Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Biografi – Sheikh Murtadha al Ansari

Sheikh Murtadha al-Ansari är en av våra mest populära Maraj’ genom tiderna. Han föddes år 1799 i Dezful, Iran och dog 1864 i Najaf, Irak. Sheikh Murtadha kallades på sin tid för ”Khatam al-Fuqaha wa al-Mujtahidin” och författade två stora och komplicerade verk Rasail och Makasib som lärs ut idag på en avancerad nivå på Hawzah al-’Ilmiah (Läroanstalten för religiösa frågor). Med hans noggranna analyser och djupa tankar drog han nya lärosatser, han förflyttade Usul och Fiqh till en ny fas.

Han var känd för sina innovativa undervisningsmetoder och problemen som han löste på en intellektuell hög nivå och dessutom var lösningarna snabba. Bland undervisningsmetoderna fanns en stil vid namn Mas’ala sazi där han diskuterade och löste konsekvenserna. Utöver det var han en känd man för sin Taqwa (Gudfruktig) och Zuhd (asketism).

Hans förfader långt tillbaks va profeten Muhammads (s) lojala kompanjon, Jabir ibn Abdullah al-Ansari (mannen som förmedlar hadith al-Kisa).

Lite korta incidenter i hans liv

”Din son har har något en hög nivå i intelligens och taqwa (Gudsfruktan) och har fått statusen som den högsta auktoriteten inom den shiitiska skolan.”

Hennes svar; inget förvånande, jag önskade honom mer än det här. Varje gång jag skulle amma honom så uträttade jag Wudhu (tvagning).

Sheikh Murtadha al-Ansari var såpass starkt påverkad av sin mor att när hon dog grät han mycket. Hans vänner försökte få honom att sluta gråta. Då svarade han de; jag gråter inte för att jag förlorade min mor utan jag gråter för att vi förlorade en god kvinna, i hennes välsignade närvaro var det inga katastrofer.

En annan fin historia om denna ärade sheikh Murtadha al-Ansari. Han levde ett asketiskt liv och hade därav inte råd av att köpa ett eget hus så han betalade hyra. En gång en affärsman sade till honom ta den här summan av pengar som en gåva och köp ett hus till dig. Sheikhen ville inte ta emot pengarna men till slut gick han med på det.

Affärsmannen kom tillbaks till staden igen efter något år och såg några av sheikh al-Ansaris studenter. Han frågade om sheikh al-Ansari hade köpt till sig ett hus och de svarade affärsmannen nej. Så han gick till sheikhen och sade till honom varför köpte du inget hus för?

Sheikh al-Ansari sade; jag har gjort det, kom med mig. Affärsmannen följde med honom och sheikhen sade; titta på den här moskén, vi byggde den här moskén så att du och jag får ett hus i paradiset.

Idag är moskén känd som masjid al-Ansari av Najafborna. När imam Khomeini var i exil i Najaf så höll han sina föreläsningar i denna moské.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.