Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utrotningen av muslimska Spanien 

Längre än Spanien varit kristet, var det muslimskt. Mellan 700-talet och 1492, fanns det muslimska riken i Spanien, men mellan 1100-talet och 1500-talet pågick något som kallades för Reconquista, då spanska kungadömen splittrade muslimerna, och erövrade de en efter en.

1492 fanns det bara ett kungadöme, ett svagt kungadöme i Granada, som till slut erövrades och då började man slakta muslimerna. Från att ha varit majoriteten i landet, så blev de till minoritet, från att ha varit härskarna, blev de slavarna.

Man förbjöd Islam, och sparkade ut 500 000 judar, dessa fick flytta till norra Afrika och Turkiet under Ottomanska rikets storhetsdagar. Muslimerna fick stanna, om de konverterade dessa konvertiter kallas för Moriscos. De behöll sin tro i hemlighet, medan de hela tiden jagades, torterades och mördades, om det upptäcktes att de var muslimer. Så dessa, överlag sunnimuslimer, använde sig av Taqqiya.

I början av 1600-talet, fick kungarna i Spanien nog och de tvingade bort Moriscos, de utrotade Islam i Spanien och dessa spanska muslimer, fick välja mellan att flytta eller mördas. På den tiden hade Spanien även lyckats utrota stora riken i Amerika.

Terrorismen och utrotningen av muslimerna, har än idag en påverkan på världen, där ett rike, där muslimer, kristna och judar levde sida vid sida med varandra, inte fick fortsätta leva i samklang, för att fascistiska krafter i Spanien, utrotade denna samklang, för att allt var och är svart eller vitt. Tänk om Spanien fortfarande varit muslimskt? Tänk om…

 

 

Källa: Lost Islamic History | Spain’s Forgotten Muslims – The Expulsion of the Moriscos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.