Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

25 sunni stammar tar till vapen mot ISIS

Iraqi Sunnis take up arms against ISIL radicals.

ISIS eller som de föredrar att kalla sig, IS, har börjat få allt fler motståndare. I månader har de haft stort stöd bland sunniminoriteten i Irak, men detta verkar vara på tillbakagång. I Mosul tröttnade folk på deras förstörelse och massmord. Där tog sunni medborgare även till knivar för att ta död på sina ”befriare”. Nu när det blivit en ny statsminister i Irak, har 25 olika stammar rest sig i en revolt mot ISIS presens i Al Anbarprovinsen, en ökenprovins med övervägande sunnibefolkning.

Shia frivilliga i närheten av Samaraa

En längre tid har nu al Anbar haft sina två främsta städer, Falluja och Ramadi, omtvistad mellan armén och terroristerna, med stöd av sunnistammar. Om denna nyhet stämmer och dessa stammar inte sviker Irak igen, så kan det här vara slutet för ISIS i Irak, för denna gång. Utan stammarna hade de inte kunnat hitta i Irak, de hade inte kunnat få stöd i sina attacker, vapen, mat, medicinsk vård och spioneri på armén, som i samma veva hade dessa stammar som sina allierade. Som en irakisk soldat sade, de är på våg sida på dagen och emot oss på natten.

Irak behöver lugn och ro, nu när väst alltmera vill gå IsraHells ärende och ge kurderna i norr en egen stat, allt för att försvaga Irak och den islamiska alliansen av stater som gett dem förluster på alla fronter de öppnat, däribland i Syrien och i Libanon.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *