Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När ska man sluta äta och när ska man be fajr?

Svaret för Sayed Sistanis (ha) följare:

Här kommer viktig info för er som följer Sayed Sistani (ha) gällande IMSAAK och FAJR-tiden. Längre ner finns även frågor och svar om hur man vet när månaden Ramadan börjar. Ni som följer olika appar/bönetidtabeller/Ramadantidtabeller, bör se till att inte hamna i en situation där ni i framtiden kanske måste ta om era gamla Fajrböner! Se förklaring nedan.

IMSAAK = När man måste sluta äta (om man fastar)
FAJR = När bönetiden för Fajrbönen infaller.

Förklaring:
Egentligen så skall man sluta äta när tiden för Fajrbönen infaller. Med andra ord är det samma tid för både Imsaak och Fajr. Varför många slutar äta några minuter INNAN Fajrbönen infaller är för att de upplever den tiden som osäker och därför så slutar de äta för säkerhets skull.
Vad som gäller enligt Sayed Sistani i följande två fall:


🔴 FÖR PERSONER SOM BOR I OMRÅDEN I NORR DÄR DET BLIR MÖRKT/NÅGORLUNDA MÖRKT:

1. Ni kan äta ända tills ni är säkra på att Fajr infallit. Ifall ni är osäkra på om Fajr infallit eller inte så kan ni äta ändå.

2. NI FÅR INTE BE FAJR om ni inte är 100 % säkra på att den infallit. Gör ni det, och det visar sig att ni bad för tidigt, måste ni ta om bönerna. Enligt Sayed Sistani så räcker det inte med att man bara följer de tider som olika moskéer/islamiska center anger, utan det är personens uppgift att kontrollera och vara säker på om Fajr infallit, så att han/hon kan be. Detta för att dessa tider inte alltid anger den korrekta Fajr-tiden.


Hur blir man säker på att Fajr infallit❓
✔️ Svar: Efter Maghrib och Ishaa’ bönerna räknas det som att det blivit natt. Därefter, när ni ser i himlen ett ökande ljussken som breder ut sig över horisonten, då räknas det ljusskenet som Fajr, och det innebär att ni kan be då.

(Fråga Nr 2)
http://www.sistani.org/arabic/qa/02335/

(Fråga nr 51)
http://www.sistani.org/arabic/qa/0268/


Obs! Detta ljussken skall inte förväxlas med soluppgången (när Fajr-bönetiden är ute och bönen blir försenad). Soluppgången kan ni även se på svenska hemsidor för väderprognoser, och det är då Fajrbönen är försenad.
.
.
.
🔴 FÖR PERSONER SOM BOR I OMRÅDEN DÄR DET ÄR ALLTID LJUST:
.
1. Man kan inte fasta i dessa områden. Flytta till en annan stad där ni kan fasta. Har ni inte möjlighet till det så kan ni betala en viss ersättning istället för att fasta, alternativt fasta dessa dagar senare. Kontakta Sayed Sistanis kontor i England om ni vill ha tydligare svar på vad som bör göras i detta fall och hur stor summan är som man ska betala.
.
2. Följ bönetiderna för närmaste stad där det finns upp-och solnedgång och Fajr och där Maghrib-tiderna kan urskiljas.
.
.
.
.
Här finns även en väldigt lärorik video av ärade Sheikh Safdar Razi, där han ger en väldigt tydlig förklaring, för er som vill ha en djupare förståelse:
.
Arabiska:
.
https://m.youtube.com/watch?v=X7WVgjxBmg4&feature=youtu.be
.
Engelska:
.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=SW4l6uyeSnI


🌙 HUR VET MAN NÄR MÅNADEN RAMADAN BÖRJAR?
.
.
⚫️ När infaller månaden Ramadan?
– När man ser halvmånen. Det sker genom en av 4 metoder:
.
1. Att man själv ser den.
2. Att det blir allmänt känt (commonplace) att halvmånen har setts till den graden att man känner sig helt säker på det.
3. Att två rättvisa (impeccable) män ser den, och att det inte finns något annat som motbevisar deras vittnesmål.
4. Att det går 30 dagar av månaden Shabaan. Månaden Shabaan kan inte bli mer än 30 dagar, därför räknas det som att månaden Ramadan infallit efter att 30 dagar av månaden Shabaan gått.⚫️ Hur ser man halvmånen, räknas det om man använder teleskop?
– Man måste se den med blotta ögat, inte med hjälp av teleskop och inte heller basera det på astronomiska beräkningar.
.
.
⚫️ När är tiden för att se halvmånen?
– Vanligtvis precis efter solnedgången av den 29:e dagen i en månad.
.
.
⚫️ Om man ser den i en stad, räknas det som att man sett den i andra städer också, eller måste människorna i andra städer också se den?
– Delar städerna samma horisont så funkar det. Så om man har städerna X och Y, och dessa delar samma horisont, och man kan se den i staden X, men på grund av molnen i staden Y så syns den inte, så kan människorna i staden Y ändå räkna med att månaden Ramadan infallit eftersom halvmånen syns i staden X (och eftersom Y har samma horisont som X).
.
.
.
.
Sammanställt av en av våra medlemmar


Sayed Sistanis kontor i England:
00 44 20 8459 8164
00 44 20 8451 1619
.
Sayed Sistanis representat (Sayed Kashmiri) :
0044 77 67 25 72 89
00971 5045 22 118

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *