Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Analys av Irak, Kurderna och ISIS

So the Kurds are also insurgents, but they are in a very strong position both diplomatically and geographically. What is the relationship between the Kurds and ISIS? There is a lot of indication that the ISIS leadership has come to an agreement with the Kurdish leadership, both in Iraq and Syria. They hold different territories in both countries. In their dramatic advance on Mosul and Tikrit, ISIS avoided confronting Kurdish forces, and did not seem to capture any territory held by the Kurds. Likewise, Kurds have benefited significantly from the ISIS offensive, by finally (re?)capturing Kirkuk.

Även här, erkänner man att kurderna i norra Irak, valt att ha ett samarbete med ISIS, innan ISIS vände vapnen mot dem. Orsaken till ISIS är inte Irak eller shiiterna, inte heller är det i grund och botten sunniterna, men sunnitiska ledare som välkomnade dem, irakiska politiker som inte kunde enas och män som Barzani, som trodde sig kunna använda ISIS för sina egna syften. Priset är de många tusen döda.

viaISIS, Kurds, Iraq, and Syria | UrbanPolicy.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *