Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem

Williamson kastas ut ur Argentina | Utrikes | SvD.

Jag tror att Voltaire vänder sig i graven nu för att den demokrati, som säger sig representera åsiktsfrihet och friheten att tycka och tänka vad de vill; förföljer och jagar de personer som tog demokratins maximer på fullaste allvar.

Jag delar inte Biskopens åsikter, jag delar inte SDs åsikter, jag delar inte Wahabiters åsikter, jag delar inte Sionisters åsikter, men jag delar synen att de, som jag, har rätten att tycka och tänka som vi vill. Om jag vill tro på Allah eller om jag vill tro att det finns aliens, det är min ensak. Om jag vill tro att 10 miljoner dog i koncentrationslägren, kommer jag att jagas ut ur landet? Om jag vill tro att det dog 300 000, har jag då mindre rätt att vistas i ett land?

Ifall biskopen hade bott i Israel och tyckt så här, så hade jag kunnat förstå fientligheten mot honom, men han bor inte där. Han kanske är sjuk, han kanske är idiot, han kanske är okunnig, men han har rätten att yttra sig, sen är det min rätt att tro på det eller ej.

Vi kan inte försöka sprida demokrati, med våld som i Irak och Afghanistan, eller med hot som i vissa stater i Afrika. Man kan inte heller påtvinga folk åsikter, man kan inte hota eller tvinga folk att tro på en sak eller jaga dem för att de inte vill tro på en sak.

Världen genomlevde en period där man jagades, mördades och fängslades för att man hade en annan syn på Gud, än den förhärskande; vi ser fortfarande liknande saker i vissa länder, vad är det för skillnad mellan dessa och denna biskops syn och upplevelser?

Han vill inte tro på att judar utrotades med gas, jaha? När jag berättar för folk om vad som hände mina släktingar, min familjs vänner, mitt ursprungslands befolkning, så vill ingen tro på det – ska jag då jaga ut dessa ur landet för att de inte vill tro på det jag säger? Jag försöker förklara för folk vad Islam verkligen tror på och vad Profeten Muhammed verkligen stod för, men om ingen vill tro på den sanningen, så vadå? Det finns många sanningar, däribland det som hände judarna i nazityskland, om folk vill tro på den eller andra sanningar, är deras ensak och de ska ha den rätten i den här världen som förespråkar demokrati och åsiktsfrihet.

Dumförklara honom, men tysta inte och trakassera inte honom.

18 kommentarer

 1. biodlarn 19 februari 2009

  Du har så rätt. Den tid vi lever i kräver verkligen att vi står upp för de demokratiska värderingarna. Det är lika viktigt nu som när demokratin erövrades. Demokratin är långt ifrån självklar. Inte de mänskliga rättigheterna heller. Den kvävs sakta i självgodhet och bristande självkritik.

 2. Bahlool 19 februari 2009

  Folk tar dessa friheter för givna och förvägrar dem andra..rätt kul hyckleri 😉

 3. skariotes 19 februari 2009

  Mmmm,sade kosan till flugorna…
  judarnas tolererar inte att någon säger nåt mot dem…
  Minns ni Salman Rushdie? samma intolerans…

 4. vahid 19 februari 2009

  121

  ;förintelsen, är en myt,annars hade sionisterna inte fängslat,idiot förklarat,rasist stämplat de som inte tror på den.

  Sionismen är den enda politisk parti som kallar på polisen om de blir emot sagda. Bishop Williamsons fall är färskaste exemplet.

  ;Förintelse; är myt,annars hade sionisterna tillåtit debatt om den.

  Man får förska om människor som levde på jorden för 6000 år sen
  och komma fram till hur de levde,vad de åt och hur de dog,men

  förska om ;förontelse; är helt förbjudet.

 5. zico 20 februari 2009

  bra skrivet, håller nog med det mesta, förutom att du skulle DÖ för att han skulle uttrycka sin åsikt 🙂

  förintelsen ägde rum, men siffrorna är så, så himla överdrivna, att folk skulle chockas. bokstavligen.

 6. Bahlool 20 februari 2009

  haha håller med zico vill inte dö för andras åsikter 😛 och blir jag själv hotad så tystnar jag nog illa kvickt, jag själv tror inte på siffrorna och folk menar jag är antisemit för det 😉

 7. Lasse 20 februari 2009

  Det där Voltaire-citatet kom till rätt långt innan Hitler föddes och folkmord blev en industri.
  Om det nu är ett Voltaire-citat. Kan du tala om var, när och hur uttalandet kom till? Jag har letat men inte hittat källan.

 8. Bahlool 20 februari 2009

  Med tanke på att han levde på 1700 talet (om jag minns rätt) så ja det var innan den förintelseindustri som Hitler byggde upp. På hans tid var det dock farligare att tycka och tänka än det är idag.
  http://www.boardofwisdom.com/Default.asp?topic=1005&listname=Freedom där har du en engelsk version men de säger inte hur eller vart de hittade det. Citatet är dock ansedd att vara hans,
  http://www.quotationspage.com/quote/331.html här diskuterar man ifall det var hans ord eller ej, men man tar upp andra meningar, som man menar blev sagda av Voltaire och som man menar går ut på samma sak.

 9. Bahlool 20 februari 2009

  Monsieur l’abbé, I detest what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write.
  Voltaire, letter to M. le Riche, February 6, 1770
  French author, humanist, rationalist, & satirist (1694 – 1778)

 10. vahid 20 februari 2009

  Lasse!
  Även om det är inte Volter,det är var enda nobel människans åsikt att man får säga sin mening och tro på vad man vill.
  Man kan inte tvinga en historisk version på folk med fängelse hot.

  Gå till http://www.youtube.com och skriv Leuchter report
  det är den reporten som Bishop Williamson pratar om det i sin interview med svt.
  Dr Fred Leuchter är USAs främsta expert på gas kammare tillverkning, design och underhåll för avrättning av dödsdömda i USA.

  Han har studerat Auschwits och birkenaos påståda gas kammare och har uttalat sig om det. Han säger att det är inte någon gas kammare man vissar till turisterna i Auschwits och Birkenaw.han säger att detta är ett
  historiskt lögn.

 11. Cyron 20 februari 2009

  Även om vi troligtvis är politikst och/eller religiöst mot varandra, så är detta bland det absolut finast blogginlägg jag någonsin läst. Och jag har följt Alex Schulman sen hans tid på Stureplan.se!

 12. Olov 20 februari 2009

  Vahid…

  Jag föreslår istället att gå till http://www.google.com, söka på ”Dr Fred Leucher wiki” och sen klicka på första sökträffen. Det finns många frågetecken kring både Leucher och hans forskning.

 13. Petter 20 februari 2009

  Förutom att Voltaire aldrig utalat orden som du använder i din rubrik så var han enligt dagens mått en, minst sagt, utvisningsbar åsiktsdissident och antisemit.

  ” Voltaire turned repeatedly and angrily against Jews who he believed to epitomize such ”tyranny and bigotry.” Jews, he complained, ”are … the greatest scoundrels who have ever sullied the face of the globe … They are, all of them, born with raging fanaticism in their hearts, just as the Bretons and Germans are born with blond hair. I would not in the least be surprised if these people would not some day become deadly to the human race”

  ”You [Jews] have surpassed all nations in impertinent fables, in bad conduct, and in barbarism. You deserve to be punished, for this is your destiny”

  ”the Jew does not belong to any place except that place which he makes money; would he not just as easily betray the King on behalf of the Emperor as he would the Emperor for the King?”

  Voltaire calls Jews ”our masters and our enemies … whom we detest … the most abominable people in the world.”

 14. Erik Jonsson 20 februari 2009

  Jag hoppas att du kommer ihåg detta du skrivit nästa gång Islam kritiseras.

 15. Bahlool 20 februari 2009

  Petter det där visste jag inte mkt intressant..har du nån länk? Sen var nog inte många på den tiden inte antisemiter..

 16. Bahlool 20 februari 2009

  Erik sålänge jag lever i en demokrati så stödjer dess lagar och värderingar i såna här sammanhang, däribland kritik av Islam. Jag ogillar hur hånfyllda kommentarerna mot muslimer och Islam är, men jag tror inte jag minns att jag någonsin varit emot vettig kritik, tyvärr finns inte mkt sådan utan allt handlar om hur hemska muslimer är, hur hemsk islam är, man har inga källor eller rätt uppgifter, men man har ju hört att Islam är si eller så. Hade jag bott i ett land som inte stödjer åsiktsfrihet, så hade jag nog inte heller opponerat mig mot denna hets mot denna biskop som man ju nu utövar.

 17. Sancak Beyi Emre 20 februari 2009

  Jag håller med, jag ser det som en inskränkning på MR när man begränsas i vad man får tro på och inte! Hur jävla vrickad man än må vara…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *