Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad gör en fasta ogiltig?

Regler gällande vad som gör en fasta ogiltig.

 1. Om en person begår en handling som gör att hans fasta inte räknas längre, frivilligt och är medveten om det så blir hans fasta ogiltig. Men om han inte begår en sådan handling medvetet så skall han fortsätta fasta, och den är giltig. Ifall en person har haft samlag och sover utan att ha tvättat sig till tiden för Fajr bönen så blir hans fasta ogiltig och räknas därefter inte. Precis på samma sätt som en person p.g.a. okunnighet om regeln att en särskild handling kan göra att hans fasta blir ogiltig, eller p.g.a att man har förlitat sig på någon källa som är oäkta och begår omedvetet en handling som kan göra att fastan blir ogiltig – så kan den personen fortsätta sin fasta och den räknas fortfarande som giltig, utom i situationer där man har ätit, druckit eller haft samlag.
 2. Om en person som fastar glömmer bort och gör en handling som gör fastan ogiltig och kommer ihåg att hans fasta inte räknas längre och sedan begår en handling medvetet som kan göra fastan ogiltig, då bryts fastan och gäller inte längre.
 3. Ifall något kommer ner i halsen på en person som fastar så blir hans fasta inte ogiltig. Men om han är tvungen och bryta sin fasta p.g.a skräck där han hotas för livet eller för sin rikedom och han frivilligt bryter sin fasta p.g.a av faran, då blir hans fasta ogiltig och räknas ej längre.
 4. En person som fastar skall inte gå till en plats där han vet att han kommer stoppa något i munnen eller blir tvingad till att bryta sin fasta. Ifall han går dit och blir tvingad att begå en handling som gör att hans fasta bryts, då kommer hans fasta bli ogiltig. Samma sak gäller, som en obligatorisk varsamhet, ifall en person tvingas till att stoppa något i halsen.
 5. Vissa saker är makrookh för en person som fastar, några av dem nämns här nedanför:

Använda ögondroppar eller applicera Surma om smaken eller lukten når halsen.

Utföra en handling som försvagar dig (blodavtappning) eller ett för varmt bad.

Inhalera luktsnus om en inte är medveten ifall det kanske når halsen, och om en medveten om att det når halsen så är det inte tillåtet.

Lukta på doftande örter.

För kvinnor, att sitta i vatten.

Använda stolpiller som kommer in i ändtarmen och stimulerar tarmarna.

Blöta ner kläderna som en använder.

Få en tand utdragen eller göra något som resulterar i att det blöder i munnen.

Rengöra tänderna med en blöt tandborste.

Lägga vatten eller någon annan vätska i munnen utan en bra anledning.

Det är också makrooh för en fastande person att ha förspel eller uppvakta sin fru utan avsikten att utlösas; eller göra något som upphetsar honom sexuellt. Och om han gör det med avsikten att utlösas och ingen utlösning kommer, så är hans fasta, som en obligatorisk varsamhet, ansedd ogiltig.

 1. I följande situation, är både qadha och Kaffarah obligatorisk, förutsatt att dessa handlingar begåtts avsiktligt, frivilligt och utan någon tvång under fastan i Ramadan.  Äta, dricka, sexuellt umgänge, onani, vara i tillståndet av Janabat tills det är tid för Fajr bönen.
 1. Om en person begår en av dessa ovannämnda handlingar med en absolut säkerhet att det inte ogiltigförklarar fastan, så är inte Kaffarah obligatoriskt.
 2. Kaffaran för att ha utelämnat en fastedag i månaden Ramadan är att antingen:A: Befria en slav
  B: Fasta i två månader
  C: Mata 60 fattiga eller ge en mudd (=3/4kg) av mat liknande produkter som vete eller korn till en av varje. Och är det inte möjligt för en att genomföra något av dessa så skall han ge Sadaqa av det han har och söka Gudomlig förlåtelse. Och obligationen är att han ska ge Kaffarah när han har möjlighet till att göra det.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *