Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bulugh och Rushd – Början på puberteten

Bulugh och Rushd – Början på puberteten

I samband med puberteten, så börjar även de sexuella behoven i människan. I islamisk rättsskipning, kallas detta för Bulugh och detta infaller när en av följande saker infaller:

  1. Ålder: När pojkar blir 15 år och flickor 9 år.
  2. Inre förändringar (pojkar): Den första nattliga utlösningen. Detta kallas för Ihtlam på arabiska och är en naturlig process hos pojkar.
  3. Fysisk förändring: Utväxt av grovt hår på nedre delen av magen/underlivet.

Eftersom sexuella behov vaknar till under puberteten och Islam säger att sexuella behov enbart får tillfredsställas i ett giftermål, så har Islam tillåtit giftermål så fort pojkarna och flickorna når pubertetsåldern.
I fallet med flickorna, så är det inte bara tillåtet för de att gifta sig så fort de mognar, men även rekommenderar sådana giftermål. Det kommer från diverse hadither, där flickor hålls borta från giftermål, för att de vill satsa på sina utbildningar. Islam menar, att flickorna hellre ska gifta sig och sedan fortsätta sina utbildningar, om de så önskar.

Fysisk mognad i sig, är dock inte tillräckligt för en person att ta ansvar för giftermålets plikter, Rushd (psyskisk mognad) är lika viktig. Då våra liv blivit så pass komplicerade, att det uppstått ett stort gap mellan puberteten och mognaden, både när det gäller ekonomin och de sociala förehavanden.

En amerikansk artikel om ungdomar sade:

“Unga amerikaner som lever på 2000-talet, är mycket mindre mogna än deras förfäder var i början av 1900-talet. Skillnaderna är uppenbara i alla utvecklingar för de unga, sex, kärlek, giftermål, utbildning och arbete. Fysiskt så mognar dagens unga tidigare än tidigare generationer, men känslomässigt tar det längre tid för de att utveckla vuxna relationer.”

(Newsweek, Special Edition våren 1990 s. 55).

Med andra ord, är det inte lätt för dagens pojkar och flickor att gifta sig så fort de blir fysiskt mogna.

Källa:

https://www.al-islam.org/religion-al-islam-and-marriage/beginning-sexual-life-bulugh-and-rushd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *