Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Know your Religion – Fatima al Zahra

Fatima dog vid 18 års ålder. Det finns historiska belägg för att man försökte bränna ner hennes hus efter att hennes käre far Profeternas Profet Muhammed hade dött. Vidare finns det belägg för att hon var med barn när man slog in dörren till hennes hus och den träffade henne i sidan, som ledde till att hon fick missfall och hennes ofödda son Muhsin dog. Dessa skador lär ha lett till hennes död.
Hon begravdes en mörk natt, så att de som lett dessa handlingar och förorsakat henne detta lidande, inte skulle få närvara vid hennes begravning och än idag vet ingen vart hon är begraven.

Fatima var Profetens dotter och hon gav honom barnbarnen Hussain (slaget vid Kerbala) Hassan (förgiftad av sin egen fru på order av kungen) och Zeinab (hon startade mötena om Hussains öde). På frågan vad hennes namn betydde så sade Profeten att det betydde att hennes själ inte skulle få smaka elden i helvetet.

En hadith från Profeten Muhammed lyder: Fatima är del av mig och vem som än irriterar henne, irriterar mig och vem som än skadar henne skadar mig.

Fatima, Profeten Muhammed och de 12 Imamerna anses bland Shiamuslimerna vara de 14 masoomen eller ”ofelbara”.
Konceptet med ofelbarhet skiljer sig mellan Shiaislam å ena sidan och Sunniislam å andra sidan.

Ett exempel är att Sunniislam anser att Profeten är ofelbar enbart i utövandet av sitt budskap till människorna. Medan Shiaislam menar att han är helt ofelbar..inga fel, inga fel tankar, inga fel ord och inga brott kan begås av Profeten.

Fatima dog bara 6 månader efter sin fars död. Det var en tid av konflikter och problem. Första tecknen på splittringen Shia och Sunni började dyka upp. Fatima, i motsats till sin man Ali, vägrade sitta och acceptera att hennes och hennes familjs rätt hade fråntagits dem.
Det första den nya kalifen Abu Bakr gjorde var att frånta Fatima hennes land Fadak. Ett land som hon fått ärva av sin far. Fadak blev också ett tecken för kampen för ens rätt mot orättvisor.
Fadak livnärde henne och hennes familj och landområdet var så stort att det hjälpte över 200 fattiga familjer. Konflkten ledde till att hon slutade tala med Abu Bakr och även slutade besvara hans hälsning. (Inom Islam måste besvara hälsningen även om man står och ber så det här var en allvarlig sak).

I sitt testamente krävde hon att hon skulle begravas så att ingen av Abu Bakrs eller hans anhängare skulle få följa hennes begravningsfölje. Hon skulle begravas så ingen skulle hitta hennes grav.

Fatima al Zahra…dotter till Profeten med sin älskade fru Khadija. Död bara 18 år gammal…


Fatima är ett praktexempel på vad kvinnor kan och måste göra. Hon kämpade för sin rätt även när hennes man hade dragit sig tillbaka från politiken. Hon uthärdade smärtor och lidanden. Det sägs att hon knackade på folks dörrar för att påminna dem om deras löfte till hennes far Muhammed, men folk öppnade inte ens dörren.
Hennes land Fadak skulle återlämnas och fråntas henne och hennes ättlingar 17 gånger efter hennes död. Med hjälp av det landet brukade hon ge de fattiga mat.
Hennes offer var början på konflikten som än idag härskar inom Islam.
Fatimas arv till oss är hennes namn, som är jättekända i den muslimska världen. Vidare har vi symboler som Fatimas hand. Idag minns man inte hennes liv i lika stor grad, men länder som Iran har infört kvinnodagen på hennes födelsedag.
Fatima räknas till en av de fyra perfekta kvinnorna genom tiderna. De andra tre är:
Asiya, Faraos fru som tog hand om Moses
Maria, Jesus mor
Khadija, Fatimas mor och Profeten Muhammeds fru
En dag viskade Profeten Muhammed något i hennes öra och hon blev ledsen. Sen viskade han något nytt och hon blev glad. Efter Profeten Muhammeds död, så frågade hans fru Aisha henne vad han hade viskat. Hon svarade att han först viskade att han snart skulle möta sin Skapare. Det som senare gjorde henne glad var att hon snart efter hans död, skulle få möta honom igen.
Salam Allah 3aleykii ya sayyidat nesaaa al jannah

9 kommentarer

 1. mammamarie 25 mars 2009

  En av mina flickor har tillnamnet Feddek till åminnelse av Fatima t Zahra (a.s.)

 2. fatima 05 maj 2009

  min kommentar är vad betyder namnet fatima

 3. fatima 05 maj 2009

  min kommentar är , vad betyder namnet fatima

 4. fatima 05 maj 2009

  farför hette mohammeds dotter för fatima

 5. Bahlool 05 maj 2009

  Fatima kommer från ordet fitam, den som håller sig borta från ont eller ondskap.
  Annan betydelse är att det betyder dotter till profeten. Så lite osäkert där

 6. Bahlool 05 maj 2009

  Dessa namn är från Allah nersända. Hon hette så för att hon var ren från allt ont..i Koransuran 33:33 beskrivs att Allah renat henne och hennes familj från allt ont/dåligt.

 7. Jwan 14 december 2013

  Vad symboliserar fatimas hand exakt ? Alltså vad har det med Fatima al Zahra(as)?

 8. The Old wisdom tooth(Fuad) 29 oktober 2020

  Det är något som inte stämmer! 6 månaders efter profetens tid? Hon var vid liv när Ali tog rollen som kalifat och första kalifen var ca 2 år på tronet.

 9. Bahlool 31 oktober 2020

  Du har nog blandat här. Fatima (a.s) levde inte när Abu Bakr dog, hon levde inte heller under Omars eller Othmans och definitivt inte under Imam Alis (a.s) kalifat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.