Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Möte med döden i Samaraa

Några år sedan såg jag ett program om en konstnär och då tog man upp denna klassiska berättelse, som är en fabel skriven av författaren W Somerset Maugham som i sin tur tog den från en gammal babylonisk myt.

Det fanns en handelsman i Bagdad som skickade sin betjänt till marknaden för att köpa varor. Betjänten kom kritvit och skakande tillbaka och sade:

”Min mästare, just nu när jag var och handlade på marknadsplatsen så stötte en kvinna till mig i folkmängden och när jag vände mig om och tittade på henne, så såg jag att det var Döden som hade varit den som stött till mig. Döden tittade på mig och jag såg en hotfull rörelse, var så snäll och låna mig en häst så jag kan rida från staden och undvika mitt öde. Jag kommer bege mig till Samaraa och där kommer Döden inte hitta mig”

Handelsmannen gav honom en häst och betjänten hoppade på den och red i illfart därifrån. Sedan gick Handelsmannen till marknadsplatsen och såg i den Döden stående bland folkmassan och handelsmannen gick till Döden och frågade honom varför han visade betjänten en hotfull rörelse.
Döden svarade:


”Det var ingen hotfull rörelse, utan det var en förvånad sådan. Jag var förbryllad över att se honom i Bagdad, för jag hade ett möte med honom i kväll i Samraa…”

Ingen kan undfly sitt öde och sitt möte med Döden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *