Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Israel och Palestina 001

Jag kommer i de här inläggen att försöka belysa bakgrunden för konflikten i Mellanöstern och försöka ge båda sidors argument. Vidare ska jag försöka belysa större händelser som hänt. För att förstå en människa eller en händelse måset man känna till bakgrunden och hur många av oss kan säga att vi känner till bakgrunden till problemen i Palestina? Jag valde sida, något vi alla måste göra.


Jag hade turen att få förmånen att läsa både gamla testamentet som det nya. Jag har läst Koranen och många av de berättelserna mellan dessa tre böcker är likadana. En berättelse handlar om David och Goliat. David, som enligt gamla testamentet blev senare kung, var en ung fåraherde som ställde sig upp mot den stora jätten Goliat. Med en stenslunga lyckades David slå ihjäl Goliat.

Sen jag var 7 år gammal har jag deltagit i demonstrationer mot Israel, mot USA, mot Saddam och jag såg bilderna och reportagen om första som andra Intifadan. Intifada kan liknas vid ett folkligt uppror. Det skedde i Irak men de mest kända var just första och andra Intifadan i Israel. Folket tröttnade på Israels ockupation och tog till vapen. Inga gevär eller kanoner, men stenar.

David tog till stenar för att slå ihjäl Goliat. Barnen i Palestina hade också bara stenar men deras fiende var värre än Goliat. Deras fiende hade tanks och flygplan. Deras fiende hade missiler och fosforgas. Deras fiende har missiler som når tusentals kilometer. Vad skulle den judiske David säga om de arabiska David som slåss mot denna överhöghet?

davidgoliath

1989 gick stundenter ut i proteser på Himmelska fridens torg i Kina. Vem minns inte bilden på mannen som ställde sig framför en tank och inte vek undan? Mannens öde är okänt, men de palestiniers öde som står emot Israels tanks är mera kända.

tianasquare

Här en bild på liknande händelser men i det ockuperade Palestina.

boytank


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *