Press "Enter" to skip to content

Allah – Skillnaden mellan de olika skolorna

Wahabiterna följer Ibn Taymiyya (död 728/1328) och de menar att Guds organ är fysiska sådana och att Allah sitter fysiskt på tronen. Medan Ashaaris (som följer Abul Hassan al Ashari) och som utgör majoriteten av sunniterna (de förklaras även för otrogna av wahabiterna), anser inte att ansiktet, handen och benen är fysiska organ. De menar att Allah har ett ansikte, hand och ben, men de säger vi vet ej hur.

Shiiterna anser att Allah INTE har en kropp, inget ansikte, inga händer, inga fingrar och inga ben. Sheikh al Saduq, en av de största klassiska lärda inom shiaislam, sade:

”Sannerligen, Allah är en, Unik, inget är som Honom, Han är evig; Hör allt, ser allt, allvetande, levande, omnipotent, står över alla behov. Han kan inte beskrivas i termer av substans, ingen kropp, eller form eller slump, eller linje eller yta eller tyngd eller lätthet eller färg eller rörelse eller vila eller tid eller plats. Han är över alla beskrivningar som kan användas mot Hans skapelser. Han är borta från båda extremer: Han är inte en icke enhet (som ateister och vissa Mutazillas menade) och inte heller är Han som alla andra saker. Han är existens, inte som andra existerande saker.

Shi’i reference: Shi’ite Creed (al-Itqadat al-Imamiyyah), by Shaykh Saduq

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *