av oss tror på Allah och hans heliga Koran?

Begreppet muslim är så vitt och så stort. En muslim är den som tror på Allah, men vi har ju svenskar som tror på en gud. En muslim ska tro på Koranen, men Biblen då? Det är ju en ”äldre” version av Koranen. Kan man då räkna de svenskar som tror på Gud och Biblen som semimuslimer? Saddam räknas som muslim, men han mördade miljoner, angrep heliga städer, torterade folk och skapade en människodyrkan av sig själv.

Folk som inte bär slöja, ville delta i Svartens blogglista, medan folk som bar slöja inte ville vara med. Shias som sunnis blev glada åt att vara med på listan, medan det fanns vissa som beklagade sig över listan för att Svarten hade lite humorfyllda videos på youtube.

Jag fascineras av att vissa hittar fel lite överallt. Jag själv var och är sådan vid vissa sammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *