Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Romario är död..

Samtliga frias i Romariomålet – DN.se.

SvD

Fallet Romario handlar om en ung kille, älskad och känd i sin omgivning (minns att det var runt 1000 personer som var på hans begravning). Han mördades i ett litet bråk och killen som stack honom, en 18åring, erkände dådet. Han och hans vänner åtalades och frikändes nu. Enligt rätten räcker det inte med att han erkände brottet.

Jag sitter här och förundras över den här logiken. Försök förklara det för mig snälla någon? Om han erkänner, hur kommer det sig att han inte blir dömd? Hade han nekat och man hittade inga bevis så hade jag förstått det, men här har man en person som stack tre män och två överlevde med knapp nöd. Den tredje dog…

Dåliga lagar som låter mördare gå ut på staden och begå nya brott. Han kanske bara tog på sig skulden, men då ska han och hans vänner som närvarade åtalas och dömas för medhjälp, för dråp, för misshandel, ja för något. Inte fan frikännas!!

20 kommentarer

 1. Terje 27 februari 2009

  Det är svårt att fälla någon till ansvar utan bevisning.
  I det här fallet saknas bevisning.
  Då det är relativt vanligt att personer tar på sig ansvar för saker de inte har gjort har man ansett att ett erkännande inte räcker som bevis.
  I det läget återstår att fälla alla som har varit närvarande på platsen för brottet vid tiden för brottet till ansvar för en gärning, alltså ett brott.
  Frågan är då vad de skall anses ha gjort sig skyldiga till.
  I samband med brott är det inte alls ovanligt att mer än två personer befinner sig på samma plats. Det är dock vanligen bara en person som har begått gärningen.
  De som stod bredvid har ibland bara stått bredvid.
  Vad skall DU då, om DU vore domare, fälla dem till ansvar för?

 2. johan 27 februari 2009

  Det är konstigt!

 3. johan 27 februari 2009

  Men Kniv-skar inte den huvudåtalade dom två andra också?

 4. Bahlool 27 februari 2009

  japp de överlevde med nöd och näppe

 5. Peter 27 februari 2009

  Dom frias från mord men dom lär väl rimligt vis dömas för grov misshandel mm,för det var ju inte bara ”Romario” som knivskars!

 6. Peter 27 februari 2009

  eller grovt vållande till annans död…men vad är straffet för sånt…2-3 år max

 7. johan 27 februari 2009

  deras vittnesmål borde väll räcka för att fälla den skyldiga?

 8. Bahlool 27 februari 2009

  Hellre 2-3 år än frikännas helt. Enligt advokaten så var han ledsen för att de inte kunde hitta den skylige..advokaten till mördaren då alltså.

 9. johan 27 februari 2009

  Advokaten till den åtalade* Du kan inte veta om det var mördaren`??

 10. Bahlool 27 februari 2009

  Alltså enligt artiklen så var han ledsen när de blev frikända, då frågade reportern varför? Han sa då ja men vi har ju en människa som är mördad och man har inte hittat hans mördare. Han menar att hans klient är oskyldig och att han bara fanns där på platsen, att ingen såg nåt och de som såg nåt tiger. De anklagade har också tagit bort all sms och mobiltrafik så polisen har inte hittat ”bevis”…delaktighet i mord eller dråp är det minsta..då de allihopa var där. Ibland önskar man hårdare lagar som i USA…

 11. robert 27 februari 2009

  ”Vi kunde inte utreda vad det är som har hänt. Åtminstone tretton personer, varav tolv är identifierade, har varit på brottsplatsen. En mördas och två skadas livshotande, men ingen förhörsperson – inklusive målsägande och tilltalade – har sett någonting” Citerat från DN. Tydligen vill inte ens de knivskurna kompisarna berätta vad som hände. Då får inte polis och domstol en chans. Det är väldigt svagt av de som var där.

 12. Bahlool 27 februari 2009

  Frågan är hur länge de kommer hålla tyst? Med tanke på att killen som blev mördad har släkt och vänner så tror jag inte att mördarna kommer att vara ifred mkt länge. Vidare verkar de stuckna inte ha sett något, då Romario stacks i ryggen och de andra var nog också vända åt fel håll.

 13. johan 27 februari 2009

  Så att oskyldiga, som tar på sig ett brott dom inte begått, får sitta i fängelse hela sitt liv??

  Är det bara jag som tycker det är konstigt att de två knivskurna inte vittnar om det nu var den huvudåtalade som begick mordet??

 14. Bahlool 27 februari 2009

  Tog han på sig ansvaret, så kommer han till slut att erkänna när han sitter inne i en fängelsecell…

 15. johan 27 februari 2009

  Eller så är det inte han som är mördaren, utan ett gäng som har hotat dom två knivskurna så att dom inte vittnar??

 16. Bahlool 27 februari 2009

  Kan också vara så man vet inte men jag är rätt säker på att det kommer fram sanningen till slut

 17. ab 27 februari 2009

  Det ser ut som en svensk film jag såg, kommer inte ihåg vad den hette. Men det var en tjej med tre killar som misshandlade en kille så att denne var ett spöke ett tag. Detta ”spöke” tar sedan reda på att han är hjärndöd och att det var hans bästa kompis som hade sagt vart han var efter festen. Hans kompis hae även tigit om vad som hade hänt. Men denne begcik självmord till slut. Men allt det här var en film, men jag tycker det är fruktansvärd att ingen straffas för det här grova brottet fastän det fanns ett flertal personer. En tjej i södertälje misshandlades medvetslös av 20 personer men ingen straffades fastän flera vittnet hade pekat ut gärningsmännen! Det verkar vara väldigt enkelt att begå brott bara man är i ett gäng. Då kommer ingen att åtalas. Det ser ut som om Sverige vill att man ska hålla tyst.

 18. Monteiro 27 februari 2009

  Först vill jag bara säga: Ahmed (”Junior”, det var det jag kallade honom när jag jobbade på hans skola, då han var ett huvud kortare än sina landsmän), vila i frid! Till Familjen Ali, mina tankar går till Er i denna svåra stund, först förlusten av en son och bror, människor som sitter inne med sanningen men väljer att ”inte gola” eller ”tala med polisen” och sedan en friande dom! Dessaa tragiska trippelhändelser kan också utlösa någonting helt annat, nämligen det ”parallella” rättssystem som existerar i de samhällen inom Samhället som förekommer. Vad är det då jag talar om? Jo, inom varje samhälle finns ett antal oskrivna moraliska ”lagar” som Fru Justicia eller hennes ”Långa Arm” inte rår på. Detta kan också vara en av anledningarna till att man väljer att inte tala brevid mun. När det handlar om vanliga slagsmål brukar man vanligen låta saken bero och ingen ”hämnd” utkrävs, men det här var inte ett ”vanligt slagsmål”, det här var en mcyket rå misshandel med dödlig utgång för en av tre, den typ av de tre männen fick utstå var av det råare slaget, så råa att inga tidningar skrivit om dem och som med råge hade kunnat resultera i samtliga tres bortgång.

  Även i detta rättsfall har den så ofta misstolkade termen ”Respekt” gjort sig påmind. Någons ”ära” är kränkt och ”hedern” kräver upprättelse och den offret ”Respekt”.
  Jag ska sluta gå som katten kring het gröt, det jag vill ha sagt är att jag tippar på att långt ifrån alla är ledsna över denna friande dom, VARFÖR? jo, att människor inte talar med polisen behöver inte innebära att de inte litar på rättsväsendet, det kan lika gärna betyda att man väntar på att ”det hela skall lugna ner sig”, för att sedan ta lagen i egna händer! Man lever efter mottot ”Caeca Fortasse Iusticia, In Tenebris Tamen Videt” (Rättvisan Kanske Är Blind, Men Den Ser I Mörkret). Hur många gånger har man inte hört folk prata om vad de t ex skulle göra med någon som försökte eller fullbordade en våldtäkt på en kvinnlig släkting eller flickvän? Man skulle göra både det ena eller det andra med gärningsmannen. Att ringa Polisen finns inte ens bland de tio första sakerna på agendan över saker den tilltänkte gärningsmannen skulle utsättas för. Många delar av Sverige lever idag efter dessa oskrivna regler och det skulle inte förvåna mig det minsta om folk med anknytning till det gångna brottet inom en snar framtid skulle falla offer för det ”informella rättssystem” de själva bekänner sig till, då de tre utsatta männens bekanta också kan komma att uppleva att deras ”heder” är kränkt och måste återupprättas genom Öga för Öga, Tand för Tand.
  Till dem som tänker i dessa banor vill jag bara säga att: jag tror ni hjälper familjen mer genom att faktiskt tala med polisen om det ni vet än att ta lagen i egna händer.
  Till Rättsväsendet vill jag bara säga: se till att ge dessa eventuella modiga människor som ändå väljer att vända sig till Fru Justicia, allt stöd och all uppmuntran ett Rättssamhälle kan uppbåda, därför att ett samhälle som inte kan skydda sina medborgare är ett samhälle som förr eller senare kommer att generera grupper eller individer som till slut förlorar tron på lagen följdaktigen skapar egna lagar och egna samhällen i Samhället.

  Jag vill slutligen poängtera att

  ”Den farligaste människa som finns, är en människa som förlorat Tron och Hoppet om Rättvisa, ty den människan är som ett inträngt djur, utan hopp om att fly bryr det sig inte om sitt eget liv. Detsamma är det med en människa som berövats det den trott på; inte bara är den beredd att offra sitt eget liv då det saknar mening, men den är också beredd att offra ett helt samhälles värderingar som den inte längre tror på…

 19. Bahlool 27 februari 2009

  Bra kommentar, sen tror jag också att polisen skulle straffa och jaga de som vill ta hämnd hårdare. Känns som om man alltid läst om fall där brottslingarna kommer undan och när de sen straffas av släkt osv, så blir de som tog hämnd straffade.

 20. Hanna 17 april 2009

  ALLA SOM VILL VETA MER OM HÄNDELSEN MER DETALJERAT GÅ IN PÅ ROMARIOMORDET.BLOGG.SE. Där finns allt ni vill veta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *