Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iranska Revolutionen 002

Jag är en stor supporter av den Islamiska Republiken Iran. Tyvärr blev både revolutionen och Iran inte bara svartmålade, men också korrumperade. Ska försöka belysa förtid, nutid och framtid för denna storartiga nation.

Det är 30 år sedan revolutionen.

Iran har en av de mest storartiga historia i världen. I 2500 härskade Shaher (kungar) över Iran och enbart under korta perioder, som den islamiska invasionen på 600 talet,  behärskades Iran av ”främmande”. På 1500 talet tog Safaviderna över och införde Shiaislam som statsreligion. På 1920 talet tog Reza Shah, en soldat i Cossackarmén, över makten och utropade sig till Shah. Han skapade Pahlevi dynastin. Under den tiden var Iran de facto en lydstat till både England och Sovjet. De ockuperade delar av landet och hade också kontroll över landets ekonomi. Reza Shah införde många nymodigheter, men samtidigt var han av uppfattningen att Islam, var i vägen för landet. Han förbjöd slöjan och massakrerade motståndare till hans nymodigheter. Hans korruption ledde till att han roffade åt sig land och iranska tillgångar.

Shah Reza mördade sina bästa ministrar, för att han ansåg dem vara rivaler om makten. Shahen irriterade inte bara de religiösa utan också sina vänner i både Sovjet och England, det ledde till att dessa två supermakter ockuperade Iran 1941,  för att kunna leverera vapen och krigsmaterial till de sovjetiska truppernas kamp mot Tyskland.

Muhammed Reza Pahlevi, Shahens son blev ny Shah över Iran.

För att förstå hur situationen var på den tiden, så ägde de utländska staterna och deras oljeföretag det mesta av dessa resursfyllda länder. I början av oljeutvinningens tid, så fick Iran 16% av vinsten, resten gick till europérna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *