Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det börjar röra på sig

Senaste dagarnar har jag haft förmånen att kunna följa olika nyhetskanaler. Rapporteringen skiljer sig lite mellan de olika kanalerna, vissa är pro USA, andra är pro Iran, återigen andra är pro Israel, osv. Nu har jag fått läsa och höra hur olika grupperingar börjat känna av en stor rädsla för Shia och då särskilt för Iran. Efter Irans hjälp till Hizbollah, så fick Israel på nöten 2006, och nu, pga deras hjälp till Hamas, har den arabiska, muslimska befolkningen börjat stödja Iran.

Igår gick Israels utrikesminister Lizvi, krigshetsaren, ut och menade att hon och de arabiska staterna är överens, Iran är faran.

Nu är det ett möte i Förenade Arab Emiraten, där Saudiarabien, Jordanien, Egypten och Abbas, ledaren för motståndarna till Hamas bland palestinierna, har samlats för att diskutera det stora problemet i mellanöstern, Iran.

Samtidigt åker Hamas ledare till Iran och tackar Iran för deras stöd för det palestinska folket. Lite bakgrundsfakta:

Hamas kommer ur det islamiska brödraskapet, som skapades runt 80 år sedan av sunni ”fundementalister”. Dessa står i stark kontrast mot det shialederskap som finns i Iran och Irak. Vad fick de här två grupperna att gå samman?

Regeringarna i mellanöstern är pro Israel, medans deras befolkningar är för motstånd och för grupper som Hamas och Hizbollah.

Många av de arabiska ledarna har varnt för en ”shiamuslimsk halvmåne”, med stater som Iran, Irak och Syrien (styrd av en shiasekt) och Hizbollah i Libanon. Vidare finns stora minoriteter av shias i de arabiska länderna.

De arabiska staterna och Israel, är oroliga för att Iran, Hizbollah och Hamas börjat få mera support bland gemene man. De beklagar över att Iran ger support, i form av vapen och pengar, till de grupper som Israel bekämpar.

Det man måste fråga sig är, varför beklagar sig USA, Israel och de arabiska ledarna över Irans inblandning men ingen av dem verkar bry sig om att USA har blandat sig in i mellanösterns angelägenheter och har baser i nästan varenda arabiska stat? Varför bryr sig ingen om att Israel får tonvis med vapen, även då de är självproducerande? Varför bryr sig ingen om att Israel får miljarder i stöd från USA? Varför bryr sig ingen om att de ockuperar mark och att allt snack inte leder någonstans?

Att grupper som ursprunligen varit negativa mot varandra, börjat samarbeta kan vi bara tacka de arabiska staternas svek för. Muslimerna har börjat inse vem den verkliga fienden är. Jag hoppas att Hamas lär sig vilka deras verkliga vänner är, jag har ju skrivit förrut om hur de stött mördare som Zarqawi i Irak, som nästan på egen hand lyckades starta ett inbördeskrig i Irak.

Allt fler börjar röra sig åt att stödja Iran, samtidigt som USA och Israel och deras arabiska allierade insett att Iran är det sista som håller motståndet mot Israel vid liv. Försvinner Iran, försvinner också det sista reela hoppet för att lyckas stoppa Israels och USAs ockupation och krigspolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *