Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fatima Masoomah

Av Tamadher Al Saaid

Sayida Fatima al-Masouma (as), var dotter till Imam Musa al-Kadhim (as), syster till Imam al-Redha (as) och faster till imam Mohammad al-Jawad (as). 
Sayida Fatima (as) växte upp i hennes faders frånvaro då Han (as) var fängslad hos Haron al-Rashid i B
aghdad. Hon växte upp hos sin broder Imam al-Redha (as) och blev uppfostrad av honom.

Hon föddes i Madinah, och dog i Qom efter att hon följde efter hennes broder Imam al-Redha (as).

Hon var bland de stora av Allahs tjänare, och i flera ahadith benämns hon som bla ”Karimet AhlulBayt (as). Hon var en talare och spred hennes farfäders budskap och liv. Redan som barn besvarade hon folkets olika frågor och funderingar, särskilt vid hennes faders och broders frånvaro, och vid ett tillfälle när ett sällskap hade åkt till Madinah för att möta Imamen (as) och få svar på deras frågor och inte fann honom eller Imam al-Redha (as) närvarande, skrev hon ner svaren på ett papper och gav det till männen. När Imam al-Kadhim (as) fick höra om detta sa han ” Fadaha Abaha”; ”Må hennes fader offras för henne.”

Hon var en kvinna av stor kyskhet, kunskap och renhet. Namnet ’Masouma’ betyder oskyldig eller oskyldighet på persiska, och denna benämning fick hon av Qom-borna. Namnet Masouma har hon även fått pga att hon anses vara felfri, fast självklart inte på samma sätt som de 14 felfria.

Sayida Masoma (as) dog strax under 30-årsåldern, hon dog ogift likt hennes systrar. Förutom hennes grav kan man även besöka hennes ”Mihrab” i Qom. Där hon brukade dyrka och tillbedja Allah (swt).

Imam al-Redha (as) säger att den som besöker Fatima al-Masouma (as) är som att besöka mig.  I en annan hadith sägs det att den som besöker Sayida Masouma (as) garanteras paradiset.

Redan innan hennes födsel nämns hon i flera ahadith från bla Imam al-Sadiq (as). al-Sadiq (as) berättar att paradiset har tre dörrar i Qom, och att Fatima al-Masouma (as) kommer bli en Shafi’a, och att genom hennes shafa’a kommer hela mitt shia att beträda paradiset.

Må Allah (swt) skänka oss äran och lyckan att få besöka denna stora och ärofyllda kvinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *